Google Chrome përgatit një opsion për të bllokuar shkarkimet e pasigurta të HTTP

foto

Ndërsa HTTPS është bërë më i zakonshëm në të gjithë ueb-in, Google Chrome po përgatitet të lançojë një opsion sigurie që do të bllokojë shkarkimet “të pasigurta” përmes HTTP.

foto

Ndërsa dikur ndodhte që vetëm faqet e internetit të ndjeshme ndaj privatësisë, si bankat, duhej të siguroheshin me enkriptim HTTPS, këto ditë është bërë efektivisht si parazgjedhja, veçanërisht pasi më shumë faqe interneti trajtojnë të dhënat tona në baza ditore. Gjatë viteve të fundit, Google ka shtuar mbrojtje të reja në Chrome për të ndihmuar në inkurajimin e përdorimit të lidhjeve HTTPS kudo që të jetë e mundur.

foto

Më e rëndësishmja, shfletuesi tani shënon çdo uebsajt të vjetër HTTP si “Jo i sigurt” në shiritin e adresave. Chrome gjithashtu, si parazgjedhje, bllokon faqet e internetit të sigurta nga përdorimi i formave të pasigurta të uebit ose ofrimi i shkarkimeve të pasigurta. Ky kombinim i elementeve të sigurt dhe të pasigurt quhet “përmbajtje e përzier”.

Kohët e fundit, kompania krijoi një ndryshim në cilësimet e sigurisë së Chrome në “Përdor gjithmonë lidhje të sigurta”. Aktivizimi i kësaj i thotë Chrome të përpiqet të “përmirësojë” në versionin HTTPS të faqeve të internetit, nëse ndonjëherë lundroni aksidentalisht te versioni i pasigurt. Nëse një version i sigurt nuk disponohet, shfaqet një paralajmërim në ekran, duke pyetur nëse dëshironi të vazhdoni.

Sipas një ndryshimi të ri të kodit dhe një shpjegues shoqërues, Google po kërkon të zgjerojë këtë çelës për të mbrojtur gjithashtu përdoruesit e Chrome nga çdo shkarkim potencial i pasigurt HTTP. Kjo shkon përtej mbrojtjeve ekzistuese të shkarkimit të përmbajtjes së përzier duke bllokuar shkarkimet nga çdo lidhje që lidhet edhe me një faqe interneti të pasigurt.

Për shembull, nëse klikoni një lidhje shkarkimi HTTPS dhe ajo ju ridrejton te një server i pasigurt HTTP i ndjekur nga një lidhje përfundimtare HTTPS, Google Chrome do ta bllokonte shkarkimin si të pasigurt. Në mënyrë të ngjashme, nëse jeni duke shfletuar një faqe interneti që disponohet vetëm përmes HTTP, Chrome do të bllokonte çdo shkarkim që vjen nga ai sajt.

Thënë kështu, ashtu si me format e tjera të Chrome për bllokimin e faqeve të internetit dhe shkarkimeve të pasigurta, ju do të jeni në gjendje ta anashkaloni bllokimin. Në këtë mënyrë, është më shumë një paralajmërim me zë të lartë për t’u siguruar që e dini se çfarë po bëni, në vend që të bllokoni vërtet përdoruesit nga pjesët potencialisht të pasigurta të internetit.

Në fillim, ky opsion i ri për të bllokuar shkarkimet e pasigurta HTTP do të kyçet pas një flamuri Chrome. Megjithatë, më vonë, synohet të jetë i disponueshëm si pjesë e çelësit “Përdor gjithmonë lidhje të sigurta”.