Shkencëtarët kanë kryer teste që zbulojnë se Stonehenge është bërë nga një material antik thuajse i pathyeshëm

foto

Një pjesë e humbur prej kohësh e monumentit Stonehenge të Anglisë po ndihmon ekspertët të kuptojnë strukturën misterioze parahistorike. Analiza e një mostre thelbësore të marrë nga njëra prej pllakave masive të sitit sugjeron se përbërja gjeokimike e gurit mund ta ketë bërë atë të pajisur në mënyrë unike të mirë për t’i bërë ballë testit të kohës.

Të bëra nga 99.7 përqind kristale kuarci, gurët janë praktikisht të pathyeshëm, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Plos One.

“Tani ne kemi një ide të mirë pse këto gjëra ende qëndrojnë atje,” tha bashkautori i studimit David Nash, profesor i gjeografisë fizike në Universitetin e Brighton, për Business Insider. “Guri është tepër i qëndrueshëm – është vërtet rezistent ndaj erozionit dhe motit.”

Studimi u bë i mundur falë një ish -prestar diamanti, Robert Phillips, i cili vdiq vitin e kaluar. Ai bëri punë riparimi në Stonehenge në 1958, duke shpuar në Gurin 58 për të ndihmuar në ngritjen e një trilithoni të rënë nga tre gurë.

Kur puna mbaroi, Phillips u lejua të mbante një suvenir një nga bërthamat cilindrike tre këmbë e gjysmë. Ai e ktheu atë 60 vjet më vonë, duke hapur rrugë të reja kërkimi mbi origjinën e Stonehenge – marrja e mostrave të reja nga monumenti i mbrojtur është i ndaluar. Ekspertët ishin në gjendje të kryenin teste shkatërruese në gjysmën e mostrës.

“Marrja e aksesit në bërthamën e shpuar nga Guri 58 ishte shumë Grail i Shenjtë për kërkimin tonë,” tha Nash në një deklaratë. “Extremelyshtë jashtëzakonisht e rrallë si shkencëtar që të keni mundësinë të punoni në mostra të një rëndësie të tillë kombëtare dhe ndërkombëtare.”

Duke punuar me ekspertë nga Sondazhi Gjeologjik Britanik, Trashëgimia Angleze dhe Muzeu i Historisë Natyrore në Londër, Nash i nënshtroi Phillip’s Core, siç dihet, si dhe një mostër të dytë nga Muzeu Salisbury në Angli, në rreze X dhe skanime CT , duke i shqyrtuar ato nën një mikroskop. Ajo që ata panë ishin kokrra të vogla kuarci të rregulluara në një matricë tepër të fortë ndërthurëse kristalesh, duke siguruar një material ideal ndërtimi.

“Këto çimento janë tepër të forta. Unë kam pyetur veten nëse ndërtuesit e Stonehenge mund të tregojnë diçka për pronat e gurit, dhe jo vetëm që kanë zgjedhur gurët më të afërt, më të mëdhenj, por edhe ata që kanë më shumë gjasa t’i rezistojnë kohës, “tha Nash për Science Alert.

Gjeokimikisht, mostra e Gurit 58 është një ndeshje me 50 nga 52 sarkencat e mbetura, kështu që çdo gjetje e nxjerrë nga bërthamat ka të ngjarë të zbatohet për pjesën dërrmuese të monumentit. Lloji specifik i gurit quhet silkret, i cili formohet nga larja e ujërave nëntokësorë edhe pse sedimentet e varrosura, raporton Reuters.

Takimet zbuluan se gurët ishin kryesisht të përbërë nga sedimente të gërryer nga periudha Paleogjene, nga 66 milion në 23 milion vjet më parë.

Por ato gjithashtu përfshijnë materiale shumë më të vjetra nga epoka Mesozoike, midis 252 milion dhe 66 milion vjet më parë, dhe epoka Mesoproterozoike, një befasuese 1 miliard deri në 1.6 miliard vjet më parë.

The Phillilp’s Core tashmë e kishte lejuar Nash dhe ekipin e tij të zgjidhnin një nga misteret më të qëndrueshëm të Stonehenge: origjinën e gurëve të tij monolit.

Prej kohësh dyshohej se sarcensët vinin nga kodrat e shkumësa të Marlborough Downs. Testimi në Bërthamën e Philips i lejoi studiuesit të identifikojnë “gjurmën e gishtit gjeokimike” të gurit dhe ta krahasojnë atë me pllaka guri nga një vend specifik në gropat e njohura si West Woods.

Stonehenge ka të ngjarë të jetë ngritur në dy faza midis 5.000 dhe 4.500 vjet më parë. Përveç sarkencave masive, monumenti përfshin gjithashtu një rreth të brendshëm me gurë blu më të vegjël. Studimet e fundit sugjerojnë se gurët më blu vijnë nga Kodrat Preseli në Uells dhe fillimisht u ndërtuan atje, para se të transportoheshin në Rrafshin e Salisbury.