Shkencëtarët zbulojnë rreze lazer për të shmangur goditjet e rrufesë

foto

Një rreze lazer që drejtohet në qiell mund të devijojë goditjet e rrufesë, ka treguar një projekt me bazë në Zvicër, në atë që shkencëtarët e përfshirë thonë se është përparimi më domethënës në teknologjinë e mbrojtjes nga rrufetë që kur Benjamin Franklin shpiku shufrën përçuese metalike në mesin e shekullit të 18-të.

foto

“Rrufeja lazer” devijoi katër goditje në kullën e transmetuesit Swisscom në malin Säntis në Appenzell gjatë gjashtë orëve të aktivitetit të stuhive. Shkarkimet elektrike ndoqën rrjedhën e një rreze lazer me frekuencë të lartë përmes ajrit deri në 60 metra.

“Puna jonë përfaqëson një hap të rëndësishëm përpara në zhvillimin e mbrojtjes nga rrufeja me bazë lazeri për infrastrukturën kritike si aeroportet, platformat e lëshimit dhe stacionet e energjisë,” tha Jean-Pierre Wolf nga Universiteti i Gjenevës, autor i lartë i një punimi që publikon rezultatet e eksperimentit në revista Nature Photonics.

Ai tha se prova pasoi 20 vjet kërkime dhe teste laboratorike për të zhvilluar një lazer të aftë për të drejtuar shkarkimet e rrufesë nëpër ajër pa kërkuar inpute të mëdha energjie ose pa paraqitur rreziqe sigurie. Ekipi u vendos në një sistem nga Trumpf, kompania gjermane e lazerit, e cila lëshon impulse jashtëzakonisht të shkurtra drite intensive, secila që zgjat një e trilionta e sekondës, 1000 herë në sekondë.

Kjo rreze jonizon molekulat e ajrit në rrugën e saj, duke krijuar një kanal përçues elektrik për të drejtuar një goditje rrufeje. Qëllimi është të mbrohet një zonë më e madhe se shufrat metalike Franklin që ngjiten nga ndërtesat e larta dhe objektet kritike në mbarë botën për të transmetuar rrufetë në mënyrë të sigurt në tokë pa dëmtuar vetë strukturën.

Eksperimentet e Säntis treguan se sistemi lazer do të funksiononte në mot të keq të shoqëruar me stuhi, duke përfshirë shiun dhe breshrin. Mund të shpojë edhe re të ulëta rreth majës së malit.

foto

Konsorciumi evropian që qëndron pas projektit të rrufesë lazer përfshin disa universitete dhe partnerë industrialë si Swisscom, Trumpf dhe kompanitë e hapësirës ajrore ArianeGroup dhe Airbus.

Studiuesit synojnë më pas të përmirësojnë efikasitetin e lazerit duke rregulluar gjatësinë e valës dhe frekuencën e tij në mënyrë që të sigurojë një rrugë më të gjatë udhëzuese për goditjet e rrufesë. Ata planifikojnë të aplikojnë për fonde për të testuar sistemin në një aeroport.

Rrezja e zonës së mbrojtur nga goditjet e një rrufejeje metalike tradicionale është afërsisht e njëjtë me lartësinë e saj, tha Wolf, kështu që një shufër 20 metra e lartë do të mbronte një zonë deri në 20 metra larg.

“Për të mbrojtur një aeroport të tërë do të duhej një shkop metalik më shumë se një kilometër i lartë, gjë që sigurisht nuk është praktike,” tha ai. “Pra, për atë lloj aplikimi e vetmja mundësi është përdorimi i një rrufeje lazer.”

Megjithëse eksperimentet e Säntis treguan se sistemi aktual mund të përçojë rrufenë për 50 deri në 60 metra, objektivi afatgjatë është të zgjerojë rrezen e tij në 500 metra.

Dëmet nga goditjet e rrufesë u kushtojnë bizneseve dhe operatorëve të infrastrukturës publike në mbarë botën disa miliardë dollarë në vit, veçanërisht nga zjarret dhe pajisjet elektrike dhe elektronike të shkatërruara.

Përçuesit e rrufesë lazer nuk do të ofronin mbrojtje të plotë, tha Wolf, por ata do të siguronin mbrojtje shtesë në objektet e cenueshme. Kostoja e mundshme e një sistemi komercialisht të zbatueshëm nuk do të dihet, shtoi ai, derisa të ketë përfunduar më shumë punë zhvillimi.