Japonia do të dërgojë një astronaut në stacionin e ardhshëm hapësinor Hënor

foto

NASA nënshkroi një marrëveshje me qeverinë japoneze që zgjat praninë e Japonisë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) deri në vitin 2030, përveç kontributit të komponentëve për një postë të ardhshme hënore.

foto

Gjatë një takimi virtual të enjten, të dy palët nënshkruan Marrëveshjen e Zbatimit të Gateway, e cila përfshin kontributin e Japonisë në Gateway hënor të NASA-s. Gateway është një stacion hapësinor i planifikuar në orbitë rreth Hënës për të mbështetur programin Artemis të agjencisë hapësinore, i cili synon të krijojë një prani të qëndrueshme të astronautëve në sipërfaqen hënore.

foto

NASA planifikon të nisë dy modulet e para të Gateway jo më herët se nëntori 2024, sipas agjencisë hapësinore. Gateway është një projekt ndërkombëtar që përfshin NASA, JAXA, Agjencinë Kanadeze të Hapësirës (CSA) dhe Agjencinë Evropiane të Hapësirës (CSA).

Si pjesë e marrëveshjes, agjencia hapësinore e Japonisë JAXA do të sigurojë pjesë për modulin Ndërkombëtar të Habitimit të Gateway, duke përfshirë sistemin e saj të kontrollit të mjedisit dhe mbështetjes së jetës (ECLSS), funksionet e sistemit të kontrollit termik dhe kamerat. JAXA do të sigurojë gjithashtu anijen kozmike HTV-XG për të ofruar një mision të rifurnizimit logjistik për Gateway, i cili aktualisht është planifikuar për jo më vonë se 2030.

Nga ana tjetër, marrëveshja nënkupton gjithashtu që NASA do të fluturojë një astronaut japonez në Gateway si një anëtar i ekuipazhit në një mision të ardhshëm Artemis. “Kontributet e Japonisë do të avancojnë njohuritë shkencore dhe do të mbrojnë astronautët tanë të guximshëm që eksplorojnë thellësitë e hapësirës së jashtme”, tha në një deklaratë nënpresidentja Kamala Harris. “Dhe kjo na sjell një hap më afër që një ditë të kemi një astronaut japonez të ecë në Hënë.” Që NASA mund të zbarkojë një astronaut japonez në sipërfaqen hënore u shfaq si një perspektivë në fillim të këtij viti, por ende nuk është konfirmuar.

NASA ka marrëveshje të ngjashme me CSA dhe ESA. Kanadaja po siguron një krah robotik për Gateway në këmbim të një vendi për një astronaut kanadez në misionin Artemis 2, i cili do të fluturojë në Hënë, por nuk do të ulet në sipërfaqen e saj. ESA i ka siguruar vetes tre vende në misionet e ardhshme Artemis dhe do të kontribuojë me dy module në Gateway.

Qeveria japoneze njoftoi gjithashtu synimin e saj për të zgjatur pjesëmarrjen e saj në ISS deri në vitin 2030 në përputhje me afatin e ri kohor të stacionit hapësinor. Vitin e kaluar, administrata e SHBA zgjati operacionet në ISS deri nga 2024 në 2030.

“Sot ne festojmë bashkëpunimin SHBA-Japoni në hapësirë, i cili kurrë nuk ka qenë më i fortë,” tha Harris.