Fillimi i çipeve të inteligjencës artificiale Groq formon një njësi të re biznesi fiton Definitive Intelligjence

Groq, një startup që zhvillon çipe për të drejtuar modele gjeneruese të AI më shpejt se hardueri konvencional, ka një sy drejt ndërmarrjes – dhe sektorit publik.

foto

Sot, Groq njoftoi se është duke formuar një divizion të ri – Groq Systems – i fokusuar në zgjerimin e madh të ekosistemit të klientëve dhe zhvilluesve. Brenda fushëveprimit të Groq Systems është t’u shërbejë organizatave, përfshirë agjencitë qeveritare, që dëshirojnë të shtojnë çipat e Groq në qendrat ekzistuese të të dhënave ose të ndërtojnë qendra të reja të dhënash duke përdorur përpunuesit Groq.

foto

Në formimin e njësisë së re, Groq ka blerë Definitive Intelligence, një firmë me bazë në Palo Alto që ofron një sërë zgjidhjesh të AI të orientuara nga biznesi, duke përfshirë chatbot, mjete analitike të të dhënave dhe ndërtues dokumentacioni. CEO i Definitive Intelligence, Sunny Madra tani është duke udhëhequr Groq Cloud, platformën cloud të Groq që ofron dokumentacionin e harduerit Groq, mostrat e kodit dhe aksesin e vetë-shërbimit të API-së në përshpejtuesit e kompanisë të strehuar në renë kompjuterike.

“Në Groq, ne jemi të përkushtuar të krijojmë një ekonomi të AI që është e arritshme dhe e përballueshme për këdo që ka një ide të shkëlqyer,” tha në një deklaratë për shtyp bashkë-themeluesi dhe CEO i Groq, Jonathan Ross. “Ne jemi të entuziazmuar të mirëpresim Sunny dhe ekipin e tij nga Definitive Intelligence për të na ndihmuar të arrijmë këtë mision… Ekipi Definitive ka ekspertizë në zgjidhjet e AI dhe strategjitë e hyrjes në treg, si dhe një përkushtim të dëshmuar për ndarjen e njohurive me komunitetin. ”

Madra bashkëthemeloi Inteligjencën Definitive në 2022 me Gavin Sherry, ish-drejtor i inxhinierisë në EMC. Përpara lançimit të Definitive Intelligence, Madra dhe Sherry bashkë-lançuan Autonomic, një platformë e bazuar në cloud për lidhjen e sistemeve të lëvizshmërisë që Ford e bleu në 2018.

Definitive Intelligence ofron disa produkte GenAI të orientuara nga biznesi, duke përfshirë OpenAssistants (një koleksion bibliotekash me burim të hapur për zhvillimin e chatbot-eve të AI) dhe Advisor (një gjenerues vizualizimi që lidhet me bazat e të dhënave të ndërmarrjeve dhe publike). Një nga mjetet kryesore të Definitive është Pioneer, një “agjent autonom i shkencës së të dhënave” i krijuar për të trajtuar detyra të ndryshme analitike të të dhënave, duke përfshirë modelimin parashikues.

Para blerjes, Definitive Intelligence kishte mbledhur 25.5 milionë dollarë në kapital sipërmarrës.

“Bota sapo po kupton se sa e rëndësishme është konkluzioni i shpejtësisë së lartë për AI gjeneruese,” tha Madra në një deklaratë të dërguar me email. “Në Groq, ne po u japim zhvilluesve shpejtësinë, vonesën e ulët dhe efikasitetin që u nevojitet për të përmbushur premtimin gjenerues të AI. Unë kam qenë një fans i madh i Groq që kur takova Jonathanin për herë të parë në 2016 dhe jam i emocionuar t’i bashkohem atij dhe ekipit të Groq në përpjekjen e tyre për të sjellë motorin më të shpejtë të konkluzionit në botë.”

Groq, i cili doli nga vjedhja në vitin 2016, po krijon atë që e quan një motor konkluzioni LPU (njësi përpunimi i gjuhës). Kompania pretendon se LPU-ja e saj mund të ekzekutojë modele ekzistuese të gjuhëve të mëdha të ngjashme në arkitekturë me ChatGPT dhe GPT-4 të OpenAI me 10 herë shpejtësi.

Pretendimi i Ross për famë po ndihmon në shpikjen e njësisë së përpunimit tensor (TPU) , çipi i personalizuar i përshpejtuesit të AI të Google që përdoret për të trajnuar dhe drejtuar modele.

Definitive Intelligence është blerja e dytë e Groq pas Maxeler Technologies, një firmë e zgjidhjeve të infrastrukturës kompjuterike dhe AI ​​me performancë të lartë, në 2022. Mund të mos jetë e fundit. Tregu për çipat e personalizuar të AI është një treg shumë konkurrues, dhe – në masën që blerja përfundimtare telegrafon planet e Groq-it – Groq synon qartë të vendosë një terren përpara se rivalët e tij të kenë një shans.