Artefakte 2,9 milionë vjeçare sugjerojnë vegla guri të lashta, me dhëmbë të mëdhenj nga hominini

foto

Mjetet Oldowan janë disa nga më të vjetrat e njohura në të dhënat arkeologjike; të bëra nga shkëmbinj me formë të përshtatshme ose të punuara nga gurë të gërmuar, këto mjete bënë të mundur që speciet hominin të mbijetonin në një botë armiqësore.

Tani, një ekip studiuesish kanë gjetur mjete Oldowan në Keninë jugperëndimore që datojnë midis 3 milion dhe 2.58 milion vjet të vjetra, duke zgjeruar shpërndarjen e njohur gjeografike të kësaj pakete mjetesh. Ata gjetën gjithashtu qindra eshtra kafshësh si dhe dhëmbë të Paranthropus, një homininë e hershme, gjë që tregon se gjinia Homo mund të mos ketë qenë mjeti i vetëm i mprehtë në kasolle. Një nga dhëmbët – një molar – është dhëmbi më i madh hominin i gjetur ndonjëherë. Gjetjet janë publikuar sot në Science.

“Oldowan fillon herët në Afrikën Lindore dhe më pas përhapet në të gjithë Afrikën, dhe më pas në fund largohet nga Afrika dhe shkon deri në Kinë. Është me të vërtetë teknologjia e parë e vazhdueshme dhe e përhapur, “tha Thomas Plummer, një paleoantropolog në Queens College dhe autori kryesor i studimit, në një telefonatë me Shkence.info.

“Nëse jeni të interesuar për përshtatjen njerëzore dhe varësinë njerëzore nga teknologjia, është një vend vërtet interesant për të filluar të shikoni marrëdhëniet midis paraardhësve njerëzorë, në këtë rast, dhe teknologjisë,” shtoi Plummer.

Datimi konservativ prej 3 milion deri në 2.58 milion vjet i vjetër vjen nga magnetostratigrafia, një mënyrë për të përcaktuar kohën e depozitimit të sedimentit në rrotullimin e fushës magnetike të Tokës. Datimi Uranium-Thorium i kristaleve të apatitit në sediment dha mosha më specifike prej 2,87 ± 0,79 milion vjet dhe 2,98 ± 0,5 milion vjet, duke treguar se vendi ka të ngjarë drejt kufirit të sipërm të kornizës kohore konservatore.

foto

Gjetjet janë ndër rastet më të vjetra të njohura të paketës së veglave Oldowan, megjithëse më parë, mjete më rudimentare u gjetën në Kenia në 2011 dhe 2012; ato mjete datojnë 3.3 milionë vjet më parë. Por kufiri i sipërm i moshës për mjetet e zbuluara rishtazi është pothuajse po aq i vjetër, dhe ato tregojnë se homininët, përveç Homo-s së hershme, mund të kenë bashkuar shkëmbin dhe shkëmbin për të bërë, pra, shkëmbin më të mirë.

“Supozimi midis studiuesve ka qenë prej kohësh se vetëm gjinia Homo, së cilës i përkasin njerëzit, ishte në gjendje të bënte vegla guri,” tha Rick Potts, një paleoantropolog në Muzeun Kombëtar të Historisë Natyrore të Smithsonian, në një botim Smithsonian. “Por gjetja e Paranthropusit së bashku me këto vegla guri hap një mendje magjepsëse.”

Parantropi është një i afërm i zhdukur i njeriut me një fytyrë të gjerë dhe një grup përtypës (d.m.th., dhëmbë) të ndërtuar për përtypje. Parantropi kishte dhëmbët më të mëdhenj nga çdo primat; Megjithëse hominina ishte më e vogël se një gorillë, ajo kishte dhëmbë më të mëdhenj, tha Plummer. Dy molarët Parantropus të gjetur në Nyayanga janë shtrirja e mbetjeve të homininës në vend; një nga molarët është dhëmbi më i madh hominin i gjetur ndonjëherë.

Analiza e izotopeve në dhëmbët e Parantropusit zbuloi një bollëk të një izotopi specifik karboni që tregon një dietë të dominuar nga barishtet dhe bimët barishtore. Mbetje të tjera hominin të zbuluar më parë nga afërsisht e njëjta periudhë kohore kanë sugjeruar gjithashtu një dietë që përfshin ato bimë (ose kafshët që i konsumuan ato), duke treguar se paraardhësit tanë hominin kishin ekosisteme të ngjashme të hapura në Afrikën e lashtë.

foto

Por dieta e homininëve nuk ishte vegjetariane, siç tregohet nga gjetjet në Nyayanga. Krahas veglave Oldowan dhe dhëmbëve të Parantropusit u gjetën 1776 kocka të mëdha në dy vende gërmimi, të dyja në bregun lindor të liqenit Victoria. Këto përfshinin kockat e punuara të hipopotamëve dhe gjedhëve, dhe kockat e kafshëve që ka të ngjarë të banonin në mjedisin lokal në breg të liqenit si breshkat, minjtë, macet me dhëmbë saber, majmunët dhe krokodilët.

Disa nga kockat e hipopotamit dhe antilopës kishin shenja të prera dhe dëshmi të shtypjes ose prerjes në feta, gjë që tregon se mbetjet jo vetëm që u mblodhën në vend, por u punuan nga homininët atje. Studiuesit nuk ishin në gjendje të identifikonin se cila specie hominin ishte përgjegjëse për therjen, por prania e eshtrave të Parantropusit është bindëse.

Dëshmia e parë e zjarrit nuk shfaqet në të dhënat arkeologjike deri rreth 400,000 vjet më parë, kështu që mishi i kafshëve me sa duket do të ishte konsumuar i papërpunuar.

Gjetjet në Nyayanga janë të paktën 600,000 vjet më të vjetra se vendet e tjera që tregojnë dëshmi të prerjes së megafaunës (që sigurisht janë hipopotamët) dhe përpunimit të bimëve. Studiuesit vërejnë se gjetjet e Nyayanga i paraprijnë rritjes së madhësisë së trurit që ndodhi në gjininë Homo rreth 2 milionë vjet më parë. (Kjo rritje në madhësinë e trurit ndodhi përpara se speciet tona, Homo sapiens, të evoluonin, prandaj kushërinjtë tanë më të afërt, Neandertalët, kishin gjithashtu raste të mëdha të trurit.)

“Afrika Lindore nuk ishte një djep i qëndrueshëm për paraardhësit e specieve tona,” tha Potts. “Ishte më shumë një kazan i vluar i ndryshimeve mjedisore, me rrebeshe dhe thatësira dhe një menu të larmishme ushqimesh që ndryshonin vazhdimisht.”

Jo shumë kohë më parë ne i konsideronim Neandertalët të prapambetur dhe brutalë; tani, mbetjet shumë më të vjetra të Parantropusit po na detyrojnë të shqyrtojmë se çfarë ishin në gjendje të bënin homininët e tjerë dhe kur.

Ndërsa më shumë site merren në pyetje me metoda gjithnjë e më të avancuara, së shpejti mund të kemi një portret shumë më të nuancuar të historisë sonë – si dhe atë të të afërmve tanë të larguar prej kohësh.