Imazhet satelitore zbulojnë një koloni të fshehur të pinguinëve perandori në Antarktidën Perëndimore

foto

Shumica e pinguinëve e kalojnë jetën e tyre të ngujuar në disa nga pjesët më të ftohta të botës në fund të globit në Antarktidë, pothuajse tërësisht të larguara nga mundësia e njerëzimit. E megjithatë, ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit kanë ndryshuar habitatet e tyre dhe kanë shkaktuar një rënie të shpejtë të popullsisë së tyre.

foto

Në një përpjekje për të nxjerrë në dritë gjendjen e tmerrshme të pinguinëve dhe për të rivlerësuar atë që dimë për këta zogj, komuniteti shkencor feston Ditën e Ndërgjegjësimit për Penguinët më 20 janar.

foto

Duke përkuar me rastin, një zbulim i ri dhe i veçantë pinguini do të sjellë një buzëqeshje në fytyrën tuaj këtë herë!

Kohët e fundit, imazhet satelitore të Antarktidës Perëndimore zbuluan aksidentalisht një koloni të pinguinëve perandorë të paparë më parë, e përbërë nga rreth 1000 zogj të rritur në 500 çifte me të vegjlit e tyre.

Ndërsa kjo është relativisht e vogël për vendin e shumimit të pinguinëve perandorë (Aptenodytes forsteri), është një zbulim i veçantë duke marrë parasysh se ka vetëm 66 koloni të njohura të pinguinëve perandorë në rajon dhe është një shtesë jetike për atë që dihet për speciet.

Si pinguinët më të gjatë dhe më të rëndë nga të gjithë, pinguinët perandorë zakonisht arrijnë deri në 39 inç në lartësi dhe peshojnë deri në 45 kilogramë. Ata e kanë marrë emrin e tyre nga pendët e tyre dramatike të zeza, të bardha dhe të verdha.

Një oficer i informacionit gjeografik me Antarktikën Britanike (BAS) i identifikoi kolonitë kur vuri re guanon (ose jashtëqitjet) e tyre duke njollosur akullin kur po shikonte humbjen e akullit të detit në fotografitë nga dy satelitët Copernicus Sentinel-2 të Agjencisë Evropiane të Hapësirës.

Guano e pinguinëve grumbullohet dhe njollos akullin dhe borën me një ngjyrë kafe të thellë që është shumë më e lehtë për t’u parë nga larg sesa vetë pinguinët perandorë. Por imazhet me rezolucion të lartë tregojnë gjithashtu pinguinë perandorë individualë – të paraqitur si pika të vogla – dhe vlerësimi i popullsisë bazohet në to.

Fotografitë me rezolucion më të lartë të zonës të marra në tetor 2022 nga sateliti Maxar WorldView-3, të aftë për të imazhuar objekte të vogla deri në 12 inç të gjerë, më pas konfirmuan praninë e kolonisë riprodhuese pranë pikës Verleger të Antarktidës Perëndimore.

Kolonitë e pinguinëve të perandorit janë shpesh të fshehura, duke i bërë ato të vështira për t’u studiuar. Megjithatë, shkencëtarët e BAS kanë zbuluar disa duke përdorur imazhe satelitore të vijës bregdetare të Antarktidës gjatë 15 viteve të fundit.

Në fakt, studimet e fundit satelitore treguan se mund të ketë rreth 20% më shumë pinguinë perandori në Antarktidë sesa ishte vlerësuar më parë.

Ndërsa këto shifra mund të jenë inkurajuese në dritën e rënies së popullsisë së pinguinëve, nuk është gjithçka mirë për pinguinët perandorë.

Këta zogj tani renditen si specie të kërcënuara. Për më tepër, ata shumohen ekskluzivisht në akullin e detit të mbushur, por duke pasur parasysh shkallën alarmante me të cilën po shkrihet, mbështetja e tyre në akullin e detit i bën ata edhe më të prekshëm ndaj ndryshimeve klimatike.

“Vitin e kaluar ne patëm shtrirjen minimale të akullit të detit në Antarktidë, dhe këtë vit është edhe më keq, për dy vjet rresht,” tha Fretwell. “Është vlerësuar se ne ndoshta do të humbasim një minimum prej 80% të kolonive të pinguinëve perandorë përpara fundit të shekullit.”

Megjithatë, është inkurajuese që teknologjia satelitore u ka mundësuar studiuesve të mbajnë gjurmët e pinguinëve perandorakë, pasi kjo do të ndihmojë edhe në përpjekjet për ruajtjen.