Pse CEO i Meta Mark Zuckerberg është i gatshëm të dhurojë një model AI prej 10 miliardë dollarësh

foto

Shefi ekzekutiv i Meta, Mark Zuckerberg tha se do të ishte i gatshëm të hapte një model AI me burim 10 miliardë dollarësh nëse kalon testet e sigurisë dhe përfiton të gjithë të përfshirët.

foto

Meta ka një histori të fortë në burim të hapur, me projekte si PyTorch, React dhe Open Compute Project, tha Zuckerberg në një podcast të fundit me Dwarkesh Patel.

foto

Duke përdorur dizajne harduerike me burim të hapur përmes Projektit Open Compute, Meta ka zgjeruar zinxhirët e furnizimit rreth modeleve të saj, duke çuar në ulje çmimesh dhe miliarda dollarë kursime për të gjithë të përfshirë, tha Zuckerberg.

Ai beson se një efekt i ngjashëm mund të ndodhë me modelet e AI, për shembull, nëse komuniteti gjen mënyra për t’i bërë ato të funksionojnë në mënyrë më efikase.

Meta sapo ka prezantuar LLM Llama 3 më të fundit me burim të hapur . Versioni më i madh, që vjen së shpejti, mund të konkurrojë me modelet më të mira me burim të mbyllur deri më sot, si GPT-4 dhe Claude 3, në standardet sintetike.

Dario Amodei, CEO i Anthropic, kompania që qëndron pas modeleve Claude, kohët e fundit vlerësoi se modelet e AI mund të kushtojnë 5-10 miliardë dollarë për t’u trajnuar dhe vendosur në vitet e ardhshme.

Zuckerberg e sheh burimin e hapur si një mënyrë për të shmangur varësinë nga disa kompani që veprojnë si portierë, duke vendosur se çfarë mund të ndërtojnë zhvilluesit me modelet e tyre të AI. Ai nuk dëshiron që Meta të jetë në atë pozicion dhe ai beson se shumë zhvillues nuk duan të kufizohen as nga kompanitë e portierëve.

Drejtori Ekzekutiv i Meta-s ka thënë më parë se ofrimi i burimeve të hapura do të përmirësonte modelet e Metës pa reduktuar diferencimin e produkteve të bazuara në LLM të Metës , pasi duhet ende punë e konsiderueshme për të kaluar nga një model në një produkt.

Megjithatë, Zuckerberg pranon se gjërat bëhen më të ndërlikuara kur vetë modeli bëhet produkt. Në atë rast, të mirat dhe të këqijat ekonomike të burimeve të hapura duhet të peshohen me kujdes, por ai aktualisht nuk e sheh Metën në atë situatë.