Disa mjete të lashta ‘njerëzore’ mund të jenë vepër e majmunëve

foto

Studiuesit që studionin makakët në një nga parqet kombëtare të Tajlandës bënë një zbulim befasues: ndërsa thyejnë arrat, majmunët krijojnë thekon guri që duken shumë si thekonet që shkencëtarët ia atribuojnë njeriut të lashtë. Zbulimi do të thotë se disa nga materialet e mbajtura si provat më të hershme të përdorimit të mjeteve të homininës mund të kenë ardhur nga majmunët dhe jo nga paraardhësit tanë.

foto

Makakët me bisht të gjatë (Macaca fascicularis) mbështeten në veglat gëlqerore për të çarë arrat e palmës; ata përdorin gurë çekiç dhe kudhëra, shumë si ato të përdorura nga njerëzimi. Ndërsa thyejnë arrat e forta, copat e gurëve shkëputen, duke rezultuar në një grumbull thekonsh gurësh.

“Aftësia për të bërë me qëllim thekon guri të mprehtë shihet si një pikë vendimtare në evolucionin e homininëve dhe të kuptuarit se si dhe kur ka ndodhur kjo është një pyetje e madhe që zakonisht hetohet përmes studimit të artefakteve dhe fosileve të së kaluarës,” tha Tomos Proffitt. një studiues në Institutin Max Planck për Antropologjinë Evolucionare dhe autori kryesor i studimit, në një publikim të institutit. “Studimi ynë tregon se prodhimi i veglave prej guri nuk është unik për njerëzit dhe paraardhësit tanë.”

Makakët i bëjnë thekonet e tyre të gurit pa dashje, theksojnë studiuesit, ndërsa prodhimi i thekonve të gurit nga njerëzit në përgjithësi i atribuohet prodhimit të qëllimshëm të veglave prej guri. Krijon një paralele çuditërisht të përshtatshme me teoremën e majmunit të pafund, e cila thotë se nëse një majmun është duke shtypur rastësisht në një tastierë, përfundimisht do të shpërthejë Shekspirin. Në këtë rast, majmunët po rikrijojnë aksidentalisht një moment kyç në evolucionin njerëzor. Hulumtimi i ri është publikuar në Science Advances.

Përdorimi i veglave prej guri është vërejtur gjithashtu te shimpanzetë dhe kapuçinat, dhe orangutanët janë afruar në mënyrë të dyshimtë me krijimin e veglave të tyre prej guri, por thekonet e prodhuara në proceset e atyre primatëve nuk janë aq të krahasueshme me thekonet e lashta të gurit të prodhuara nga njerëzit e hershëm. shpjeguan studiuesit.

“Fakti që këta makakë përdorin vegla guri për të përpunuar arrat nuk është befasuese, pasi ata përdorin gjithashtu mjete për të aksesuar edhe në butak të ndryshëm”, tha Proffitt. “Ajo që është interesante është se, duke bërë këtë, ata prodhojnë aksidentalisht një regjistrim të konsiderueshëm arkeologjik të tyren që është pjesërisht i padallueshëm nga disa artefakte hominin”.

foto

Thekonet më të vjetra që i atribuohen paraardhësve të njeriut datojnë rreth 3.3 milionë vjet më parë dhe vijnë nga zona Lomekwi në Kenia. Mjetet Lomekwi janë diçka si një herë, por paketa tjetër më e vjetër e veglave – Oldowan – daton gati 3 milion vjet më parë dhe është gjetur në të gjithë Afrikën Lindore. Paketat e veglave janë para gjinisë Homo; Muajin e kaluar, studiuesit njoftuan zbulimin e një vendi Paranthropus me veglat prej guri.

Pavarësisht nëse Paranthropus ishte mbajtësi i mjeteve ose në fundin e përdorimit të tyre, çështja është se veglat Oldowan janë të lidhura me një shumëllojshmëri të specieve hominin dhe ishin aq të njohura sa u përhapën deri në Kinë.

Ekipi i Proffitt pohon se guri i grimcuar mund të jetë më i vështirë për t’u dalluar nga thyerjet aksidentale të shkëmbinjve sesa besohej më parë. Por ngjashmëritë nuk i bëjnë të padallueshme thekonet e prodhuara nga hominina dhe majmuni.

Bazuar në analizën e tyre të 1,119 thekoneve nga 40 vende në Tajlandë, studiuesit besojnë se mund të zëvendësoni 20% deri në 30% të një grupi mjetesh Oldowan me thekon e majmunëve përpara se dallimet midis gurëve të bëheshin statistikisht të dukshme.

Megjithatë, ngjashmëritë janë të mjaftueshme që ekipi beson se disa thekon që aktualisht i atribuohen njerëzve që bëjnë me dashje mjete mund të jenë një nënprodukt i paqëllimshëm i majmunëve ose primatëve të tjerë.

Për shkak se prodhimi i qëllimshëm i mjeteve është një moment kaq i rëndësishëm në evolucionin njerëzor, është e rëndësishme që ne të jemi në gjendje të identifikojmë provat e atij momenti. Ekipi këshillon një “rivlerësim themelor se si ne e përcaktojmë dhe identifikojmë këtë sjellje unike hominin”.