Projekti tjetër i madh i Apple

foto

Robotët humanoidë janë një nga ato ëndrra që ndonjëherë na duket sikur jemi në greminën e realizimit. Boston Dynamics ka robotin e saj Atlas dhe Tesla po ndjek robotikën, ndërsa kompani si Mercedes, Amazon dhe BMW janë ose do të testojnë robotë për përdorim industrial. Por të gjithë këta janë robotë shumë të shtrenjtë që kryejnë detyra në mjedise të kontrolluara. Në shtëpi, ata mund të jenë ende larg.

Hyni në Apple. Mark Gurman në Bloomberg ka thënë se projektet e tij robotike janë nën kompetencën e ish-punonjësit të Google, John Giannandrea, i cili ka qenë në krye të Siri-t dhe, për një kohë, Apple Car. Me anulimin e projektit të makinës, lansimin e Vision Pro dhe “Apple Intelligence” afër qoshes, a është kjo gjëja tjetër e rëndësishme?

Sipas informacionit të tij, çdo robot humanoid i Apple është të paktën një dekadë larg. Megjithatë, idetë më të thjeshta mund të jenë më afër – një robot më i vogël që mund t’ju ndjekë përreth ose një ide tjetër që përfshin një ekran të madh iPad në një krah robotik që emocionon së bashku me telefonuesin në anën tjetër me tundje koke dhe të ngjashme.

Megjithatë, një robot i lëvizshëm është i ndërlikuar; çfarë do të bënte Apple me një robot në shtëpi që më ndjek? A do të luajë muzikë? A do të ketë rrota apo do të ecë? A do të pritet që unë të flas me Ajax ose SiriGPT ose çfarëdo që kompania të emërojë chatbot-in e saj? Apo, duke pasur parasysh marrëveshjen e përfolur të Apple me OpenAI, ndonjë chatbot tjetër?

foto

Për këtë çështje, çfarë forme do të ketë? A do të fluturojë? A do të ketë rrota? A do të jetë një top? A mund ta godas ?

Faktori i formës së tij do të jetë të paktën po aq i rëndësishëm sa inteligjenca e tij. Shtëpitë kanë shkallë, mobilje që ndonjëherë lëvizin, rroba që përfundojnë në dysheme, kafshë shtëpiake që pengojnë dhe fëmijë që i lënë gjërat e tyre kudo . Dyert që u hapën ose u mbyllën mirë dje, nuk e bëjnë këtë sot sepse ra shi. Një rimodelim i rastësishëm i kuzhinës 20 vjet më parë mund të nënkuptojë që dera e frigoriferit të përplaset në cep të murit nga shkallët, sepse pse do ta vendosje hapësirën e frigoriferit diku tjetër, Dave? Por unë largohem.

Bazuar në detajet e vogla që kanë dalë, idetë e robotikës së Apple duket se i përshtaten një trendi të risive simpatike të robotëve që kemi parë kohët e fundit.

foto

Një shembull i fundit është koncepti Bot Handy i Samsung, i cili duket si një fshesë me korrent roboti me një kërcell sipër dhe një krah të vetëm artikulues, i destinuar për të kryer detyra si marrja pas jush ose renditja e pjatave tuaja. Ekziston edhe boti i lezetshëm i topit i quajtur Ballie që Samsung ka treguar në disa shfaqje të CES. Përsëritja e fundit ndjek njerëzit e saj dhe paketon një projektor që mund të përdoret për filma, video thirrje ose argëtim të qenit të familjes.

foto

Ndërkohë, roboti shtëpiak i Amazon prej 1600 dollarësh me një tabletë për fytyrën, Astro, është ende i disponueshëm vetëm me ftesë. Është simpatik, në një lloj mënyre estetike estetike në fund të viteve ’90, kompaq-kompjuter, por nuk është e qartë nëse është funksionalisht më i dobishëm se disa kamera të lira me tela dhe një Echo Dot.

foto

LG thotë se Q9 e saj ” AI Agent ” është një kontrollues inteligjent shtëpiak që mund të gjejë disponimin tuaj dhe të luajë muzikë për ju bazuar në mënyrën se si supozon se ndiheni. Unë jam shumë skeptik për të gjitha këto, por ajo ka një dorezë dhe më pëlqen një pjesë e teknologjisë me një dorezë të integruar.

