CEO i Discord Jason Citron bën rastin për një internet më të vogël dhe më privat

foto

Sot, po flas me Jason Citron, bashkëthemeluesin dhe CEO i Discord, aplikacioni i zërit dhe bisedës i fokusuar në lojëra. Ju mund të mendoni se Discord është thjesht Slack për lojtarët, por me kalimin e kohës, ai është bërë shumë më i rëndësishëm se kaq, dhe për një përzierje në rritje të përdoruesve kryesisht të rinj, shumë në internet, të zhytur në kulturën e lojërave, tifozët dhe komunitetet e tjera të veçanta, Discord është i shpejtë. duke u bërë qendra e gjithë jetës së tyre në internet. Shumë nga ato që ne mendojmë si kulturë në internet po ndodhin në Discord.

foto

Në shumë mënyra, Discord përfaqëson një ndryshim të rëndësishëm nga ato që ne tani i konsiderojmë platformat tradicionale sociale. Nuk është një rrjet publik si Facebook ose Instagram, dhe nuk është në të vërtetë një medium transmetimi për krijues si YouTube ose TikTok. Por nuk është gjithashtu një forum në mënyrën, për shembull, Reddit, ku ju merrni pjesë në tema të mëdha publike të kuruara nga komunitete të moderuara. Në vend të kësaj, siç do të dëgjoni ta përshkruajë Jason, Discord është një vend ku flisni dhe shoqëroheni me miqtë tuaj për interesa të përbashkëta, qofshin këto lojëra video, bot AI, Midjourney, apo ndoshta seritë tuaja të preferuara anime. Është një lloj ndërfaqeje shumë e ndryshme për internetin.

foto

Jason dhe unë gërmuam në nuancat se si ai e sheh Discord në peizazhin e platformave të tjera dhe se si ai ka bërë zgjedhje të vetëdijshme për atë që ai e sheh si të ardhmen e komunikimit online. Për Discord, ajo e ardhme është më e vogël, më intime dhe larg syrit të publikut. Ne diskutuam gjithashtu tensionin e natyrshëm midis versionit të Discord që vepron si një mjet për bisedën zanore dhe versionit të Discord që është bërë një destinacion social duke përzier publikun dhe privatin në mënyra gjithnjë e më komplekse dhe, nganjëherë, ligjërisht të mbushura. Ne prekëm gjithashtu fjalën “server” dhe se si ajo ka luajtur një rol të rëndësishëm në llojin e kulturës së stilit IRC në të cilën kompania ka lindur dhe ende kultivon.

Ju do të dëgjoni Jason të flasë për modelin e biznesit në zhvillim të Discord – ndryshe nga Slack, ai kurrë nuk hyri në softuerin e ndërmarrjeve. Në vend të kësaj, ajo ka një shërbim abonimi për konsumatorin të quajtur Nitro dhe një numër në rritje mënyrash të tjera se si po eksploron të fitojë para, duke përfshirë reklamat e para të platformës. Jason zbuloi gjithashtu pse ai përfundimisht vendosi të mos i shiste kompaninë e tij Microsoft-it për një raport prej 10 miliardë dollarësh dhe gjithashtu sesi ngadalësimi pas pandemisë e detyroi kompaninë në dy raunde pushimesh nga puna dhe një përpjekje të madhe rifokusimi për atë që Jason mendon se komuniteti Discord dëshiron dhe ka nevojë. Përgjigja e shkurtër: një fokus më i madh i lojërave dhe më shumë zhvillues të jashtëm që ndërtojnë aplikacione, bote dhe lojëra që jetojnë ekskluzivisht brenda Discord.

Natyrisht, për shkak se përdoruesit e Discord janë kaq të rinj, ai përballet me disa sfida veçanërisht unike të moderimit të përmbajtjes. Ju do të dëgjoni Jason të reflektojë mbi dëshminë e tij përpara Kongresit në fillim të këtij viti në lidhje me sigurinë e fëmijëve dhe gjithashtu pse kompania ka bërë disa shkëmbime mjaft të mëdha rreth veçorive si kriptimi që platformat e tjera nuk kanë qenë të gatshme t’i bëjnë – sepse perspektiva e Jason është se ato kanë për ta bërë aplikacionin të sigurt për adoleshentët.

Kjo ishte një bisedë magjepsëse dhe perspektiva e Jason – se jeta në internet do të vazhdojë të shkojë vetëm drejt bisedave private në grup të ndërtuara rreth mënyrave se si e kalojmë kohën tonë me miqtë – duket më bindës çdo ditë.

Mirë, CEO i Discord, Jason Citron. Ja ku shkojmë.

Ky transkript është redaktuar lehtë për gjatësi dhe qartësi.

Jason Citron, ju jeni themeluesi dhe CEO i Discord. Mirë se vini në Dekoder.

Jam shumë i emocionuar të flas me ju. Discord është një aplikacion në dukje shumë i thjeshtë. Është gjithashtu shumë e ndërlikuar. Ai ekziston në një ekosistem të komplikuar të gjërave. Ka shumë për të folur me Discord gjatë gjithë kohës. Filloi si një bisedë zanore për lojtarë. Ai u rrit në një vend ku njerëzit rrinë për të folur me njëri-tjetrin. Çfarë mendoni se është tani Discord?

Tani, mendoj se Discord është një vend ku njerëzit flasin dhe shoqërohen me miqtë e tyre në internet.

Shumë kohë më parë, po flisja me Stewart Butterfield – kjo ishte përpara se ai të shiste Slack te Salesforce – dhe i thashë: “A mendoni se Discord është një konkurrent i Slack?” Ai tha: “Jo. Absolutisht jo. Slack është softuer i ndërmarrjes. Ne bëjmë të gjitha këto hyrje në ndërmarrje. Ne duhet të merremi me të gjitha këto gjëra në kompaninë tuaj. Mosmarrëveshja është atje dhe kjo është ndryshe.” Gjithmonë kam menduar se ishte interesante.

Unë mendoj se kjo është e vërtetë. Por ideja që dikush është shumë sipërmarrës dhe tjetri është shumë konsumator, është bërë shumë më e paqartë që kur e kam pasur atë bisedë. Unë njoh biznese të tëra që jo vetëm funksionojnë në Discord, por gjithashtu flasin me komunitetet e tyre, me klientët e tyre, në Discord. A është bërë më e paqartë edhe për ju?

Ne jemi fokusuar gjithmonë te Discord si një shërbim dhe mjet për konsumatorët që të mblidhen së bashku, të bisedojnë dhe të shoqërohen. Dhe përdoret në shumë mënyra të ndryshme, sipas mendimit tuaj. Shumë kompani përdorin Discord pothuajse si një mënyrë të re për të komunikuar me super fansat e tyre në internet. Ne e duam atë dhe e mbështesim atë rast përdorimi. Por shumica e njerëzve që përdorin Discord janë në grupe më të vogla vetëm me ftesa – ne i quajmë serverë – me njerëz që njohin ose miq të miqve. Është një vend që ndihet si dhoma juaj e përbashkët e konviktit ose dhoma juaj e ndenjes, ku njerëzit shoqërohen me njerëz që njohin.

Kjo terminologji e serverit është gjithmonë me të vërtetë magjepsëse për mua. Unë jam dikush që doli në IRC. Faqja e parë e internetit e teknologjisë për të cilën punova, Engadget , në fakt funksiononte vetë në IRC. Ne duhet t’i mësojmë të gjithëve se si të përdorin IRC-në kur ata gjejnë një punë me ne, gjë që është e egër. Të gjithë kanë lëvizur nga kjo tani. Por ju e keni mbajtur të gjallë atë terminologji, atë moral. Ju po filloni një server. Ju jeni në krye. Më fol për këtë. Pse ta mbani në lojë atë terminologjinë e shkollës së vjetër?

Kur filluam Discord, fokusi ynë ishte shumë në ndërtimin e një aplikacioni për biseda me tekst dhe zë për njerëzit që luanin lojëra video. Në vitin 2015, produktet alternative që përdornin njerëzit ishin, fjalë për fjalë, ata do të prisnin serverë zëri për miqtë e tyre. Arsyeja pse zgjodhëm fjalën server ishte sepse, në atë kohë, kjo ishte mënyra se si klientët tanë mendonin se çfarë po bënte mjeti për ta. Ishte një server ku ata mund të shkonin dhe të bashkonin miqtë e tyre.

Kështu që ne thamë, “Epo, në Discord, ju merrni një server falas; ndërsa, në ato aplikacione të tjera, ju po paguani për një server.” Tani, shërbimi ynë funksionon në renë kompjuterike dhe fjalë për fjalë nuk ka një server siç përdoret për të marrë me qira kompjuterë dhe për të marrë adresa IP. Kështu që thjesht ngeci. Njerëzit e kuptuan konceptin e një serveri si një vend ku mblidheni, dhe nga viti 2015 deri në 2020 apo më shumë, fokusi kryesor i Discord ishte te lojërat. Edhe sot, lojërat janë një pjesë e madhe e asaj që bëjnë njerëzit në Discord. Kështu që njerëzit thjesht e kuptojnë atë.

E bëra atë pyetje shumë specifike sepse fjala server, për mua, nënkupton një grup kontrolli. Siç po thua, do të dilje në botë, do të hapje një server dhe do të ishte i yti. Por Discord është një platformë. Ka një dyqan aplikacionesh të integruar në të. Po bëni një sërë kontaktesh me zhvilluesit. Është ndërfaqja e përdoruesit për disa produkte shumë të avancuara si Midjourney. Ky kontroll shkon mbrapa dhe me radhë. Ja çfarë dëshiron platforma Discord, ka çfarë po bëjnë përdoruesit me të dhe ka çfarë mund të bëjnë përdoruesit me të që as nuk e keni menduar. Ka çfarë ata mund të duan të bëjnë me të që ju nuk dëshironi që ata të bëjnë. Si e mendoni këtë tension?

