Është e çuditshme se si ndihet CEO i Perplexity për gazetarinë dhe produktin e tij

foto

Fillimi i kërkimit të AI Perplexity ndonjëherë kopjon fjalë për fjalë përmbajtjen e medias për veçorinë e tij “Perplexity Pages” dhe nuk lidhet mjaftueshëm me burimet. Kjo është ligjërisht e diskutueshme dhe tregon probleme të mëdha me produktin e saj.

foto

Faqet e reja të Perplexity u lejojnë përdoruesve të bashkojnë përmbajtje për një temë specifike. Por duket sikur vetë Perplexity po e përdor mjetin në një mënyrë të dyshimtë.

Siç raportohet nga Forbes dhe organe të tjera mediatike, disa Faqe të Perplexity përbëhen nga artikuj ekskluzivë nga botime të ndryshme si Forbes, CNBC dhe Bloomberg. Disa postime kanë pasazhe fjalë për fjalë nga përmbajtja me “paywalled” dhe kanë marrë dhjetëra mijëra shikime.

Për shembull, një postim nga Perplexity në lidhje me projektin sekret të dronëve të ish-CEO të Google, Eric Schmidt, përmban disa pjesë që duket se janë hequr nga Forbes, duke përfshirë një grafik. Forbes kishte raportuar ekskluzivisht për aktivitetet sekrete të Schmidt së fundmi. Faqet e Perplexity indeksohen nga kërkimi i Google dhe në përmbledhjet e Google AI, duke i bërë gjërat edhe më keq për Forbes.

foto

Burimet tregohen vetëm nga logot e vogla që lidhen me artikujt origjinalë dhe janë të lehta për t’u humbur. Emrat e mediave nuk janë thënë në vetë tekstin, raporton Forbes.

Aravind Srinivas, CEO i Perplexity, iu përgjigj në X pretendimeve të bëra nga redaktori i Forbes, John Paczkowski. Ai tha se veçoria Pages ka ende “skajet e përafërta” dhe do të përmirësohet me kalimin e kohës me reagime.

“Ne pajtohemi me komentet që keni ndarë se duhet të jetë shumë më e lehtë të gjesh burimet kontribuuese dhe t’i theksosh ato në mënyrë më të dukshme,” shkruan Srinivas .

Të paktën Perplexity jep merita dhe citon burimet në një mënyrë të qartë, gjë që shumica e chatbot-ëve të tjerë nuk e bëjnë, thotë Srinivas, në një rast të fortë të whataboutism.

Burimet janë më të dukshme në produktin kryesor të kërkimit të Perplexity, sipas Srinivas. Megjithatë, një produkt si Perplexity – ose Përmbledhjet e AI të Google – ka të ngjarë të zvogëlojë në mënyrë drastike trafikun në faqet e internetit nëse ka sukses.