Zbulohen dy ekzoplanetë që rrotullohen rreth një ylli të ngjashëm me diellin

foto

Astronomët raportojnë zbulimin e dy ekzoplaneteve të reja që rrotullohen rreth një ylli të ndritshëm si dielli rreth 175 vite dritë larg. Botët aliene të sapogjetura, të emërtuara HIP 104045 b dhe HIP 104045 c, u klasifikuan përkatësisht si një analog i Jupiterit dhe një planet super Neptun. Gjetja u detajua në një dokument të botuar më 2 mars në serverin e para-printimit arXiv.

foto

Metoda e shpejtësisë radiale (RV) për të zbuluar një ekzoplanet bazohet në zbulimin e ndryshimeve në shpejtësinë e yllit qendror, për shkak të ndryshimit të drejtimit të tërheqjes gravitacionale nga një ekzoplanet i padukshëm ndërsa ai rrotullohet rreth yllit. Falë kësaj teknike, deri më tani janë zbuluar më shumë se 600 ekzoplanetë.

foto

Tani, një ekip astronomësh i udhëhequr nga Thiago Ferreira i Universitetit të São Paulo në Brazil, raporton zbulimin e dy ekzoplaneteve të reja duke përdorur metodën RV. Ata vëzhguan një yll të tipit diellor HIP 104045 me spektrografin e Kërkuesit të Planetit me Shpejtësi të Lartë Radiale (HARPS) me saktësi të lartë në teleskopin 3.6 metra të Observatorit Jugor Evropian (ESO) në La Silla, Kili. Vëzhgimet, të kryera si pjesë e programit Solar Twin Planet Search (STPS), rezultuan në zbulimin e dy botëve masive ekstrasolare.

“Në këtë punim, ne paraqesim zbulimin e dy planeteve në sistemin HIP 104045: HIP 104045 c, i cili është një super-Neptun i vendosur më afër yllit, dhe HIP 104045 b, i cili është planeti i dytë analog i Jupiterit që rrotullohet rreth një dielli. si ylli i vëzhguar me spektrografin ESO/HARPS për programin STPS, plus fushata shtesë, që formon gati 13 vjet vëzhgime”, shkruajnë studiuesit.

HIP 104045 b ka një masë minimale prej rreth 0,5 masa të Jupiterit dhe rrotullohet rreth yllit pritës çdo 2315 ditë, në një distancë prej rreth 3,46 AU prej tij. Kur bëhet fjalë për HIP 104045 c, ai ka një masë prej të paktën 0,136 masa të Jupiterit dhe periudha e tij orbitale është 316 ditë. Ky ekzoplanet super-Neptun ndodhet afërsisht 0,92 AU nga ylli mëmë.

HIP 104045 është një yll i pa skuqur i sekuencës kryesore të epokës diellore dhe relativisht i ndritshëm i tipit spektral G5V me një madhësi dhe masë disa përqind më të madhe se ajo e diellit. Ylli ka një temperaturë efektive prej 5,826 K dhe mosha e tij vlerësohet të jetë 4.5 miliardë vjet.

Astronomët vunë në dukje se HIP 104045 paraqet një ngjashmëri mjaft të madhe me diellin për sa i përket modelit të bollëkut të tij kimik, i cili ka një sasi më të vogël të elementeve zjarrdurues/të paqëndrueshëm kur krahasohet me binjakët diellorë. Ata supozojnë se rritja e moderuar e lëndëve zjarrduruese në HIP 104045 do të thotë se mund të ketë përfshirë një material të planetit shkëmbor.

“Bazuar në përbërjen zjarrduruese të HIP 104045, e cila ndodhet midis asaj të diellit të varfër në zjarr dhe shumicës së binjakëve diellorë të pasur me zjarrdurues (Meléndez et al. 2009), ne fillimisht supozuam se sistemi i tij planetar mund të ngjante me diellin tonë. sistemi—gjigantët e gazit dhe të akullit që popullojnë rajonin e jashtëm (𝑎 > 3 AU), dhe pjesën e brendshme të populluar nga planetë shkëmborë,” përfunduan autorët e punimit.