Fokusi ynë është shumë në krijimin e mjeteve që u japin njerëzve aftësinë për të dizajnuar hapësirën e tyre. Kjo ishte pjesë e qëllimit që nga dita e parë. Kjo është pjesë e idesë së serverit për të cilën po flisni. Ne ju japim këto mjete për të krijuar një server dhe më pas mund të zgjidhni: cilat janë kanalet e tekstit, cilat janë kanalet e zërit, si dëshironi t’i emërtoni? Si dëshironi të dekoroni njerëzit e ndryshëm dhe t’i bëni ata të dallohen? Ne kemi leje dhe aftësi rolesh ku mund të thuash, “Epo, këta janë administratorë dhe këta janë fillestarë dhe shfaqen ndryshe në bisedë dhe kanë fuqi të ndryshme në bisedë se kush mund t’i largojë njerëzit dhe t’i ftojë njerëzit”

Ne e kemi pasur gjithmonë këtë etikë të prirjes drejt kontrollit të përdoruesve të hapësirave të tyre. Sinqerisht, ajo që është kaq interesante për këtë është se është shtrirë në personalizimin e Discord me platformën tonë API dhe bots sepse ne e dinim që njerëzit do të dëshironin ta personalizonin shërbimin dhe ta lidhnin atë me shërbime të tjera jashtë botës. Ky kontroll i përdoruesit dhe etikë e hapur është ajo që mundësoi lulëzimin e gjërave si Midjourney. Ka mbi gjysmë milioni aplikacione që njerëzit kanë ndërtuar në Discord që përdoren në të gjithë bazën tonë të përdoruesve, kështu që është një qëndrim vërtet i qëllimshëm që krijon kushte për të ndodhur gjëra emocionuese.

Sa nga evolucioni i vetë produktit udhëhiqet nga ajo që njerëzit po bëjnë ndërsa ndërtojnë aplikacione dhe robotë, dhe sa udhëhiqet nga ajo që dëshironi prej tij?

Ne kemi një qasje të përzier ku kalojmë shumë kohë duke folur me klientët tanë të të gjitha llojeve të ndryshme duke u përpjekur të kuptojmë se çfarë po bëjnë njerëzit me Discord, çfarë duan prej tij dhe cilat janë sfidat e tyre me të. Më pas, ne e përziejmë atë me atë që na emocionon si krijues dhe ndërtues produktesh dhe se si mendojmë se bota po ndryshon dhe ku po shkon dhe çfarë duam të krijojmë për njerëzit. Ne përpiqemi t’i vendosim të gjitha në një tenxhere dhe t’i shkundim, dhe më pas gjërat dalin, kështu që në disa vende, gjërat që komuniteti ynë i robotëve dhe komuniteti i aplikacioneve ka ndërtuar kanë drejtuar udhërrëfyesin tonë. Unë do t’ju jap një shembull. Në ditët e para, ne kishim një parandjenjë se Discord do të përdorej për komunitetet publike si disa nga këto për të cilat kemi folur, por ne në fakt nuk e projektuam atë në një mënyrë të klasit të parë në produkt.

Kur nisëm fillimisht, mendoj se kapaku i përdoruesit ishte 30 ose 50 persona në një server, për shembull. Ndërsa njerëzit filluan ta përdorin atë për më shumë hapësira publike, ne vazhduam të ngrinim kapakun, që ishte punë infrastrukturore për ta bërë produktin të funksiononte më mirë. Ne kishim mjete themelore të moderimit, por u bë e qartë se kur keni mijëra njerëz në një server, keni nevojë për lloje të ndryshme mjetesh moderimi. U shfaqën shumë robotë dhe kjo na bëri të kuptonim se duhej të investonim në këtë, kështu që krijuam AutoMod, i cili tani është i integruar në platformën që u lejon këtyre komuniteteve të moderojnë në mënyra shumë më të avancuara. Tani, ne kemi një ekip të tërë besimi dhe sigurie. E gjithë kjo përpjekje ishte me të vërtetë një përgjigje ndaj asaj që njerëzit po bënin me produktin tonë që ne menduam se mund të ndodhte, por nuk ishim vërtet të sigurt, dhe nuk ishte fokusi origjinal.

Më lejoni ta vë këtë në kontrast me, të themi, Reddit, i cili është një tjetër platformë e madhe e krijuar nga përdoruesit që drejtohet vërtet nga komuniteti i saj. Ka një tension atje. Është ajo që dëshiron komuniteti, mjetet që ndërton për vete dhe ka çfarë dëshiron Reddit. Këto gjëra vijnë në krye . Ata depilohen dhe zbehen. A keni pasur ato momente kur e dini se platforma duhet të bëjë diçka që do ta çmendë komunitetin, por ju duhet ta bëni gjithsesi? Apo keni qenë në gjendje të integroni atë që komuniteti po ndërton në një mënyrë më të shëndetshme apo më të qëndrueshme?

Unë mendoj se një gjë që është thelbësisht e ndryshme në lidhje me Discord nga Reddit është se ne jemi shumë më tepër një aplikacion bisedash në grup për miqtë sesa kjo hapësirë ​​publike me moderatorë dhe [përmbajtje të krijuar nga përdoruesit]. Ne nuk mendojmë për Discord si një platformë UGC, për shembull.

Vërtet?

Unë e mendoj atë si një aplikacion komunikimi. Është një aplikacion për biseda në grup. Nëse shikoni se ku njerëzit po e kalojnë kohën e tyre dhe çfarë po bëjnë shumicën e kohës, shumica e njerëzve po dërgojnë mesazhe në biseda grupore vetëm me ftesa me miqtë e tyre ose në bisedën zanore, duke luajtur lojëra, duke folur për ditën e tyre, duke gatuar darkë veçmas , duke rënë në gjumë së bashku. Kështu bëjnë njerëzit. Është një vend ku njerëzit flasin dhe shoqërohen me miqtë e tyre, kryesisht. Dhe pastaj ata shkojnë të eksplorojnë këto hapësira të tjera në interesat e tyre dhe të marrin pjesë në këto komunitete të mëdha. Disa njerëz e duan vërtet atë pjesë të shërbimit. Por Discord është një mjet komunikimi. Nuk është një platformë UGC në kuptimin që unë mendoj se po përshkruani.

Unë dua të qëndroj me këtë për një sekondë, sepse mendoj se ndryshimi është mjaft i hijezuar. Është një platformë komunikimi, por nuk është një me një. Është një nga shumë si parazgjedhje. Ju hyni në një kanal, po flisni me një person, por mund të flisni me shumë njerëz. Nuk është i koduar, për të cilin dua të kthehem. Kjo është një zgjedhje që keni bërë për t’u siguruar që mund të monitoroni se çfarë po ndodh. Dhe për shkak se nuk jeni të koduar dhe mund të moderoni, ju e moderoni atë. Ju keni një funksion besimi dhe sigurie. Cili është dallimi aktual midis një platforme komunikimi dhe një platforme të krijuar nga përdoruesit si Twitter ose Reddit?

Epo, të gjitha komunikimet janë të krijuara nga përdoruesit, kështu që ndoshta kjo është ajo që po arrini. Por unë mendoj se ajo për të cilën po reagoja është më shumë ajo që po përshkruanit duke u përpjekur të bëni këtë krahasim midis Discord dhe Reddit, i cili është një produkt i shkëlqyeshëm. Njerëzit postojnë përmbajtje në Reddit dhe përmbajtja që njerëzit postojnë për njerëz të tjerë, zakonisht të huaj, është gjëja kryesore që mendoj se njerëzit marrin nga Reddit. Mosmarrëveshja është shumë e ndryshme. Discord është më shumë si një aplikacion bisede në grup ku po i dërgoni mesazhe, sinqerisht, shpesh një personi. Mesazhet direkte janë shumë të njohura. Serverët tanë janë gjithashtu të njohur. Por në atë rast, është si tre deri në 10 miq. Nëse jeni duke luajtur një lojë video, mund të jenë shokët tuaj të repartit ose njerëzit me të cilët luani rregullisht ose një klub në të cilin jeni pjesë.

Nuk është një medium transmetimi në mënyrën se si janë shumë nga këto shërbime të tjera më të tipit të mediave sociale. Ne e moderojmë sepse e dimë që ka shumë adoleshentë në platformë. Kur i kemi ato hapësira publike, ne i trajtojmë ato më shumë si gjërat publike të UGC. Por shumicën e kohës, njerëzit janë duke qëndruar me miqtë e tyre në dhomën e tyre virtuale të ndenjes.

Kjo është magjepsëse dhe dua t’i rikthehem sepse Discord është shumë gjëra. Siç thashë në fillim, ju mund ta shikoni atë përmes shumë lenteve të ndryshme. Ideja që ai të jetë thjesht një aplikacion i drejtpërdrejtë i bisedave në grupe të vogla, e vendosa pranë faktit se është ndërfaqja e përdoruesit për Midjourney, e cila është një nga mjetet më të nxehta të AI atje. Dhe unë them, “Epo, shumica e mjeteve të AI janë të bazuara në tekst, ato bazohen në kërkesat e shpejta dhe ndërfaqja e bisedës është mënyra se si ne mendojmë për përdorimin e shumicës së mjeteve gjeneruese të AI.” Discord është bërë ajo ndërfaqe për të paktën njërën prej tyre. A është kjo një e ardhme që është në konflikt me të qenit një aplikacion i vogël bisedash në grup, apo është kjo zgjatja e radhës? Apo është kjo diçka që duhet të shkojë vetë në një drejtim tjetër?

