Si të pastroni bloatware nga kompjuteri juaj

foto

Kjo ndodh me më të mirën prej nesh. Sapo keni blerë një kompjuter të ri dhe jeni të ngazëllyer për të gjithë hapësirën e bekuar të zbrazët që është aty për t’u ngarkuar me programet tuaja të preferuara. Por pse kaq shumë pjesë e makinës tashmë është plot? Cilat janë të gjitha këto njoftime që po merrni nga aplikacionet për të cilat nuk keni dëgjuar kurrë? Dhe pse një program antivirus po përpiqet të skanojë gjithçka që shkarkoni?

Duket sikur pajisja juaj e re mund të ketë një rast të keq të bloatware. Është mjaft e zakonshme që PC-të (madje edhe ato mjaft të shtrenjta) të vijnë të parangarkuar me një mori softuerësh të palëve të treta. Disa do të jenë prova falas të përfshira me shpresën se do të përmirësoni në shërbimet me pagesë. Mund të ketë aplikacione aty-këtu që në të vërtetë dëshironi dhe t’i gjeni të dobishme, por shumë prej tyre ka të ngjarë të jenë mbeturina që nuk ju nevojiten. Kjo jo vetëm që do të zërë hapësirën e ruajtjes, por skanimet e vazhdueshme, dritaret kërcyese dhe zilet dhe bilbilat e tjera mund të ngadalësojnë kompjuterin tuaj dhe të ulin jetëgjatësinë e baterisë.

Ja se si të pastroni programet e parainstaluara nga kompjuteri juaj në mënyrë që të mund të filloni vërtet nga e para.

foto

Ka një sërë programesh marramendëse që mund t’i shkarkoni që pretendojnë se mund të pastrojnë kompjuterin tuaj për ju. Ju gjithashtu mund të shtoni ose hiqni programe duke përdorur vijën e komandës. Por Windows 11 e bën kaq të lehtë çinstalimin e bloatware në Cilësimet, saqë unë rekomandoj ta bëni këtë.

Shkruani Shto ose hiqni programe në shiritin e kërkimit. Pasi të shihni funksionin që shfaqet (ndoshta nën nëntitullin Përputhja më e mirë), klikoni mbi të.
Do të shfaqet një listë e programeve që janë instaluar në kompjuterin tuaj.
Në çdo program që dëshironi të çinstaloni, klikoni tre pikat në të djathtë të tij. Do të shfaqet një menu; zgjidhni Uninstall.
Nëse nuk jeni i sigurt nëse një program duhet të qëndrojë apo të shkojë, thjesht pyesni veten: A do ta përdor këtë? Nëse jo, hiqe atë. Përtej kësaj, ju mund të bëni disa kërkime për çdo program për të cilin nuk jeni të sigurt. Sajte si “Duhet ta heq atë” mund t’ju ndihmojnë të vendosni se çfarë duhet të qëndrojë.

foto

Ju gjithashtu mund ta çinstaloni direkt nga menyja Start.

Klikoni ikonën e Windows pranë shiritit të kërkimit.
Klikoni Të gjitha aplikacionet.
Klikoni me të djathtën në çdo program që dëshironi të çinstaloni. Zgjidhni Uninstall në menynë që shfaqet.
Duhet të jetë aq e thjeshtë. Disa programe nuk e bëjnë të lehtë për ju, megjithatë – mund të përfundoni që të keni nevojë të mbyllni skeda të tjera dhe të rinisni pajisjen tuaj.

Nëse keni çinstaluar gjithçka që duket si bloatware, por ju ende ndiheni sikur gjërat po ngadalësojnë kompjuterin tuaj, mund të dëshironi të investoni në një mjet si CCleaner, i cili mund të skanojë automatikisht pajisjen tuaj për të hequr gungat. (Por kini paralajmërim se këto programe pastrimi mund të gjenerojnë gjithashtu dritare kërcyese shumë të bezdisshme – më pyesni se si e di.)