Misteri rrethon zbulimin e sandaleve të gjetura në vendin e varrimit të epokës së gurit

foto

Mbi 20 palë sandale u zbuluan në një vend varrimi të lashtë në një shpellë në Spanjë, së bashku me një sërë veglash prej druri dhe disa nga rastet më të hershme të shportës së ruajtur në Evropë.

foto

Materiali me bazë bimore është përdorur nga njerëzit për të bërë vegla, rroba dhe objekte të tjera për mijëvjeçarë, por natyra e tij që prishet ka bërë që shumica e këtyre artefakteve të lashta të dekompozohen me kalimin e kohës. Megjithatë, disa vende të zgjedhura në mbarë botën ofrojnë kushtet unike të kërkuara për të ruajtur këto artefakte organike, duke ofruar një vështrim në jetën dhe kulturat e paraardhësve tanë të lashtë.

Një vend i tillë është Cueva de los Murciélagos në Albuñol, në bregun e Granadës në Spanjë. Emri përkthehet fjalë për fjalë në Shpellën e Lakuriqëve dhe u rizbulua për herë të parë në fillim të viteve 1830 nga një pronar lokal tokash, i cili mendoi se kishte ngulur ar pasi gjeti shpellën e mbushur me guano. Në vitet 1850, minatorët zbritën në sit duke kërkuar për plumb. Ishte atëherë që ata zbuluan një shpellë të brendshme të fshehur të mbushur me disa kufoma pjesërisht të mumifikuara dhe mbetje arkeologjike.

Gati dy shekuj më vonë, shkencëtarët kanë përdorur teknika moderne të datimit për të përcaktuar përafërsisht se kur janë bërë këto objekte dhe kush mund t’i ketë bërë ato. Rezultatet e tyre u publikuan në revistën Science Advances më 27 shtator.

“Ne studiuam lëndët e para dhe teknologjinë dhe kryem datimin me karbon-14, i cili zbuloi se grupi [objektet] daton në periudhën e hershme dhe të mesme të holocenit, midis 9500 dhe 6200 vjet më parë,” autori kryesor i studimit, Francisco Martínez. -Sevilla, nga Universiteti i Alcalá, tha për Newsweek .

“Kjo është prova e parë e drejtpërdrejtë e shportës së bërë nga shoqëritë e gjuetarëve-mbledhësve mezolitikë në Evropën jugore dhe një grup unik mjetesh të tjera organike të lidhura me komunitetet bujqësore të hershme neolitike , të tilla si sandalet dhe topuz druri,” tha ai.

Studimet e mëparshme i kishin datuar të gjitha objektet në periudhën neolitike, e njohur gjithashtu si Epoka e Re e Gurit , e cila zgjati nga 7000 deri në 1700 pes. Kjo periudhë u shënua nga një mënyrë jetese më e vendosur njerëzore, ku njerëzit mësuan të kultivonin bimë dhe të zbutnin kafshë për ushqim në vend që të mbështeteshin në gjuetinë dhe grumbullimin. Megjithatë, ky hulumtim i ri tregon se disa nga objektet e mëparshme, duke përfshirë grupin e shportave, ka shumë të ngjarë të jenë bërë gjatë periudhës së Mesolitit ose epokës së mesme të gurit, shekuj më parë.

“Daktimi i ri i koshave të espartos nga Cueva de los Murciélagos i Albuñol hap një dritare mundësie për të kuptuar shoqëritë e fundit të gjuetarëve-mbledhësve të Holocenit të hershëm,” tha Martínez-Sevilla.

“Cilësia dhe kompleksiteti teknologjik i shportës na bën të vëmë në dyshim supozimet e thjeshta që kemi për komunitetet njerëzore përpara ardhjes së bujqësisë në Evropën Jugore. Kjo punë dhe projekti që po zhvillohet e vendos Cueva de los Murciélagos si një vend unik në Evropa për të studiuar materialet organike të popullatave parahistorike.”

foto

Megjithatë, ende mbeten shumë pyetje se kush i bëri këto objekte dhe nëse ato kishin një rol në praktikat e lashta funerale në atë kohë. Për shembull, disa nga sandalet kishin shenja të qarta konsumimi, ndërsa të tjerat dukej se nuk ishin përdorur kurrë, duke sugjeruar se disa individë mund të ishin varrosur me veshje specifike për jetën e përtejme.

“Është e sinqertë të thuhet se kemi më shumë pyetje sesa përfundime”, tha Martínez-Sevilla. “Ne kemi ende shumë për të hetuar për të kuptuar përdorimin e shpellës dhe mënyrat e jetesës së komuniteteve njerëzore parahistorike.”