Unë mendoj se fakti që kutia e hyrjes së bisedës është bërë mënyra kryesore për të bashkëvepruar me shumë prej këtyre mjeteve gjeneruese të AI dhe se ne kemi një kuti hyrëse me të vërtetë popullore dhe të zgjerueshme të bisedës është e mrekullueshme. Midjourney është një produkt vërtet i lezetshëm dhe njerëzve u pëlqen ta përdorin atë. Ata kanë një nga serverët më të mëdhenj në Discord, nëse jo serverin më të madh në Discord. Por shumë njerëz në fakt e marrin robotin Midjourney në serverin e tyre vetëm me ftesa me miqtë e tyre dhe po e përdorin atë atje në një hapësirë ​​më kreative që nuk është në pamjen e publikut ose që është një server të cilit thjesht mund t’i bashkohesh . Më pëlqen Midjourney dhe gjërat që aplikacionet e tjera gjeneruese të AI janë në Discord, por për ne, kur mendojmë për shërbimin që po u ofrojmë përdoruesve, ai është një mjet komunikimi në grup.

Një nga gjërat që njerëzit bëjnë kur shoqërohen me miqtë e tyre është se ata luajnë me këto produkte gjeneruese të AI. Ata ndajnë krijimet e tyre me miqtë e tyre dhe veprojnë si pjesë bisede, si një përvojë e përbashkët, për të bërë së bashku. Nga kjo lente, ne e duam atë, dhe kjo është arsyeja pse e inkurajojmë dhe e mbështesim, por me të vërtetë kthehemi te ajo që shumica e njerëzve po bëjnë në Discord shumicën e kohës, dhe kjo është qetësimi me miqtë e tyre dhe shoqërimi. Video lojërat vazhdojnë të jenë një pjesë e madhe e asaj që njerëzit bëjnë çdo muaj në Discord.

Ju i shtoni të gjitha këto dhe merrni këtë pamje jashtëzakonisht të ndryshme se si duhet të duket të qenit në internet. Nuk është ajo në çfarëdo që po shndërrohet TikTok, në çfarëdo që po shndërrohet në Rrjetin e blerjeve në shtëpi Instagram. Është tekst. Ju jeni duke shtypur shumë; po shikoni fotot që po krijohen; ju jeni duke ndërvepruar me sisteme të tjera kompjuterike nëpërmjet kërkesave të tekstit. Mosmarrëveshja është një dritare në të. Ju ndoshta jeni duke shkruar disa aplikacione që janë në thelb të bazuara në tekst brenda Discord. Por është pothuajse si një vizion i linjës komanduese të lidhjes në internet. Është shkollë e vjetër. A e shihni Discord si kaq të madh, pasi në këtë është një mënyrë tjetër e të menduarit për lidhjen dhe llogaritjen, apo jemi shumë të fokusuar tek ai si një aplikacion chat?

Mënyra se si mendojmë për të dhe vizioni ynë për atë se ku mendojmë se e ardhmja shkon në lidhje me Discord, me të vërtetë kthehet në mënyrën se si njerëzit e kalojnë kohën e tyre me miqtë e tyre. Kur fillova kompaninë në vitin 2012, basti që vendosa ishte që videolojërat do të vazhdonin të bëheshin një formë argëtimi gjithnjë e më e madhe për njerëzit. Ata do të bëheshin gjithnjë e më socialë. Ata do të ishin në gjithnjë e më shumë pajisje dhe se nuk kishte një produkt të shkëlqyeshëm komunikimi që ishte nisur me miqtë tuaj rreth lojërave. Pra, kjo ishte teza origjinale. Edhe sot, kur ngritëm kokën pas Covid-it për të rivlerësuar atë që po ndodhte në botë dhe për çfarë kujdeseshin klientët tanë – ne kaluam shumë kohë vitin e kaluar me njerëzit – unë kam më shumë bindje sot se [lojërat] do të vazhdojnë të bëhet e ardhmja.

Nëse ktheheni mbrapa gjatë 12 viteve të fundit, me të vërtetë është luajtur, dhe lojërat janë bërë shumë të zakonshme tani. Unë mendoj se 93 përqind e Gen Z luan videolojëra . Kur isha fëmijë, isha e çuditshme duke luajtur lojëra me shumë lojtarë vetëm ose me miqtë e mi, por ishte një gjë e veçantë. Sot është krejt normale. Vizioni ynë për të ardhmen është një botë ku njerëzit kanë përvoja të përbashkëta vërtet të pasura dhe ata mund të kalojnë kohë cilësore me miqtë e tyre pavarësisht se ku ndodhen në botë. Shumë prej tyre do të jenë lojëra video që ekzistojnë vetëm në platforma. Disa prej tyre do të jenë videolojëra që do t’i shërbejmë drejtpërdrejt përmes platformës sonë.

Platforma e robotëve, ne po e zhvillojmë atë për të përfshirë përvoja të ngulitura, sepse kjo është pjesa që ne mendojmë se do të ketë rëndësi. Por në të vërtetë ka të bëjë me këtë ide se si unë mendoj se interneti do të evoluojë. Ekziston nevoja për hapësira më komode dhe intime, ku njerëzit mund të kalojnë kohë cilësore me miqtë e tyre larg nga transmetimet performuese që ne shohim shumë. Dhe ne jemi shumë të fokusuar në krijimin e atyre hapësirave komode për njerëzit që të bisedojnë dhe të shoqërohen me miqtë e tyre dhe të thellojnë miqësitë e tyre.

Kjo është një temë që e shoh kudo tani që Shtetet e Bashkuara po shkojnë në një vit zgjedhor: çfarë do të na bëjnë mediat tona sociale dhe çfarë po u bëjnë adoleshentëve? Gjithçka po përplaset, dhe një grup i këtyre rrjeteve sociale nuk janë gati të marrin peshën, ose nuk duan. Në rastin e Metës, nuk besoj se duan. Nuk je i pozicionuar fare në atë luftë. Ju po thoni, “Shiko, interneti duhet të kthehet në të qenit më i vogël, më i fragmentuar, më shumë mes njerëzve që njihni dhe më pak për këto platforma gjigante të mediave sociale që përcaktojnë kulturën.”

Sa rehat jeni në atë bast? Dua të them se në mënyrën e madhe, jo në mënyrën e vogël – ju jeni CEO, duhet të thoni se jeni rehat. Por a po lëviz në të vërtetë interneti në atë mënyrë? Sepse njoh shumë njerëz që e dëshirojnë këtë, por nuk jam i sigurt se është në të vërtetë.

Unë nuk mendoj se është një ose ose. Gjatë 15 viteve të fundit, ndërsa kaluam nga interneti si i ri në Web 2.0 dhe tani ngritja e celularëve, mendoj se pamë shumë nga ky premtim aspirativ i këtyre shërbimeve të transmetuara të mediave sociale dhe çfarë mund të bënin ata për ne si njerëz . Unë në fakt mendoj se ata bëjnë shumë gjëra vërtet të shkëlqyera. Unë mendoj se, 50 vjet nga tani, ne do të kemi ende diçka të tillë. Është e pamohueshme që të gjitha këto shërbime krijojnë vlerë për njerëzit. Mendoj se ka pyetje me të cilat po punojmë si shoqëri rreth disa prej eksternaliteteve negative të atyre gjërave dhe se si duam t’i menaxhojmë ato. Por unë mendoj se do të kemi aplikacione publike për ndarjen e fotografive dhe video publike për një afat të gjatë.

Ajo që ne po shohim në Discord – dhe unë mendoj se kjo ka qenë një prirje për pesë, gjashtë, shtatë vitet e fundit drejt mesazherëve të bisedave në grup në përgjithësi – është se njerëzit e kuptojnë se ato hapësira publike janë interesante, por ka diçka tjetër që ata duan edhe në jetën e tyre. Këto janë hapësira më intime dhe komode ku mund të kaloni kohë në mënyrë të relaksuar me njerëzit që njihni dhe të kaloni kohë cilësore me miqtë edhe pse ndoshta nuk mund të jeni në të njëjtën hapësirë ​​fizike. Unë mendoj se kjo do të vazhdojë të rritet dhe mendoj se gjërat e mediave sociale do të rriten. Unë mendoj se të dyja këto gjëra do të ekzistojnë në mënyra të mëdha në botë nëse shkoni 20 vjet në të ardhmen.

Kur shikoni Discord tani, cila pjesë e saj po rritet më shpejt? A janë pjesët e hapësirave të vogla komode, apo është vendi ku një grup startup-sh kripto-shqiptarësh flasin me klientët e tyre? Ky ishte një moment i madh rritjeje për Discord, por ky është versioni i madh i transmetimit publik të tij. Pra, është pjesa më e vogël komode që po rritet më shpejt, apo është pjesa më publike?

Është pjesa më e vogël komode. Në fakt, kjo është pjesa që gjithmonë është rritur më shpejt. Gjëja që ne gjejmë se është interesante është, sepse nuk është publikisht atje, njerëzit nuk e dinë vërtet aq shumë për të. Gjëja e kriptos ishte e madhe dhe tani gjëja e AI është e madhe, dhe ato gjëra sollën shumë njerëz në shërbimin tonë. Por në fund të fundit, njerëzit që vijnë në shërbimin tonë dhe e duan më shumë janë ata që vijnë me miqtë e tyre ose gjejnë miqtë e tyre dhe ai përfundon të bëhet ky vend ku ata rrinë në internet dhe mbajnë kontakte me njerëzit për të cilët kujdesen.

Kjo më çon te pyetjet e Dekoderit . Ju keni përshkruar shumë gjëra që mund të jetë Mosmarrëveshja, një ndjenjë që duhet të përqendroheni dhe gjëja kryesore që ka qenë gjithmonë dhe duhet të jetë në të ardhmen. Unë dua t’ju pyes se si është strukturuar kompania, por këtu ka pak kontekst. Së fundmi keni pasur disa pushime nga puna . Ju përmendët ngadalësimin ekonomik dhe numri juaj i punonjësve po rritej shumë shpejt, kështu që shkurtuat 170 persona, që është 17 për qind e kompanisë. Ju shkurtuat 4 për qind më parë . Si është strukturuar Discord tani? A e ndryshuan këto shkurtime atë strukturë?

