Artikulli i çuditshëm në varrin e mbretit Tut që habiti shkencëtarët

foto

Zbulimi i varrit të humbur të mbretit Tut është padyshim një nga zbulimet arkeologjike më të mëdha – nëse jo më të mëdhatë – në histori. Megjithëse ai ishte një figurë historike relativisht e panjohur derisa u zbulua vendi i tij i fundit i prehjes, sot (për Biografinë) Mbreti Tut është ndoshta faraoni më i njohur në histori. Ndryshe nga disa nga paraardhësit e tij, nuk ishte mbretërimi i tij i jashtëzakonshëm si mbret që e bëri atë një emër të njohur. Ishte zbulimi i varrit të tij dhe thesaret e paçmueshme që fshiheshin brenda.

Ishte praktikë e zakonshme që faraonët e Egjiptit të lashtë të vareshin me objekte që përfaqësonin pasurinë e tyre. Sipas The Guardian, sarkofagë të përpunuar, piktura muri, së bashku me rroba, bizhuteri dhe gurë të çmuar mund të gjenden në dhomat e varrimit të sundimtarëve të mbretërisë. Kjo ishte e vërtetë edhe për varrin e mbretit Tut. Megjithatë, ishte një artikull që u zbulua që i bëri shkencëtarët të kruanin kokën për dekada. Ai objekt ishte një kamë, e cila rezulton se mund të ketë qenë fjalë për fjalë nga jashtë kësaj bote.

foto

Pra, kush ishte saktësisht njeriu pas varrit më të famshëm të historisë? Mbreti Tut lindi Tutankhaten diku në vitin 1341 p.e.s., i biri i Akhenaten, i njohur si Amenhotep IV, një faraon i fuqishëm dhe i nderuar i Egjiptit të lashtë (për Biografi). Megjithëse Amenhotep ishte një udhëheqës dominues, ishte autoriteti kur bëhej fjalë për ndryshimin e fesë së popullit të tij që rezultoi në rënien e tij. Pas një sundimi 17-vjeçar, ai besohet se u rrëzua dhe vdiq menjëherë pas kësaj, gjë që i hapi rrugën djalit të tij 9-vjeçar për t’u bërë faraon.

Tutankhaten e ndryshoi emrin e tij në Tutankhamun kur u ngjit në fron. Për shkak të moshës së tij në fillim të mbretërimit të tij, do të ishte e drejtë të supozohej se ai kishte shumë kohë përpara për të sunduar popullin e tij. Për fat të keq, mandati i tij si faraon ishte i shkurtër dhe i pavëmendshëm. Mbreti Tut ndërroi jetë në moshën 19-vjeçare, siç thuhet nga një infeksion gangrene dhe emri i tij u zbeh në errësirë për mijëra vjet.

foto

Sipas Biografisë, Mbreti Tut u varros në Luginën e Mbretërve, si faraonët që erdhën para tij. Megjithatë, besohet se varrimi i tij duhej të bëhej së bashku mjaft shpejt, sepse vdekja e mbretit të ri ishte e papritur. Si rezultat i kësaj, ai u varros në një varr që nuk ishte bërë posaçërisht për të. Pasi u vulos, nuk kishte asnjë dokumentacion për të pas vdekjes së tij, dhe kështu varri i tij dhe vendndodhja e tij u humbën në histori deri në shekullin e 20-të.

Më 4 nëntor 1922, varri i mbretit Tut u rizbulua nga arkeologu britanik Howard Carter dhe ekuipazhi i tij (për Histori). Gjatë javëve të ardhshme, ata gërmuan vendin, duke arritur në një dhomë varrimi çuditërisht të paprekur më 26 nëntor. Vetë dhoma përbëhej nga katër dhoma që përmbanin disa nga objektet që ishin vendosur atje për të shoqëruar sundimtarin egjiptian në jetën e përtejme. Këmbëngulja e Carter pas viteve të kërkimit u shpërblye me një nga gjetjet më të mëdha arkeologjike të të gjitha kohërave.

foto

Sapo eksploruesit vunë në sy varrin e Tutit, ishte e qartë se kishin ngecur në një minierë ari. Fjalë për fjalë. Artikuj me vlerë të jashtëzakonshme rreshtuan muret dhe u grumbulluan nga dyshemeja deri në tavan. Kur Carter shkroi për zbulimin më vonë në ditarin e tij, ai e quajti atë një “koleksion të mrekullueshëm thesaresh” (për Origjinat e Lashtë). Pas katalogimit të gjetjeve të tyre për muaj të tërë, totali i thesareve në varr numëronte pothuajse 700.