A do të përdor Starfield gjenerimin procedural për planetët e tij?

foto

Starfield, siç njoftoi Bethesda në fillim të këtij muaji, nuk do të vijë deri në vitin 2023.

Deklarata që zhvilluesit lëshuan në lidhje me Starfield, si dhe Redfall, ishte se ata donin që komuniteti të kishte “versionin më të mirë, më të lëmuar” në fillim. Duke marrë parasysh hapin e madh të Starfield për zhvilluesit dhe prirjen për defekte në Motorin e Krijimit, vonesa ka kuptim të plotë.

Megjithatë, një rrjedhje e mëparshme e brendshme në forumet ResetEra përmendi gjithashtu se loja aktualisht ka shumë përmbajtje – në vend që të ketë mungesë të saj. Ne nuk e dimë natyrën e saktë të përmbajtjes së cilës i referohet. Një supozim i arsimuar do ta fiksonte në një aspekt ku Starfield po përpiqet të tregtohet si gjëja tjetër e madhe: shkalla.

Pyetja, pra, është nëse loja do të ketë gjenerim procedural për të plotësuar boshllëqet në shkallën e saj të pretenduar.

Procedural Generation (procgen) kuptohet më së miri si një mënyrë për të automatizuar krijimin e përmbajtjes në lojë – qofshin inventarët e armikut, ose vetë harta – përmes një algoritmi të nivelit të motorit. Lojërat me mbijetesë dhe elementë roguelite priren ta bëjnë këtë më së shumti – si Noita, ose Minecraft, standardi i artë për procgen.

Në Minecraft, gjenerimi procedural për plotësimin e tokës bëhet kur krijohet bota, ku përcaktohet topografia. Më pas loja plotëson boshllëqet gjatë fluturimit me më shumë detaje ndërsa lojtari eksploron hartën.

Furça e Bethesda me gjenerimin procedural qëndron në pragun e udhëtimit të tyre RPG. Dy hyrjet e para në ekskluzivitetin e Elder Scrolls, Arena dhe Daggerfall, përdorin procgen për të plotësuar botën e tyre.

Për ta sjellë këtë argument në përputhje, duhet të marrim parasysh edhe kontekstin në të cilin u liruan Arena dhe Daggerfall. Ata janë larg nga RPG moderne mesjetare që shënojnë epokën aktuale të Elder Scrolls. Përkundrazi, ato ishin përpjekja e Bethesda-s për të rikrijuar formulën e atëhershme në trend të zvarritjes së birucave të serisë Ultima.

Starfield, i vendosur në Sistemet e Settled, do të ketë disa sisteme të ndryshme diellore. Numri i përgjithshëm i planetëve aktualisht është i panjohur, por ka të ngjarë të jetë mbi njëzet, secili ndoshta në madhësinë e Skyrim. Duke lidhur pikat, pyetja është nëse do të kishte kuptim që Starfield të gjeneronte proceduralisht disa planetë.

Përgjigja është një po, por jo në mënyrën se si dikush do të mendonte fillimisht. Minecraft, Terraria dhe të ngjashme mbushin botën e tyre me një farë të personalizuar sa herë që krijohet. Skyrim dhe Oblivion gjithashtu përdorën diçka të ngjashme, por jo në nivelin e ekzekutimit të përdoruesit.