Mënyra se si jemi strukturuar dhe ato shkurtime kthehen në, “Çfarë po përpiqemi të arrijmë dhe çfarë po përpiqemi të ndërtojmë për botën dhe për njerëzit?” Në veçanti, gjatë vitit të kaluar, përmenda se kaluam shumë kohë duke u rikthyer në treg dhe duke folur me klientët në një mënyrë që nuk e kishim bërë gjatë viteve të fundit përmes Covid-it për të rifreskuar vërtet modelin tonë mendor të asaj që njerëzit po bëjnë [ mbi Mosmarrëveshjen] dhe çfarë duan prej nesh. Ajo që ne vërtet klikuam ishte kjo pasqyrë se ndërsa ishim të përqendruar për të qenë treg më masiv përmes Covid-it, lojërat në të vërtetë shkuan në treg masiv në të njëjtën kohë kur njerëzit u rritën.

Për shkak se shërbimi ynë është shumë i mirë për të luajtur lojëra me miqtë tuaj, ndërsa njerëzit bëjnë shumë gjëra në Discord, ajo që kuptuam ishte se lojërat në të vërtetë janë ende një nga mënyrat kryesore që njerëzit kalojnë shumë kohë me miqtë e tyre në Discord. Mendoj se 95 për qind e përdoruesve tanë luajnë videolojëra. Muajin e kaluar, 1.5 miliardë orë u shpenzuan duke luajtur lojëra në Discord në 60,000 tituj, kështu që njerëzit shpenzojnë shumë kohë duke luajtur videolojëra.

Ajo që më bëri të kuptoj ishte se ne duhet të fokusohemi vërtet te lojërat, sepse është një gjë e madhe që njerëzit bëjnë në shërbimin tonë, dhe ka disa miliardë njerëz që luajnë video lojëra në botë. Është forma më e madhe e argëtimit që po rritet më shpejt. Unë mendoj se ne kemi një rol shumë unik për të luajtur atje dhe ne e duam atë. Unë, bashkëthemeluesi im [Stanislav Vishnevskiy] dhe shumë njerëz në kompani u rritëm duke luajtur lojëra dhe lojërat janë një pjesë thelbësore e jetës sonë shoqërore dhe marrëdhënieve tona më të mira. Me atë njohuri për të thënë, “Mirë, ne do të fokusohemi në lojërat”, ne kuptuam se kishim shumë njerëz në kompani dhe nuk ishim të fokusuar në gjërat e duhura. Ne kaluam një rivlerësim të asaj që do të ishte kapitulli tjetër i Discord, dhe përmes kësaj, kuptuam se duhej ta tkurnim pak kompaninë dhe të zhvendosnim fokusin tonë.

Në vazhdim, ne jemi shumë të përqendruar në lojërat si rasti ynë kryesor i përdorimit – biseda në grup rreth lojërave. Por ne po vazhdojmë të mundësojmë gjëra të tjera sepse njerëzit që luajnë lojëra bëjnë shumë gjëra të tjera, dhe kështu arritëm këtu në radhë të parë. Si rezultat i kësaj, ne jemi të organizuar si një kompani funksionale, që do të thotë se kemi inxhinieri, menaxhim produkti, marketing, financë dhe talent. Ne organizohemi funksionalisht sepse Discord është një produkt. Ne në thelb kemi një produkt. Pra, ne duhet të organizohemi dhe të koordinohemi në një mënyrë që të dalë si një përvojë koherente për njerëzit. Unë flas për të si një simfoni. Populli ynë e dëgjon si një këngë. Edhe pse kemi njëqind veta që luajnë instrumente, duhet ta koordinojmë në mënyrë efektive.

Një organizatë funksionale na lejon ta bëjmë këtë, dhe më pas e ndajmë atë në tre lloje të ndryshme të punës ndaj të cilave organizojmë. Ne i quajmë ato iniciativat tona themelore. Këto janë gjërat që janë buka dhe gjalpi i asaj që ne duhet të ofrojmë për përdoruesit tanë, si performanca, besimi dhe siguria, si dhe veçoritë kryesore të mesazheve dhe komunikimit. Ne kemi ekipe ndër-funksionale të dedikuara për secilin prej atyre me një udhëheqës dizajni, një udhëheqës produkti dhe një drejtues motori, dhe ata kanë një udhërrëfyes.

Pastaj, ne kemi atë që ne i quajmë prioritetet tona kryesore. Këto janë gjërat e funksionit hap për të cilat ne po bastojmë. Ne kemi disa prej tyre, dhe veçanërisht një prej tyre është veçoria jonë e re e Quests , të cilën e shpallëm. Ne po shqyrtojmë mënyrën se si i ndihmojmë zhvilluesit e lojërave të sjellin lojërat e tyre në jetë dhe të ndërtojnë bizneset e tyre. Një tjetër është platforma jonë e aktiviteteve të ngulitura që përmenda, dhe më pas ka disa gjëra të tjera atje.

Pastaj, ne kemi një ekip shumë më të vogël… Unë e quaj atë një ekip iniciativash sipërmarrëse. Është një ekip prej gjashtë personash që më raportojnë drejtpërdrejt, dhe ky është laboratori i çmendur i inovacionit ku ne po provojmë gjëra që mund të mos vijnë kurrë në jetë, por janë ndryshimet më të mëdha për të parë se çfarë mund të krijojmë dhe të inovojmë për njerëzit. Kështu e organizojmë kompaninë dhe e drejtojmë në një mënyrë interesante gjithashtu, me videot e Loom. Unë jam i lumtur të hyj në këtë nëse dëshironi, por do të ndaloj.

Epo, dy gjëra. Unë patjetër dua që ju të futeni në videot e Loom. Kjo është hera e parë që dikush e thotë këtë në emision, i cili është i egër. Si e drejtoni kompaninë me diçka që quhet video Loom?

Loom është në fakt një produkt specifik që e bën vërtet të lehtë realizimin e videove, si regjistrimi i kamerës dhe kamerës. Por në thelb ajo që ne bëjmë është të drejtojmë kompaninë hibride. Ne përdorim Discord për të ekzekutuar Discord. Pra, ne jemi në të gjithë vendin në Amerikë. Ne do të mbledhim grupe njerëzish për të parë planet e marketingut ose për të rishikuar asetet krijuese ose strategjitë e produktit ose demonstrimet e produkteve. Kuptova se kishte shumë koordinim mbi mënyrën se si të organizohej një takim me të gjithë njerëzit që duan të jenë në bisedë. Ishte kjo gjë kaotike. Dhe ne kishim këtë ide, “Epo, po sikur ta regjistronin prezantimin para kohe dhe ta dërgonin tek unë, dhe atëherë unë thjesht mund ta shikoja në kohën time të lirë? Dhe më pas unë mund të përgjigjem edhe me një video, në mënyrë që ata të mund të shihnin eksitimin tim rreth funksionit dhe unë mund të bëja prezantimin e tyre dhe të klikoja përmes tij.”

Kjo e largon prezantimin dhe reagimin fillestar, dhe doli që ne filluam ta bënim këtë në vetëm disa pika, dhe tani po bëhet kjo gjë në të gjithë kompaninë ku njerëzit regjistrojnë video të tyre duke bërë një prezantim. Zakonisht është pesë, 10 minuta, dhe më pas njerëzit mund ta shikojnë. Shpesh i shikoj këto gjëra me 2 herë, ndonjëherë kur laj dhëmbët. Unë kam gjithmonë kohë të lirë, por nuk kam gjithmonë një orë për të bërë një takim, dhe pastaj ndonjëherë do ta shikoj dy, tre herë, le të marinohet në kokën time, dhe pastaj do të kem gjithmonë 10 ose 15 minuta. thjesht të përgjigjesh apo të reagosh. Unë në thelb bëj një video përgjigje dhe ua dërgoj atyre. Pastaj njëqind njerëz mund ta shikojnë atë. Ata nuk duhet të jenë në mbledhje, dhe shumicën e kohës atëherë, ne nuk kemi nevojë për një takim. Komunikimi ka ndodhur dhe ata mund të shkojnë.

Ndonjëherë, nëse kemi nevojë për një takim, ne mund t’i mbledhim njerëzit së bashku. Por ne në thelb kemi pasur një deponim të plotë të trurit përpara dhe me radhë, dhe kjo thjesht ka përshpejtuar zhvillimin e produktit dhe kreativitetin tonë. Mendoj se ka krijuar gjithashtu një lidhje më njerëzore midis punonjësve tanë, sepse tani ne po e shohim njëri-tjetrin në video në këto mënyra që është shumë më e natyrshme dhe e rastësishme që ndonjëherë mungon kur je hibrid. Kështu që ka qenë vërtet e lezetshme.

Në rregull. Nuk mund të më thuash për skuadrën tënde të çmendur të ideve të çmendura renegate me gjashtë persona pa më thënë një ide të çmendur. Cilat janë disa ide të çmendura që keni provuar?

E vendosa çipin në tavolinë në mënyrë që të gjithë ta dini se është aty, por sfida e të folurit për këto gjëra është se shumica e tyre nuk do të shohin dritën e ditës. Përdoruesit tanë do ta dëgjojnë këtë dhe ata do të më mbajnë për të.

Vërtet?

Oh, po. Nëse them ndonjë gjë, ata do të më mbajnë për të.

Mendoj se ideja ime në ekipin tim është të kem idetë më të këqija, në mënyrë që të gjithë të tjerët të kenë ide pak më të mira. Cila është një nga idetë tuaja më të këqija që thjesht nuk do ta bënit kurrë, kjo është padyshim një ide e keqe?

Une nuk e di. Jam i sigurt që kam shumë ide të këqija. Thjesht nuk e di se cilat janë të këqija para se t’i provoj.

