100 vjet pas zbulimit të Tutankhamun, gjetjet e reja zbulojnë më shumë nga sekretet e Egjiptit të lashtë

foto

Një shekull pas zbulimit të varrit të Tutankhamunit u bë kryefjalë në mbarë botën, në vapën e shkretëtirës jashtë Kajros, një ekip i vogël po bën ende gjetje të reja në Egjiptin e lashtë.

foto

Duke gërmuar shtresë pas shtrese në vendin e Saqqara në Giza, duke lëvizur tokën një kovë në të njëjtën kohë, arkeologët kanë gjetur një grumbull gjigand arkivolesh dhe mumiesh të lashta, së bashku me amuletë qeramike që besohet se janë përdorur në ritualet e varrimit dhe dokumente të trasha papirusi.

Egjiptologu Zahi Hawass, ish-ministri i shtetit i Egjiptit për Antikitetet, i tha NBC News të mërkurën se vendi përmbante objekte të panumërta të tjera që lidhen me një faraon tjetër, mbretin Teti, dhe pasuesit e tij që e adhuruan atë si perëndi për 1000 vjet pas vdekjes së tij.

Eshtrat e gjeneralëve dhe këshilltarëve më të afërt të mbretit Tutankhamun ishin gjithashtu në vend, i cili ndodhet rreth 20 milje në jug të kryeqytetit të vendit të Afrikës Veriore, tha ai.

“Unë me të vërtetë besoj se këtë vit dhe vitin e ardhshëm, ky vend do të jetë vendi më i rëndësishëm në Egjipt,” tha Hawass, duke iu referuar një rrjeti dhomash nëntokësore të fshehura 65 metra nën piramidat më të vjetra në Egjipt.

“Unë gjithmonë them se kemi gjetur deri më tani vetëm 30% e monumenteve tona janë ende atje, 70% janë të varrosura nën tokë,” tha ai.

Zbulimi i kaq shumë arkivoleve të reja në rajon mund të jetë sepse “Teti adhurohej si zot në Mbretërinë e Re dhe të gjithë donin të varroseshin përkrah tij,” tha Hawass, duke shtuar se ekipi i tij kishte gjetur afër 300 arkivole në në afërsi të piramidës së tij këtë vit, shumica prej tyre në gjendje të mirë.

foto

Besohet se ka sunduar për rreth 12 vjet midis 2300 dhe 2181 p.e.s., Teti ishte mbreti i parë i Dinastisë së Gjashtë të Egjiptit të lashtë.

Megjithëse sarkofagu i Tetit është 4,300 vjeç, njerëzit vazhduan të varroseshin pranë tij për më shumë se 1,000 vjet më vonë, sepse donin mbrojtjen e tij, tha Hawass.

Pasi mumiet janë zhvarrosur nga vendi, arkeologët i bëjnë rreze X për të përcaktuar moshën e tyre në momentin e vdekjes, çdo sëmundje që mund të kenë pasur gjatë jetës së tyre dhe çfarë mund t’i ketë vrarë. Ekipet më pas kryejnë një proces konservimi të kujdesshëm dhe fillojnë të regjistrojnë dhe arkivojnë antikitetet e reja të zbuluara.

Hawass tha se arkivolet dhe antikitetet e gjetura në vend ka të ngjarë të ekspozohen në Muzeun e Madh Egjiptian në Giza, i cili është planifikuar të hapet vitin e ardhshëm, megjithëse projekti ka ngecur shumë herë për shkak të paqëndrueshmërisë politike dhe mungesës së fondeve nga qeveria. faqen e internetit të muzeut.

Objekte të shumta që lidhen me Tutankhamun janë vendosur gjithashtu të ekspozohen atje, megjithëse maska ​​e famshme e vdekjes dhe sarkofagu i mbretit djali janë ende të ekspozuara në Muzeun Egjiptian në Kajro, në interes të ruajtjes së turizmit, tha Hawass.

foto

Varri i Tutankhamun u zbulua në vitin 1922 gati 400 milje në jug të vendit në Giza në Luginën e Mbretërve në Luxor, nga arkeologu britanik Howard Carter.

Besohet se ishte bërë faraon kur ishte 8 ose 9 vjeç, rreth vitit 1334 p.e.s., Tutankhamun sundoi deri në vdekjen e tij 10 vjet më vonë, dhe besohet të ketë vuajtur nga sëmundje dhe paaftësi të shumta, duke përfshirë një këmbë të sheshtë, probleme të qarkullimit të gjakut dhe malarje.

I pashqetësuar nga grabitësit e varreve, varri ishte pothuajse plotësisht i paprekur kur Carter e zbuloi atë. “Brenda, ai zbuloi se kishte katër faltore të mëdha dhe i nxori me litarë,” tha Hawass.

“Dhe nën faltoret, ai gjeti arkivolet e artë, tre arkivole,” tha ai, duke shtuar se midis 5,000 objekteve të gjetura në dhomat e varrimit ishte një kamë ari për të mbrojtur Tutankhamun në jetën e përtejme, një fron i zbukuruar i gdhendur me historinë e dashurisë së nënën dhe babain e tij dhe enë me birrë dhe verë.

“Në Egjiptin e lashtë, ari ishte si pluhuri”, tha Hawass, i cili nuk mund të përcaktojë se sa vlen kjo trashëgimi për egjiptianët modernë.

“Si arkeolog, nëse do të më jepnit të gjitha paratë e Shteteve të Bashkuara dhe Anglisë, do të thosha jo,” tha ai. “Kjo trashëgimi i përket të gjithëve.”