Meteori i Marsit me molekula organike mban të dhëna për jetën e lashtë

foto

Një meteorit marsian që u rrëzua në Marok 11 vjet më parë përmban një larmi të madhe përbërjesh organike, të cilat mund t’i ndihmojnë studiuesit të zbulojnë nëse Marsi mund të kishte pritur jetën dhe të jepte të dhëna të rëndësishme për historinë gjeologjike të Tokës.

foto

“Marsi dhe Toka ndajnë shumë aspekte të evolucionit të tyre, dhe ndërkohë që jeta u ngrit dhe lulëzoi në planetin tonë vendas, pyetja nëse ka ekzistuar ndonjëherë në Mars është një temë shumë e nxehtë kërkimore që kërkon njohuri më të thella të ujit të planetit tonë fqinj, molekulave organike. dhe sipërfaqet reaktive”, tha në një deklaratë Philippe Schmitt-Kopplin, nga Universiteti Teknik i Mynihut dhe Helmholtz Zentrum Munich në Gjermani.

foto

Meteori, i quajtur Tissint sipas qytetit në Marok ku u gjet, është vetëm një nga pesë meteoritët marsianë që janë vëzhguar teksa kanë rënë në Tokë. Shkëmbi u formua qindra miliona vjet më parë në Mars dhe ndoshta u hodh në hapësirë nga një ngjarje e dhunshme shpërthyese përpara se të binte në sipërfaqen e planetit tonë.

Komponimet organike janë molekula të mëdha që përmbajnë kryesisht karbon, hidrogjen, oksigjen, azot dhe squfur. Megjithëse ato janë të lidhura me jetën dhe proceset biologjike, komponimet organike mund të krijohen edhe nga procese jobiologjike. Shkencëtarët e quajnë këtë “kimi organike abiotike”, dhe kjo do të thotë se gjetja e komponimeve organike nuk tregon menjëherë ekzistencën e jetës.

“Të kuptuarit e proceseve dhe sekuencës së ngjarjeve që i dhanë formë kësaj bujarie të pasur organike do të zbulojë detaje të reja rreth banueshmërisë së Marsit dhe potencialisht rreth reagimeve që mund të çojnë në formimin e jetës,” Andrew Steele, një studiues në Institutin Carnegie për Shkencën në Uashington. , D.C., dhe një pjesë e ekipit që analizoi Tissint, tha në deklaratë.

Duke analizuar tërësisht inventarin organik të Tissint, ekipi ndërtoi katalogun më gjithëpërfshirës ende të diversitetit të përbërjeve organike të gjetura në një meteorit marsian ose në një kampion të mbledhur dhe analizuar nga një rover Mars. Në këtë proces, ata zbuluan një lidhje midis diversitetit të molekulave organike dhe llojit të tyre me mineralogjinë specifike të një meteori.

Ky zbulim zbuloi detaje të proceseve që ndodhin nën mantelin dhe koren e Planetit të Kuq dhe se si këto procese ndryshuan me kalimin e kohës, veçanërisht pasi ato lidhen me përbërjet organike abiotike që lindin si rezultat i ndërveprimeve midis shkëmbinjve marsianë dhe ujit.

Studiuesit gjetën gjithashtu një bollëk të komponimeve organike të magnezit, të cilat nuk ishin parë më parë në mostrat e Marsit. Këto komponime mund të hedhin dritë mbi gjeokiminë me presion të lartë dhe me temperaturë të lartë që formësoi brendësinë e thellë të Marsit. Bollëku i këtij lloji të përbërjes organike të magnezit mund të tregojë gjithashtu një lidhje midis ciklit të karbonit në Mars dhe evolucionit të mineraleve të tij.

Ekipi tani po kërkon mostrat e kthyera nga Planeti i Kuq nga misionet e ardhshme – duke përfshirë Mars Sample Return, një mision i përbashkët i propozuar i NASA-s dhe Agjencisë Evropiane të Hapësirës – për të ofruar të dhëna gjeologjike rreth Marsit. Ky informacion mund të përmirësojë shumë njohuritë tona për formimin, stabilitetin dhe dinamikën e përbërjeve organike në mjediset e lashta marsiane.