Mjaft e drejtë.

Procesi krijues është një gjë interesante. Ne e gjejmë këtë shumë në kompani kur ndërtojmë veçori. Nëse po përpiqeni të inovoni, shumë herë, gjërat që përfundojnë duke funksionuar duken si ide të këqija paraprakisht, dhe shpesh herë, ato duken si ide të këqija për njerëzit që madje janë vërtet të mirë në inovacion. Unë tregoj këtë histori që, kur ne fillimisht po ndërtonim Discord në 2015, ne ishim një ekip prej ndoshta 12 personash në atë kohë. Gjysma e njerëzve që punojnë në të menduan se Discord ishte një ide e keqe në një startup me 12 persona. Doli të ishte një ide e mirë.

Është vërtet e vështirë të thuash paraprakisht nëse inovacioni do të funksionojë. Është vërtet e rëndësishme të kesh hapësirë ​​për të provuar gjërat, për të reaguar ndaj tyre dhe për të inovuar dhe përsëritur për të parë se ku të çon. Ndonjëherë magjia del nga ana tjetër, dhe shumë herë, ju thjesht merrni shaka. Por ne nuk i dërgojmë ato. Ne përpiqemi të mos i dërgojmë ato.

Sa i madh është Discord tani?

Ne jemi 870 punonjës në kompani. Ne kemi pak më shumë se 200 milionë përdorues aktivë mujorë në të gjithë botën.

Një gjë për të cilën mendoj gjatë gjithë kohës është kur The Verge ishte i vogël, ne ishim në gjendje të provonim gjërat dhe t’i shpëtonim ato shumë shpejt. Ne kishim një ekip të vogël, të gjithë e dinin që po provonim diçka, dridhjet ishin të përbashkëta dhe kishim një audiencë të vogël, kështu që mund të shpëtonim nga gjërat dhe vetëm tre njerëz do ta dinin ndonjëherë. Tani, ne jemi të mëdhenj dhe kemi një ekip të madh. Disa njerëz janë vërtet të përkushtuar ndaj disa ideve; disa njerëz nuk janë. Disa njerëz nuk mund të kuptojnë nga një telefonatë në Zoom që jam duke përdorur, thjesht dua të shoh se çfarë ndodh. Dhe atëherë ne kemi një audiencë të madhe që po na kushton shumë vëmendje dhe bëhet shumë më e vështirë të rrezikosh dhe të mbyllësh gjërat. Mosmarrëveshja është në atë vend. Ju keni një ekip të madh. Ju keni një audiencë të madhe njerëzish që kujdesen shumë. Ju nuk do të përmendni as një ide të keqe, sepse ata do t’ju mbajnë në të. Si mendoni për marrjen e rreziqeve?

Është një situatë unike. Një pjesë e arsyes që nuk thashë asgjë është sepse ne kemi një qasje në rritje për t’i ekspozuar përdoruesit ndaj rrezikut ose ndaj ideve bazuar në besimin që kemi në to. Praktikisht, ajo që ne priremi të bëjmë është të lëshojmë veçori në segmente shumë të vogla të bazës sonë të përdoruesve dhe të shohim se si reagojnë ata. Por kjo vjen edhe pas asaj që ne e quajmë beta e mbyllur ose alfa e mbyllur, ku ne thjesht rekrutojmë 50 njerëz që nënshkruajnë një NDA për të provuar diçka. Para kësaj, ne përdorim punonjësit tanë. Shumë prej tyre janë klientë, kështu që janë disa qindra përdorues falas për të testuar diçka. Dhe para kësaj, ekipi duhet të jetë i sigurt në të. Pra, ka këto porta nëpër të cilat gjërat kalojnë.

Nuk është një proces shumë i strukturuar sepse varet nga gjëja. Por ne shpesh do të arrijmë përfundimisht në një pikë ku mund, le të themi, të lëshojmë diçka për 50,000 njerëz në bazën tonë të klientëve dhe më pas t’i lëmë ta provojnë, t’u dërgojmë një anketë, të shohim se si ndërveprojnë me të dhe më pas, bazuar në këtë , vendosni në cilën rrugë të shkoni. Ndërsa mund të jetë zhgënjyese për ata njerëz nëse ne, le të themi, heqim diçka nga produkti, ne zakonisht heqim diçka vetëm nëse nuk është aq popullore ose e dobishme. Gjëja qesharake është kur heqim diçka, disa njerëzve u intereson, por shumica e njerëzve jo, dhe kjo është arsyeja pse ne e hoqëm atë. Pra funksionon. Ne nuk heqim diçka që shumë njerëz e duan sepse, nëse shumë njerëz do ta donin atë, ne nuk do ta hiqnim.

A e keni parashikuar ndonjëherë që Discord të ketë problemin e Microsoft Excel ku dikush ka ndërtuar një biznes të tërë rreth një butoni në shiritin e veglave dhe ju nuk mund ta hiqni kurrë atë?

Ne kemi shumë zhvillues që ndërtojnë aplikacione në Discord, dhe kështu mendojmë për këtë rreth kompanive që kanë ndërtuar këto produkte dhe varen nga Discord për të ofruar shërbimin e tyre dhe si një ndërfaqe përdoruesi për shërbimin e tyre. Ne vërtet e vlerësojmë atë. Në një farë mase, ne tashmë e kemi këtë dinamikë ku njerëzit mbështeten tek ne. Përdoruesit mbështeten gjithashtu tek ne, dhe ky është një nga vendet ku ne kemi shumë fërkime me përdoruesit tanë kur ndonjëherë kuptojmë se një segmenti të caktuar njerëzish pëlqejnë vërtet mënyrën se si është dizajnuar diçka. Ndoshta janë dhjetëra miliona njerëz që e duan atë. Pastaj, kuptojmë se ka 50 milionë njerëz ose qindra milionë njerëz që duan diçka ndryshe.

Menaxhimi i këtij tensioni mund të jetë mjaft sfidues, sepse ky është një rast kur ne dërgojmë diçka që njerëzit e donin, dhe tani, janë vite më vonë dhe baza jonë e klientëve është rritur. Dinamika ka ndryshuar. Menaxhimi i të gjitha atyre interesave konkurruese nuk është i lehtë, dhe ndonjëherë ne e kuptojmë gabim.

Kjo më çon te pyetja e Dekoderit . Ju keni shumë vendime për të marrë gjëra rrotulluese, për t’i rrotulluar ato, për t’u rritur, për t’u fokusuar. Si i merrni vendimet? Cili është kuadri juaj?

Ne gjithmonë fokusohemi vetëm te klientët tanë. Ne përpiqemi t’u japim prioritet klientëve tanë – “çfarë mund të bëjmë për t’u shërbyer më mirë njerëzve sot sesa bëmë dje?” Pastaj ne përpiqemi ta përziejmë atë me “çfarë duam të bëjmë” dhe “për çfarë jemi të emocionuar?” Sepse gjërat e mëdha vijnë vetëm nëse njerëzit që e bëjnë atë janë të emocionuar dhe të pasionuar pas saj. Ne në fakt vendosim shumë aksione në të, dhe më pas është si, “Si mund të ndërtojmë një biznes të shkëlqyeshëm dhe të fitojmë para dhe t’i bëjmë të gjitha ato gjëra?” Natyrisht, ne jemi një kompani, kështu që kjo është pjesë e saj. Por me të vërtetë besoj se në një afat të gjatë, mënyra më e mirë për të ndërtuar një biznes të madh është t’u shërbesh klientëve me të vërtetë mirë. Ne thjesht vazhdojmë të kthehemi te klientët tanë dhe përpiqemi të kuptojmë se si u shërbejmë më së miri atyre. Kjo me të vërtetë drejton gjithçka.

A është ky pengesa në çdo skenar, apo ndonjëherë thoni: “Shiko, unë jam CEO. Unë thjesht po marr këtë vendim”?

Ndonjëherë mënyra se si merren vendimet aktuale është: “Epo, ne mendojmë se 30 për qind e klientëve tanë duan këtë dhe 40 për qind e klientëve tanë duan atë dhe 15 për qind e duan këtë, dhe si e kuptoni se cilat të dëgjoni? Si e dini nëse kjo është ndarja e duhur e asaj që klientët duan?” Ndonjëherë ne i shikojmë të dhënat dhe jemi si, “Epo, njerëzit nuk ndërveprojnë me këtë, por na thonë se i duan.” Pra, ka shumë gjykim që shkon në marrjen e këtyre vendimeve. Ne e kemi evoluar këtë me kalimin e kohës, por ka modele të ndryshme që njerëzit kanë rreth asaj se si ta bëjnë këtë.

Ne në thelb përpiqemi të zgjedhim një person të vetëm i cili është pronari i marrjes së një vendimi të caktuar dhe i takon atij që të kultivojë mospajtimin në kompani dhe të mbledhë njohuritë që ata kanë nga klientët. Në varësi të vendimit, ndonjëherë nëse nuk jam i kënaqur me të, do të tërheq kartën e vetos si CEO. Por unë përpiqem të mos e bëj këtë sepse njerëzit e mëdhenj duan të kenë autonomi dhe të marrin vendime të mëdha dhe duan të bashkëpunojnë me njerëz të tjerë të mëdhenj. Kështu që më pëlqen të marr pjesë në atë proces bashkëpunues. Por herë pas here, është si, “Mirë, Jason, çfarë mendon se duhet të bëjmë?” Unë zbatoj gjykimin tim dhe bëj një telefonatë dhe ne shohim se çfarë ndodh.

Një thirrje e madhe në 2021: vendosët të mos ia shisni kompaninë Microsoft-it . A mund të na udhëzoni në atë vendim?

