Apple thotë se po forcon kontrollet e Full Disk Access në macOS për shkak të rreziqeve të reja nga agjentët e AI-së

foto

Disa ditë pasi një gazetar pretendoi se aplikacioni Muse i Metës në Mac lexonte mesazhet e tyre private një pretendim që Meta e kundërshtoi Apple njoftoi se po prezanton kontrolle shtesë rreth një cilësimi të quajtur “Qasje e Plotë në Disk” në macOS. Funksioni është projektuar për të lejuar që kopjet rezervë të funksionojnë siç duhet, por agjentët e inteligjencës artificiale tani kanë rritur “rreziqet që lidhen me këtë nivel aksesi”, tha Apple.

foto

Deklarata e Apple vjen menjëherë pasi kolumnisti i Inc., Jason Aten, raportoi se Muse dinte përmbajtjen e mesazheve të tij private – edhe pse ai pretendoi se nuk i kishte dhënë leje agjentit të IA-së. Raporti ngriti pyetje në lidhje me nivelin e sigurisë dhe besimin që përdoruesit kanë në IA-në e bazuar në desktop, e cila mund të kontrollojë gjërat në sistemet e tyre dhe të lexojë skedarët dhe mesazhet e tyre.

foto

Vendimi vjen gjithashtu pasi një raport i Wired citoi se një defekt në aplikacionin ChatGPT për Mac mund t’u kishte lejuar hakerëve të kishin akses në të dhëna të ndjeshme.

Agjentët e inteligjencës artificiale që funksionojnë në desktop u lejojnë përdoruesve t’u ofrojnë aplikacioneve të tyre përkatëse akses më të madh në skedarët, mesazhet dhe përmbajtjen tjetër personale në kompjuterët e tyre duke rregulluar cilësimet e macOS.

Në rastin e Muse, IA u lejon përdoruesve opsionalisht të aktivizojnë Qasjen e Plotë në Disk. Ky cilësim, shpjegon Apple, i jep një aplikacioni leje për të hyrë në skedarë, postë, mesazhe dhe madje edhe në historikun e shfletimit.

“Disa zhvillues po përdorin Qasjen e Plotë në Disk në mënyra që mund t’i vënë përdoruesit në rrezik, duke ekspozuar gjithçka në sistemet e tyre… pa dijeninë dhe kuptimin e plotë të përdoruesve”, tha Apple në një postim të ri në blog drejtuar zhvilluesve.

Kompania thotë se, duke ecur përpara, do të prezantojë kontrolle të reja që synojnë të sigurojnë që përdoruesit që “dëshirojnë vërtet t’i japin një aplikacioni këtë nivel të jashtëzakonshëm aksesi” mund ta bëjnë këtë vetëm me “veprim shumë të qartë të përdoruesit”.

“Adresimi i kësaj është kritik. Ndërsa agjentët e inteligjencës artificiale bëhen gjithnjë e më të aftë dhe autonomë, rreziqet që lidhen me këtë nivel aksesi do të rriten ndjeshëm. Ne jemi të përkushtuar të sigurohemi që përdoruesit t’i kuptojnë qartë këto rreziqe përpara se t’u japim akses të tillë, në mënyrë që ata të mund të marrin vendime të informuara në lidhje me të dhënat dhe privatësinë e tyre”, shkroi Apple.

Apple nuk iu përgjigj pyetjes së TechCrunch në lidhje me ndryshimin e funksionit.