Zgjidhet misteri i mbytjes së anijes luftarake të shekullit të 17-të në brigjet e Mbretërisë së Bashkuar

foto

Shkencëtarët kanë zgjidhur misterin e identitetit të një luftanijeje holandeze të shekullit të 17-të që u shkatërrua në brigjet e Anglisë ndërsa mbante pllaka mermeri të imët italian.

Ndërsa rrënojat u mbyt në vitin 1672 dhe u zbulua në vitin 2019 në brigjet e Sussex, deri më tani ajo njihej si “Ambjenti i panjohur jashtë Eastbourne”.

Megjithatë, shkencëtarët tani e kanë identifikuar mbytjen si luftanija holandeze Klein Hollandia.

foto

E ndërtuar në vitin 1656 dhe në pronësi të Admiralitetit të Roterdamit, anija u përfshi në të gjitha betejat kryesore në luftën e dytë anglo-holandeze nga 1665 deri në 1667.

Gjatë vitit të kaluar, specialistë nga Anglia Historike, Agjencia e Trashëgimisë Kulturore të Holandës dhe Shoqëria e Arkeologjisë Detare kanë punuar për identifikimin e anijes.

Ata përdorën prova të mbledhura nga rrënojat, si dhe kërkime arkivore dhe analiza të unazave të pemëve të mostrave të drurit.

Ekspertët thonë se gjendja e mbytjes është e jashtëzakonshme dhe mund të ofrojë një mori informacionesh rreth mënyrës se si u ndërtuan anijet holandeze të shekullit të 17-të dhe aktivitetet e anijes luftarake gjatë udhëtimit të saj të fundit.

Ministri i Trashëgimisë Lord Parkinson tha se identifikimi “ofron një vështrim në shekullin e 17-të, duke na dhënë një shans për të mësuar më shumë për historinë detare të kësaj periudhe dhe për të zbuluar thesare që kanë qenë nën ujë për qindra vjet”.

Pas zbulimit të saj, mbytja u konsiderua aq e rëndësishme sa që iu dha niveli më i lartë i mbrojtjes në të njëjtin vit, sipas Ligjit për Mbrojtjen e Wrecks 1973.

Një pjesë e madhe e bykut prej druri, topave, pllakave të mermerit italian dhe pjesëve të qeramikës italiane ishin ndër materialet e gjetura në shtratin e detit.

foto

Pllakat e mermerit erdhën nga guroret e Alpeve Apuan afër Carrara në Itali.

Pllakat ishin të destinuara për në Holandë dhe do të ishin përdorur për të ndërtuar shtëpi me status të lartë.

Mbytja u zbulua nga operatori i zhytjes në Eastbourne, David Ronnan dhe u raportua në Anglinë Historike. Z. Ronnan dhe Mark Beattie-Edwards janë të licencuarit dhe kanë hetuar rrënojat.