Çdo kompani e madhe gjatë jetës së saj do të marrë oferta për blerje. Është thjesht një fakt i jetës sepse, nëse një kompani është e shkëlqyer, dikush do të dëshirojë ta blejë atë. Kjo nuk ishte oferta e parë që kemi marrë, dhe nuk ishte e fundit që kemi marrë. Ishte vetëm ajo që u bë më publike. Sa herë që futemi në ndonjë nga këto situata, përpiqem t’i bëj vetes një pyetje se ku jemi si biznes. Cila është gjëja më e mirë për klientët tanë? Cila është gjëja më e mirë për aksionerët tanë? Çfarë dua? Çfarë dëshiron ekipi im? Dhe si të punojmë me këtë?

Deri më tani, çdo herë, ka rënë në kundërshtim me “Të qëndrojmë të pavarur. Le të vazhdojmë të ndërtojmë. Le të vazhdojmë të rritemi. Ne jemi duke kaluar një shpërthim. Ka shumë mundësi para nesh.” Pra, kjo ishte gjithçka. U kthye te klientët tanë dhe çfarë mendojmë se mund të ndërtonim dhe çfarë donim të bënim, dhe më pas bëmë një telefonatë.

Sapo fola me CEO të Dropbox Drew Houston , i cili më tha se çdo kompani u përpoq të blinte Dropbox në fillim. Ata thoshin: “Shiko, kjo është një veçori. Nuk është një produkt i tërë.” Por Dropbox ka arritur të mbijetojë sepse është ndër-platformë, sepse funksionon me gjithçka, sepse ata kanë prioritet punën me gjithçka mirë, sepse mund ta përdorni pa u zhytur në ndonjë ekosistem tjetër dhe pa u mbyllur. Mosmarrëveshja është e tillë. Thjesht e përdorni dhe më pas po luani një lojë këtu, kudo që jeni duke luajtur një lojë.

A mendoni për këtë – që nëse do t’i shisnit Microsoft-it, ata do të kishin tërhequr më shumë njerëz në atë ekosistem dhe kjo do t’ju kishte kufizuar në një farë mënyre? Jam i sigurt që Sony ka folur me ju në një moment – ose Nintendo ose kushdo tjetër . A është fakti që të qenit ndër-platformë është gjëja që ju lejon të jeni të suksesshëm?

Mendoj se gjëja që na lejon të jemi të suksesshëm është se është ndër-platformë, por është gjithashtu fokusi ynë si biznes në ndërtimin e mjeteve të komunikimit. Ka shumë kompani të tjera të lojrave që kanë shërbime komunikimi si pjesë e ofertave të tyre. Shumica e botuesve kryesorë të lojërave kanë diçka. Por nuk është prioriteti i tyre. Sa herë që ata detyrohen të bëjnë një kompromis, “Ku i vendosim inxhinierët tanë më të mirë dhe njerëzit tanë më të mirë krijues?” ata fokusohen në lojën, siç duhet, por ne fokusohemi te komunikimi.

Ajo strukturë biznesi e kombinuar me ndër-platformë, e kombinuar me tendencat makro rreth lojërave duke u bërë më ndër-platformë dhe më agnostike ndaj pajisjeve, mendoj se është me të vërtetë një faktor i madh në atë që na ka ndihmuar të arrijmë këtu. Por në këtë pikë, shumë njerëz janë në Discord dhe ne jemi bërë të njohur si vendi për të folur dhe për t’u ndenjur me miqtë tuaj, kështu që ka shumë vrull rreth kësaj që unë mendoj se ne e vlerësojmë dhe kërkojmë ta kultivojmë. Mendoj se kjo është ajo që na bën vërtet të suksesshëm.

A mendoni se sa fronte konkurrence keni me kompanitë e mëdha të lojërave? Microsoft ka Xbox Live. Ata gjithashtu bëjnë videolojëra. Ngadalë po filloni të bëni disa lojëra aktuale si pjesë e platformës Discord. Ky është një tjetër front i konkurrencës. A është kjo diçka për të cilën mendoni – sa mënyra jeni duke konkurruar me ato kompani dhe shumë mënyra se si mund të dalloheni?

Fokusi ynë është shumë te mjetet e komunikimit. Ne kemi një ekip shumë të vogël lojërash. Ata janë kryesisht për të na ndihmuar të kuptojmë se si duhet të funksionojë platforma jonë, në mënyrë që ta hapim atë për njerëzit e tjerë, gjë që e bëmë pak përpara Konferencës së Zhvilluesve të Lojërave disa javë më parë. Pra, tani, çdokush mund të vijë në Discord dhe të zgjedhë pamjen paraprake të zhvilluesit dhe të ndërtojë një lojë HTML5 të ngulitur pikërisht në Discord. Kjo ekziston sepse ne kemi ndërtuar disa gjëra vetë për të kuptuar se si duhet të funksionojë. Kur mendoj për konkurrencën, nuk mendoj se po konkurrojmë me kompanitë e lojërave. Në ditët tona të mëparshme – si në epokën 2016-2017 – të gjithë ata u përpoqën të lansonin shërbimet konkurruese Discord dhe nuk mendoj se askush prej nesh di më shumë për to. Mendoj se e fituam atë betejë.

Në këtë pikë, shumica e zhvilluesve të lojërave përdorin Discord si një pjesë të procesit të tyre të hyrjes në treg dhe zhvillimit. Kjo është një nga gjërat e tjera që mësuam gjatë vitit të kaluar ndërsa po bisedonim me klientët dhe zhvilluesit e lojërave, gjithashtu, ishte se sa thelbësore është Discord sot dhe aftësia jonë e komunitetit si pjesë e zhvillimit. Kemi dëgjuar nga shumë njerëz që ata sjellin testues të hershëm të lojtarëve në Discords më të vegjël privatë dhe vazhdojnë me zhvilluesit, dhe ata do të bëjnë teste luajtjeje gjatë natës për të marrë reagime për të udhëhequr zhvillimin e lojës.

Shumë prej tyre informuan udhërrëfyesin tonë për këtë vit dhe me të vërtetë përpiqemi t’i lartësojmë zhvilluesit e lojërave dhe t’i bëjmë ata klientët tanë dhe të bashkëpunojmë vërtet me ta. Ne morëm shumë emocione pozitive nga njerëzit rreth Quests dhe platformës sonë HTML5 dhe disa gjëra të tjera që po bëjmë. Unë mendoj shumë se ne po ndihmojmë zhvilluesit e lojërave me shërbimet që ofrojmë, duke mos konkurruar realisht me ta.

Për sa i përket të ardhurave dhe vendit ku po rriteni, duket sikur Nitro, shërbimi i abonimit, këtu është fokusi. Si po shkon? A po bëni që shumë konsumatorë të paguajnë për një shërbim tjetër abonimi?

Nitro po ecën shumë mirë. Njerëzit gëzojnë vërtet tiparet që marrin: transmetim më i lartë i lojërave; emoji me porosi të animuar; duke qenë në gjendje t’u japin miqve të tyre përfitime përmes rritjes së serverit. Unë nuk e kam ndarë publikisht se sa të ardhura po bën, megjithëse mund ta gjeni në Google dhe ta kuptoni , por po ecën shumë mirë.

Së fundmi ne lançuam një linjë tjetër për të ardhurat e konsumatorit, të cilën ne e quajmë dekorimet tona të avatarit, në dyqanin tonë . Vetëm disa javë më parë, ne filluam një partneritet me Valorant , i cili është një nga titujt më të mëdhenj të FPS, dhe ju mund të blini dekorime Valorant për profilin tuaj dhe lojtarët e duan këtë. Kjo po shkon jashtëzakonisht mirë. Jam shumë i emocionuar për atë që mund të vijë më pas për ne përmes formatit tonë të sponsorizuar Quests, ku ne po ndihmojmë zhvilluesit e lojërave të arrijnë audiencën e tyre në Discord për t’i ndihmuar ata të ndërtojnë biznese më të mira. Sigurisht, do të fitojmë para. Dhe më pas lojtarët do të marrin shpërblime falas në lojërat e tyre që i pëlqejnë. Dhe pastaj është platforma jonë, ku ne mund të ndihmojmë në mbështetjen e lojërave dhe gjërave të tjera si Midjourney për të ndërtuar biznese dhe për të krijuar përvoja të reja të përbashkëta për njerëzit.

Këto janë disa modele mjaft të drejtpërdrejta të të ardhurave. Ju keni një shërbim abonimi. Ju blini disa artikuj kozmetikë për një avatar. Këto janë disa mikrotransaksione. Disa zhvillues vijnë në platformë. Ju fitoni para drejtpërdrejt nga ata zhvillues. Ju gjithashtu jeni duke u futur në reklama. Ke lëshuar disa reklama të gamifikuara brenda Quests. A është kjo mundësia më e madhe e të ardhurave, apo është diçka që po provoni?

Ne thjesht po e provojmë tani. Është e vështirë të thuhet se sa i madh do të jetë. Ajo që kemi dëgjuar nga zhvilluesit e lojërave dhe botuesit e lojërave është se ata e dinë që lojtarët e tyre janë në Discord dhe ata vërtet duan të jenë në gjendje t’i arrijnë ata. Kur flasim me lojtarët dhe kemi kryer disa nga këto eksperimente të Quests, lojtarëve u pëlqen vërtet të marrin shpërblime falas në lojërat që u pëlqejnë.

Njerëzit i duan gjërat falas. Kjo është një e vërtetë universale.

Po, unë jam si, “Ju lutem më jepni paketat Magic: The Gathering falas. Thjesht dërgojini aty.” Mendoj se është e mundur që në një moment çdo lojë të ekzekutojë Quests on Discord dhe nëse ju pëlqen të luani lojëra, do të ketë gjëra falas që mund të merrni në çdo lojë që ju intereson. Unë jam i emocionuar për këtë. Mendoj se mund të jetë një biznes i madh, por sapo e nisëm si një javë më parë.

