NASA financon tetë studime për të mbrojtur shëndetin e astronautëve në misione të gjata 

foto

NASA po financon tetë studime të reja që synojnë të kuptojnë më mirë se si trupi i njeriut reagon ndaj fluturimeve në hapësirë. Këto studime do të bëhen në Tokë pa pasur nevojë për mostra dhe të dhëna nga astronautët.

foto

Së bashku, këto studime do të ndihmojnë në matjen e përgjigjeve fiziologjike dhe psikologjike ndaj sfidave fizike dhe mendore që mund të hasin astronautët gjatë fluturimit në hapësirë. Me këtë informacion, NASA mund të jetë më në gjendje të zbusë rreziqet dhe të mbrojë shëndetin dhe performancën e astronautëve gjatë misioneve të ardhshme afatgjatë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​Hënë, Mars dhe më gjerë.

foto

Projektet e përzgjedhura kërkimore u zgjodhën nga 60 propozime të paraqitura në përgjigje të Mundësive të Kërkimit të Hulumtimit Njerëzor 2023, Shtojca A. Ata do të trajtojnë rreziqe të shumta të fluturimeve në hapësirë ​​që lidhen me shëndetin e muskujve dhe kockave, dallimet seksuale, autonominë dhe sjelljen e ekuipazhit, ekuilibrin dhe çorientimin dhe inflamacionin e trurit ose palcës kurrizore.

Propozimet u shqyrtuan në mënyrë të pavarur nga ekspertë të çështjeve në akademi, industri dhe qeveri duke përdorur një proces të dyfishtë anonim të rishikimit nga kolegët për të vlerësuar meritat shkencore. Propozimet me pikët më të larta u vlerësuan nga NASA për lidhjen me Udhërrëfyesin e Kërkimit Njerëzor të agjencisë përpara se të bëheshin përzgjedhjet përfundimtare. Çmimi kumulativ arrin në rreth 1.2 milion dollarë financim, i shpërndarë në të gjithë projektet. Financimi për çdo projekt do të zgjasë deri në një vit.

Hetuesit e përzgjedhur dhe ekipet e tyre janë:

Heather Allaway, Universiteti Shtetëror i Luizianës dhe Kolegji A&M, “Një kurs kohor i ndryshimeve mikroarkitekturore dhe materiale të kockave tek minjtë meshkuj dhe femra gjatë shkarkimit të simuluar dhe fluturimit në hapësirë”.
Kelly Crowe, Universiteti Xavier, “Vlerësimi i Sialilimit në Atrofinë e Muskujve Skeletor për shkak të Mikrogravitetit të Simuluar”.
Anthony Lau, Kolegji i Nju Xhersit, “Efektet e ekspozimit akut dhe të zgjatur të rrezatimit të protonit në shëndetin e kockave”.
Ranjana Mehta, Stacioni i Eksperimentit Inxhinierik të Teksasit A&M, “Karakterizimi dhe zbutja e ndikimeve ndërvepruese të stresorëve të lidhur me lodhjen dhe të ndryshuar të gravitetit në rezultatet sensorimotorike, të sjelljes dhe operacionale.”
Kathleen Mosier, Teamscape LLC, “Negocimi i autonomisë së ekuipazhit gjatë operacioneve hapësinore”.
Talmo Pereira, Instituti Salk për Studime Biologjike, “Mësimi i automatizuar i thellë për kuantifikimin e sjelljes së brejtësve në fluturimet hapësinore dhe fenotipizimin e shëndetit”.
Shubhankar Suman, Universiteti Georgetown, “Synimi i qelizave të moshuara për të lehtësuar neuroinflamacionin e shkaktuar nga rrezatimi hapësinor”.
Danyal Turkoglu, Korporata Bërthamore Ultra e Sigurt – Hapësirë, “Radioizotopi për të mundësuar radiologjinë hapësinore të bazuar në rreze X”.

Programi i Kërkimit Njerëzor i NASA-s , ose HRP, ndjek metodat dhe teknologjitë më të mira për të mbështetur udhëtimin e sigurt dhe produktiv në hapësirë. Nëpërmjet shkencës së kryer në laboratorë, analoge me bazë tokësore dhe Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​HRP shqyrton se si fluturimi në hapësirë ​​ndikon në trupat dhe sjelljet njerëzore. Një kërkim i tillë drejton kërkimin e HRP për të inovuar mënyra që i mbajnë astronautët të shëndetshëm dhe të gatshëm për misionin ndërsa udhëtimi në hapësirë ​​zgjerohet në Hënë, Mars dhe më gjerë.