Modelimi i ri jep parashikime më të mira për shkrirjen e akullit të Antarktidës

foto

Duke përdorur të dhëna historike nga e gjithë Australia, një ekip ndërkombëtar studiuesish kanë paraqitur parashikimin më të saktë deri më sot të shkrirjes së akullit të Antarktikut, duke ofruar një parashikim më realist të rritjes së ardhshme të nivelit të detit.

foto

Shtresa e akullit të Antarktidës është blloku më i madh i akullit në Tokë, që përmban mbi 30 milionë kilometra kub ujë. Prandaj, shkrirja e tij mund të ketë një ndikim shkatërrues në nivelet e ardhshme të detit. Për të zbuluar se sa i madh mund të jetë ky ndikim, ekipi hulumtues, duke përfshirë Dr. Mark Hoggard nga Universiteti Kombëtar Australian, iu drejtua së kaluarës.

foto

“Nëse duam të dimë se çfarë do të ndodhë në 100 vitet e ardhshme, ne duhet të kemi një model të saktë për mënyrën se si fletët e akullit reagojnë ndaj ndryshimeve klimatike ,” tha Dr. Hoggard.

“Parashikimet e mëparshme të kontributit të Antarktidës në rritjen mesatare globale të nivelit të detit ishin diku midis 20 dhe 52 cm deri në vitin 2100. Por duke marrë një ide më të mirë të nivelit të detit gjatë epokës së mesit të Pliocenit, studimi ynë e redukton këtë vlerësim në mes 5 dhe 9 cm.

“Periudha e mesit të pliocenit 3 milion vjet më parë konsiderohet ekuivalenti më i mirë me kushtet e pritura këtë shekull të ardhshëm për sa i përket niveleve dhe temperaturës së CO 2. “

Dr. Hoggard tha se përcaktimi i saktë i nivelit të detit gjatë kësaj periudhe mund të ndihmojë në zbulimin e mënyrës sesi sillej shtresa e akullit të Antarktidës në të kaluarën dhe si rrjedhim si mund të sillet në të ardhmen.

Për të përcaktuar nivelin historik të detit, studiuesit fillimisht shikuan të dhënat gjeologjike të Australisë për të gjetur koralet e fosilizuara dhe tregues të tjerë të nivelit të detit që tregojnë se sa e lartë ishte vija bregdetare.

“Kjo nuk është një metodë e përsosur pasi shënuesit fosile nuk ndikohen vetëm nga lëvizja e detit, por edhe lëvizja e tokës”, tha Dr. Hoggard.

Gjatë miliona viteve, pllakat tektonike të Tokës lëvizin lart e poshtë në një proces të quajtur topografi dinamike.

“Nëse qëndroni në bregun e Australisë sot dhe shihni se niveli ynë i detit po rritet, mund të jetë një nga dy gjërat. Mund të jetë një rritje e vërtetë e nivelit të detit, ose mund të jetë toka në të cilën jeni duke u ulur,” Dr. Tha Hoggard.

“Për herë të parë, ne kemi korrigjuar këto lëvizje lart e poshtë në një kontinent të tërë, kështu që ne mund të shohim se ku qëndrojnë shënuesit e nivelit të detit.”

Vlerësimet e mëparshme kishin nivelin e detit gjatë periudhës së mesme të Pliocenit diku midis 6 dhe 60 metra mbi nivelin aktual të detit në Australi. Tani, ajo mund të fiksohet më saktë në 16 metra, me shtresën e akullit të Antarktikut që ka të ngjarë të kontribuojë në 9.8 metra lartësi.

Dr. Hoggard e vlerësoi saktësinë e këtyre parashikimeve për përparimet e rëndësishme në shkencë gjatë 10 viteve të fundit.

“Falë modeleve më të mira, përmirësimeve në fuqinë llogaritëse dhe një kuptim më të madh të proceseve gjeologjike, aftësia jonë për të hartuar lëvizjen e pllakave tektonike mbi mantel është revolucionarizuar,” tha ai.

“Për momentin, ky është ndoshta rindërtimi më i mirë që kemi bërë.”

Reduktimi i kësaj pasigurie do të lejojë modelimin më të saktë të rritjes së nivelit të detit në të ardhmen.

Ndërsa një kontribut më i ulët i vlerësuar nga shtresa e akullit të Antarktidës është një lajm i mirë, studiuesit theksojnë se ka ende shumë punë për të bërë.

“Nëse jetoni në një komb të ishullit të Paqësorit si Tuvalu, ku pika më e lartë e lartësisë është vetëm 4.6 metra, ndryshimet e vogla në nivelin bazë të detit mund të kenë ndikime shkatërruese kur ndodhin fatkeqësi si ciklonet ose stuhitë”, tha Dr. Hoggard .

“Sigurimi që kemi modele më të sakta mund të ndihmojë në përmirësimin e politikave, veçanërisht kur shikojmë komunitetet bregdetare dhe ato të ulëta, të cilat mund të ndikohen nga vetëm centimetra ndryshimi i nivelit të detit.”