Një nga gjërat që mendoj kur mendoj për një platformë si Discord, reklamat dhe lojërat është se një treg i madh për reklamat rreth lojërave janë reklamat e instalimit të aplikacioneve. Shkarkoni këtë lojë – ky ishte një treg i madh për Facebook dhe Instagram përpara se Apple të prezantonte Transparencën e Ndjekjes së Aplikacioneve . Duket mjaft e qartë se Apple dëshiron një pjesë të kësaj. Por ju keni një komunitet të tërë lojtarësh që pëlqejnë lojërat video dhe mund t’u shfaqni atyre reklama për të shkarkuar video lojëra. Mund të jetë një biznes i madh. A është kjo diçka që do të bënit?

Në kontekstin e Quests, ne kemi eksploruar shfaqjen e një kërkimi për një lojë që nuk e keni luajtur ende, por është e ngjashme me diçka që ju ka pëlqyer të luanit më parë, ndoshta që miqtë tuaj po luajnë dhe njerëzit i përgjigjen mjaft pozitivisht atë. Në fund të fundit, njerëzve që luajnë lojëra u pëlqen të luajnë lojëra, u pëlqen të provojnë lojëra të reja dhe më pas zhvilluesit duan të ndërtojnë lojëra dhe të krijojnë këto biznese dhe të arrijnë lojtarë. Mendoj se ka një lloj eksperience produkti me të vërtetë interesante fitim-fitim që ne mund të krijojmë për të bërë lojtarë dhe zhvillues ndeshjesh, dhe Quests është pika jonë e fillimit. Nuk jam saktësisht i sigurt se ku do të shkojë, por deri më tani, përgjigja nga lojtarët dhe zhvilluesit ka qenë mjaft pozitive. Unë jam optimist për këtë.

Një gjë që i ndodh çdo kompanie që kalon nga abonimet e drejtpërdrejta te konsumatori dhe fitimi i parave direkt në reklama, është se ata kuptojnë se kompanitë që blejnë reklama kanë shumë më shumë para dhe thjesht do të vazhdojnë të shpenzojnë para. Sapo i ka ndodhur Netflix-it. Njerëzve u pëlqejnë gjërat falas. Njerëzit shfaqin reklama në Netflix. Ky nivel i mbështetur nga reklama po rritet me të vërtetë shpejt , shumë më shpejt se niveli i pastër i abonimit. Ju mund të shihni se ata po majmunojnë çmimet për të futur më shumë njerëz në nivelin e reklamave dhe për të ulur dyfish të ardhurat. A jeni i shqetësuar për këtë, se do të hapni kutinë e Pandorës këtu dhe thjesht do të filloni të shpërndani reklama mbi platformë?

Jo, nuk jam i shqetësuar për këtë. Vendimmarrja jonë gjithmonë kthehet në atë që është gjëja më e mirë për klientët tanë, për përdoruesit tanë. Në afat të gjatë – dhe afatgjatë është një seri afatshkurtër, apo jo? — prioritizimi i përvojës së përdoruesit fundor është ajo që do të ndërtojë një biznes të qëndrueshëm për ne. Kjo është korniza jonë në të cilën ne mendojmë, nëse do të kemi përmbajtje të sponsorizuar, cila është përvoja e produktit dhe si shfaqet kjo në një mënyrë të shijshme që përdoruesit e pëlqejnë? Ky është fokusi ynë. Nuk mendoj se do të hapim kutinë e Pandorës. Ne po bëjmë thirrjet.

Mjaft e drejtë. Më duhej të pyesja – ka shumë përdorues të Discord që me të vërtetë donin që unë ta bëja atë pyetje, kështu që më duhej ta bëja. Ju keni thënë se dëshironi që Discord të bëhet më në fund fitimprurës këtë vit. A jeni në rrugën e duhur për ta bërë këtë me të gjitha këto rrjedha të reja të të ardhurave?

Po. Po duket mirë.

Cila prej këtyre rrjedhave të të ardhurave mendoni se do t’ju ndihmojë më shumë të arrini përfitimin?

Ne nuk e kemi thyer vërtet këtë, por mendoj se nuk kemi nevojë për ndonjë gjë dramatike të ndryshme që të ndodhë për t’u bërë fitimprurës. Shumica e të ardhurave tona vijnë nga Nitro. Mendoj se mund të vazhdojë të jetë kështu dhe Discord do të jetë në një vend të shkëlqyeshëm.

Në rregull. Kështu që ju kam bërë pyetjet e vështira për paratë. Le të bëjmë pyetje edhe më të vështira në lidhje me moderimin e përmbajtjes. Çdo CEO merr një pyetje mbi moderimin e përmbajtjes në Dekoder . Është thjesht mënyra e botës. Ju e keni përshkruar Discord disa herë tani si një mjet komunikimi, gjë që është vërtet interesante. Ne mendojmë se mjetet e komunikimit kanë shumë më pak moderim dhe shumë më pak të pranueshme moderim. Nuk do të doja që dikush të shikonte bisedat e mia në iMessage. Nuk do të doja që dikush të shikonte mesazhet e mia të Sinjalit. Nuk lejohet.

Por me kompanitë e mediave sociale dhe kompanitë e përmbajtjes së krijuar nga përdoruesit, ne duam shumë moderim. Mosmarrëveshja është padyshim diku në mes të atyre gjërave. Keni shumë moderim. Ju keni një ekip të madh besimi dhe sigurie, por e mendoni si një mjet komunikimi, edhe pse nuk është i koduar. Si e kuptoni atë që është një sasi e pranueshme moderimi në Discord?

Prioriteti ynë kur mendojmë për këtë është mbajtja e adoleshentëve të sigurt.

Mbajtja e adoleshentëve të sigurt.

Ky është prioriteti kur mendojmë se si i qasemi Discord si një kompani që bën moderim. Kjo është një. Shtylla e dytë e kësaj është t’u japë njerëzve mjete për të moderuar hapësirat e tyre në mënyrë që ata të vendosin se cilat janë rregullat dhe normat për hapësirat e tyre. Ky është fakti që çdo server mund të ketë administratorë që mund të hapin dhe ndalojnë përdoruesit dhe të fshijnë mesazhet dhe të zbatojnë rregullat dhe normat. Kjo është gjithashtu diçka që është ndërtuar në Discord që nga dita zero.

Mënyra se si mendojmë për këtë është t’i mbajmë adoleshentët të sigurt, t’u japim njerëzve mjete për të moderuar hapësirat e tyre dhe më pas të përqendrohemi vërtet në ato hapësira publike dhe të sigurohemi që po zbatojmë moderimin atje. Pra, nëse bashkoheni me serverin Midjourney ose në serverin Minecraft , ne kemi pritshmëri nga moderatorët atje dhe ne kemi sisteme të vendosura për t’u siguruar që kjo është një përvojë e mirë kur njerëzit bashkohen. Sepse kjo është pak më shumë si një përvojë e mediave sociale, edhe pse është një sipërfaqe bisede.

Ndërsa, kur jeni në DM tuaj, niveli i gjërave që ne bëjmë është në të vërtetë shumë standard. Unë mendoj se shumë aplikacione të tjera të mesazheve bëjnë gjëra të tilla si skanimi i ngarkimeve të imazheve për CSAM [material për abuzim seksual të fëmijëve], për shembull. Këto janë gjërat që ne bëjmë atje. Tani, në rastin e adoleshentëve, ne kemi një produkt që e quajmë Teen Safety Assist . Kompani të tjera kanë gjëra të tilla në shërbimet e mesazheve ku, kur një adoleshent, le të themi, ndërvepron me dikë, ndoshta duke dërguar foto ose duke bërë diçka, ata kanë një ndihmës që kontrollon bisedën, shikon se çfarë po bëjnë dhe i jep. këshilla se si të mbahen të sigurt ose të raportojnë gjërat. Kështu mendojmë për këtë sepse është vërtet e rëndësishme për ne që njerëzit të ndihen rehat dhe të sigurt duke përdorur Discord dhe të rriturit janë më të pajisur për të menaxhuar gjërat e tyre. Ne mendojmë se adoleshentët kanë nevojë për më shumë ndihmë. Por ndonjëherë të rriturit nuk duan të menaxhojnë hapësirën e tyre, dhe këtu hyjnë ekipet tona.

A keni menduar ndonjëherë për lëshimin e Boomer Safety Assist? Thjesht duke e vënë atë atje si një ide për ju. Unë mendoj se shumë nga ato që i duhen Gen Z dhe shumë nga ato që u duhen njerëzve më të vjetër rezultojnë të jenë e njëjta gjë.

Çdokush mund të aktivizojë Teen Safety Assist, nëse vërtet dëshiron.

Vetëm një ide për ju. Thjesht duke e vënë atë atje. Nuk ka ide të këqija, apo jo? Kjo eshte interesante. Më parë, fola për këtë ide se kjo është një mënyrë tjetër e të menduarit për lidhjen dhe përdorimin e internetit. Ju keni këto mjete të ndryshme. Ju keni këto pritshmëri të ndryshme. Mendoni se ky është një vend ku do të rrisni nivelin e moderimit me kalimin e kohës, apo jeni në një gjendje të qëndrueshme?

Unë mendoj se si shoqëri, prioriteti ynë është që të heqim të gjitha përvojat e këqija, katrahurat e këqija, nga mosmarrëveshja. Nëse do të mund të tundja një shkop magjik, nuk do të kishte asgjë nga ato gjëra sot. Por në shkallën që ne operojmë, ne në thelb kemi një qytet ose një vend me njerëz në shërbimin tonë. Po ndodh shumë, dhe natyra njerëzore fillon. Pra, si ia dilni me një mjedis të tillë? Ajo që zbuluam është se, si shoqëri, ne të gjithë jemi ende duke punuar me pritshmëritë që kemi nga kompanitë në këtë lloj bote. Mendoj se ndoshta do të ketë më shumë rregullime që do të na kërkojnë të bëjmë gjëra të ndryshme, të cilat mund të na bëjnë të moderohemi më shumë. Por në të vërtetë, ajo që na shtyn nga pikëpamja e parimit të parë është t’u japim përdoruesve individualë kontrollin me aftësitë tona të moderimit dhe më pas të sigurohemi që adoleshentët të jenë të sigurt.