Unë dua ende një të ardhme fantastiko-shkencore të mbushur me asistentë robotikë në shtëpi që na shpëtojnë nga detyrat e zakonshme që na mbajnë nga gjërat argëtuese që preferonim të bënim. Por ne nuk jetojmë të gjithë në banesën e pastër dhe të rregullt të paraqitur në videon e Ballie të Samsung ose videot që prodhon Apple duke treguar pajisjen e saj në hapësira personale. Shumë shtëpi normale janë strofkat e kaosit që ngatërron robotët, të cilat kompanitë e teknologjisë do ta kenë të vështirë ta llogarisin kur krijojnë robotë të krijuar për të na ndjekur ose për të kryer në mënyrë autonome punët e shtëpisë.

Ka rrugë të tjera për të ndjekur. Merrni kamerën Ring Always Home, e cila do të jetë shumë e zhurmshme duke gjykuar nga videot demo, por mund të jetë gjithashtu e dobishme dhe madje e mirë. Duke lënë mënjanë për një moment implikimet jo të parëndësishme të privatësisë, mua më duket premtuese kryesisht për shkak të lëvizshmërisë dhe se është krijuar vetëm për të qenë një kamerë sigurie patrulluese.

Ky lloj funksionaliteti i fokusuar do të thotë se është i parashikueshëm, gjë që i bën të funksionojnë gizmos dhe doodads me një qëllim të vetëm. Pas disa eksperimenteve, altoparlantët e mi inteligjentë janë aty ku më dëgjojnë vazhdimisht ose janë më të përdorshmit, dhe unë mund t’i vendos fshesat e mia robotike në dhomat që e di që do t’i mbash mjaftueshëm të pastra që të mos bllokohen ose të thyejnë diçka (zakonisht).

Fshesat e robotëve që kam – Eufy Robovac L35 dhe një Roomba j7 – bëjnë një punë të mirë, por ndonjëherë kanë nevojë për shpëtim kur gjejnë lodrat me fije të maces sime ose hanë një kapëse letre (që janë disi gjithmonë në dysheme, edhe pse unë kurrë, kurrë në fakt kanë nevojë për një ose madje dinë se ku i mbajmë ato).

Unë kam një fëmijë, shiko, dhe përgatitja e rrugës për ta në pjesë të tjera të shtëpisë është thjesht duke i shtuar më shumë punë përzierjes. Kjo është në rregull për mua, sepse dy dhomat në ngarkim të tyre janë ato që kanë nevojë më shumë për pastrimin me fshesë me korrent, kështu që ata ende po zgjidhin një problem, por ai dallon pengesat më të gjera me të cilat përballen produktet robotike.

Dhe nuk është aq e qartë se AI mund t’i zgjidhë këto probleme. Një artikull opinioni i New York Times vuri në dukje kohët e fundit se pavarësisht nga të gjitha shqetësimet rreth teknologjisë gjatë një viti e gjysmë të fundit, AI gjeneruese nuk ka provuar se do të jetë më mirë në krijimin e teksteve, imazheve dhe muzikës sesa ” Robot mediokër me vakum që bën një punë të kalueshme.”

Duke pasur parasysh bumin gjenerues të inteligjencës artificiale dhe thashethemet se Apple po punon në një HomePod me një ekran, një ekran inteligjent i gëzuar dhe i palëvizshëm që e kthen në mënyrë të paqartë ekranin e tij drejt meje gjatë gjithë kohës duket të paktën në mënyrë të paqartë brenda kabinës së rrotave të kompanisë. Lëvizja brenda shtëpisë dhe ndërveprimi me objektet është një problem më i ndërlikuar, por kompanitë si Google dhe Toyota kanë parë sukses duke përdorur metoda gjeneruese të trajnimit të AI për robotët që “mësojnë” se si të bëjnë gjëra të tilla si përgatitja e mëngjesit ose renditja e shpejtë e artikujve me pak ose aspak programim të qartë.

Do të kalojnë vite, ndoshta edhe dekada, përpara se Apple ose kushdo tjetër të na sjellë diçka më shumë se robotë të ngathët, gjysmë të dobishëm që kalojnë nëpër shtëpitë tona, duke qenë të çuditshëm, zhgënjyes ose të thyer. Dreq, kompanitë telefonike as nuk e kanë kuptuar se si të bëjnë njoftime asgjë tjetër përveç shkatërrimit të ekzistencës sonë kolektive. Ata e kanë ndërprerë punën e tyre me shtëpi si e imja, ku jemi vetëm një javë të zënë larg nga grumbujt e rrëmujës që mblidhen si rrëshqitjet e dëborës, gati për të prishur ditën e një roboti të varfër.