Ne do të lëshojmë më shumë gjëra për Teen Safety Assist për t’i ndihmuar adoleshentët të jenë të sigurt dhe ndoshta do të lëshojmë më shumë mjete moderimi për njerëzit. Nja dy vjet më parë, ne lëshuam diçka të quajtur “Modaliteti i ngadaltë”. Pra, nëse njerëzit po dërgojnë mesazhe të padëshiruara, mund ta çaktivizoni atë. Ne kemi një ekip të tërë që punon në anti-spam, i cili është një version i ndryshëm i kësaj ku njerëzit thjesht po dërgojnë mesazhe të bezdisshme. Është një investim i vazhdueshëm për ne. Problemi vazhdon të vazhdojë, kështu që ne vazhdojmë të kemi njerëz në kompaninë tonë që punojnë për ta bërë Discord një vend të sigurt për njerëzit.

Ideja që siguria e adoleshentëve është pika e parë, dhe ju thjesht do të qëndroni të fokusuar në këtë, Kongresi ynë duket shumë i interesuar për këtë ide. Është çelësi i skeletit që hap rregullat e të folurit për ta në shumë mënyra . Ju sapo dëshmuat në Kongres për herë të parë në janar. Ju folët për mbrojtjen e fëmijëve. Këtu thatë se nuk i kodoni mesazhet e Discord sepse dëshironi të jeni në gjendje të mbroni fëmijët në platformë. Ky është një kompromis i madh. Shumica e platformave të tjera të komunikimit po shkojnë drejt kriptimit dhe po bëjnë beteja të mëdha për të kriptuar mesazhet. Pse e bëtë kompromisin tjetër?

Për arsyen që thamë. Discord është një vend ku njerëzit flasin dhe shoqërohen me miqtë e tyre dhe vjen nga thjerrëza e krijimit të një vendi të rastësishëm ku po argëtoheni me njerëzit që ju interesojnë. Prioriteti ynë është të sigurohemi që njerëzit të pushojnë dhe të argëtohen. Kur përqendroheni në atë prioritet, atëherë ne morëm vendime të caktuara për t’u siguruar që mund të ofrojmë një përvojë të tillë për njerëzit. Pra, është vërtet kaq e thjeshtë.

Kjo është shumë në kundërshtim me mënyrën se si kompanitë e tjera të mëdha mendojnë për sistemet e tyre të komunikimit në krahasim me sistemet e tyre të përmbajtjes të krijuara nga përdoruesit. Ndërsa bëhesh më i madh, sa më shumë njerëz e përdorin shërbimin, ke probleme më të çuditshme, më të reja, veçanërisht kur komuniteti fillon të ndërtojë gjëra dhe të bëjë gjëra që ndoshta adoleshentët nuk po i bëjnë. Unë do t’ju jap një shembull. Së fundmi ju të gjithë keni ndaluar një numër serverësh që lidhen me emulimin e Nintendo Switch . Nintendo paditi një grup të quajtur Yuzu. Ata në thelb u zhdukën. Por kishte disa forks të atij softueri, dhe tani ato forks, ato komunitete zhvillimi, janë zhdukur nga Discord. Ata janë ndaluar. Çfarë ndodhi atje? Si i bëni ato thirrje? Sepse nuk duket shumë e qartë për shumë njerëz.

Kjo është një situatë e vazhdueshme që nuk mund ta komentoj. Por në përgjithësi, ne zbatojmë kërkesat e DMCA [Digital Millennium Copyright Act] dhe e trajtojmë ligjin për të drejtën e autorit me shumë seriozitet. Kur këto procese nxiten nga kompanitë, ne e marrim shumë seriozisht. Në atë situatë, kuptimi im është se është diçka që lidhet me këtë, por nuk mund të hyj në të gjitha specifikat.

Unë thjesht pyesja veten sepse kjo po ndodh kudo në platformë. Ju shikoni kompanitë e tjera, ato kanë zhvilluar sisteme masive për t’u marrë me shkeljen e të drejtave të autorit në shkallë. YouTube ka një regjim njoftimi dhe heqjeje që është aq i fuqishëm sa mendoj se shumica e njerëzve mendojnë se është ligji për të drejtën e autorit. Ata nuk e dinë se në fakt ekziston një ligj federal për të drejtat e autorit. Thjesht ka gjithçka që mendon YouTube, dhe kjo është një zëvendësim mjaft i mirë për shumicën e përdoruesve të YouTube. A jeni në një pozicion ku do t’ju duhet të filloni të ndërtoni disa prej atyre sistemeve gjithashtu, si një ID e përmbajtjes për emulatorët Nintendo Switch?

Discord është mjaft i ndryshëm nga një shërbim transmetimi si YouTube.

Por është dhe nuk është, apo jo? Këto grupe emuluese po transmetonin punën e tyre.

Epo, mendoj se ajo që dua të them është se shumica e gjërave që njerëzit po bëjnë në Discord janë thjesht duke folur me miqtë e tyre. Nëse shikoni një biznes si YouTube, biznesi i tyre themelor është që dikush ngarkon një video dhe më pas jua shfaq. Në atë ciklin kryesor, është mjaft e lehtë të ngarkoni diçka që ndoshta nuk duhet ta bëni në atë kontekst. Në Discord, ne i lejojmë njerëzit të ngarkojnë skedarë dhe video, kështu që sigurisht, ne skanojmë çdo skedar të ngarkuar për malware dhe viruse dhe gjëra të tilla.

Por Discord nuk është një platformë video transmetimi ku njerëzit mund të ngarkojnë video dhe më pas njerëz të tjerë të rastësishëm mund ta shohin atë. Vëllimi i asaj gjëje në platformën tonë është shumë më i vogël, dyshoj, se diçka si YouTube. Por herë pas here, ne marrim kërkesa DMCA. Ose ndonjëherë marrim urdhra gjyqësore dhe duhet të ndërveprojmë me forcat e rendit. Pra, ne kemi një proces në vend për t’iu përgjigjur atyre gjërave në mënyrë efektive. Ne kemi një proces për këto gjëra. Por forma e Discord është krejt e ndryshme nga forma e diçkaje si YouTube.

E di që thatë se nuk mund të flasësh për këtë rast konkret, por këtu, mendoj se këta njerëz as nuk e dinë se çfarë kanë gabuar. YouTube ka një infrastrukturë të tërë. Ka një burokraci. Kjo nuk është në fakt mënyra e vetme për ta përshkruar atë. Ka një burokraci në YouTube që do t’i heqë gjërat tuaja nëse përdorni ndonjë këngë që nuk duhet ta përdorni. A keni një burokraci të tillë që mund të komunikojë efektivisht në këto raste? Ndërsa gama e përdorimeve të Discord zgjerohet, ata do të hasin në njerëz që e përdorin atë në atë mënyrë, pavarësisht nëse është apo jo qëllimi juaj.

Ajo që mund të them është se në këtë situatë, ne kemi vepruar në përputhje me politikat tona, dhe ato janë të bazuara në një urdhër gjyqësor. Nuk mund të futem më shumë se kaq. Por unë mendoj se e kemi ndarë këtë në një artikull që The Verge shkroi për të , kështu që kjo është ajo që mund të them për këtë. Por përsëri, gjerësisht, kur mundemi, ne përpiqemi t’u komunikojmë njerëzve arsyetimin pse ndërmerren veprime nëse shkelin kushtet tona të shërbimit ose diçka tjetër.

Së fundmi kemi lëshuar një sistem paralajmërimi në të vërtetë në Discord , ku nëse thyen një udhëzim të komunitetit ose thyen kushtet e shërbimit në një mënyrë që nuk e bën domosdoshmërisht të tillë që ne duhet të fshijmë llogarinë tuaj, ne do t’i japim llogarisë tuaj një paralajmërim dhe një paaftë fraksionale. Mund të shkoni të shihni saktësisht se çfarë keni bërë dhe nuk mund të dërgoni një mesazh për dy orë. Një pjesë e kësaj është që ne mendojmë se ndonjëherë adoleshentët thjesht bëjnë gjëra marrëzi dhe është më mirë t’i mësosh ata sesa thjesht t’i hedhësh nga një platformë. Por sigurisht, është proporcionale bazuar në intensitetin e shkeljes.

Në shumë mënyra, Discord është një depo e njohurive tani. Është zëvendësuar wiki-t dhe forumet për shumë njerëz, për shumë gjëra: AI vjen në mendje, kripto-ja vjen në mendje. Por ka shumë komunitete tani që po përditësojnë në mënyrë aktive Mosmarrëveshjet e tyre me atë që dinë. A mendoni për atë përgjegjësi për të ruajtur dhe bërë të kërkueshme gjithë këtë njohuri që hyn në sistem?

Po, ne po. Dhe ne në fakt… Mirë, kjo është një nga ato gjëra ku unë do të thoja diçka, dhe nëse e them atë, atëherë përdoruesit tanë do të më mbajnë për të.

Thuaje.

Jo. Unë thjesht do të them se e kuptoj se ka shumë informacione vërtet të rëndësishme në komunitetet publike të Mosmarrëveshjes që njerëzit shqetësohen se mos janë të pajisur dhe mbyllur atje. Dhe ne e kuptojmë këtë. Dhe ne synojmë të përpiqemi ta zgjidhim atë në një mënyrë që të ketë kuptim për njerëzit. Por nuk kam asgjë specifike për të ndarë tani.

Në rregull. Kjo është shumë emocionuese. Xhejson, e di që duhet të vraposh. Faleminderit shumë që u bashkuat me Dekoderin sot.