Një sinjal radio misterioz u zbulua 60 milionë vite dritë nga Toka

foto

Një ekip astronomësh australianë zbuluan një sinjal radio misterioz me origjinë të panjohur, duke thënë se kërkon hetim të mëtejshëm për të përcaktuar burimin e tij.

Sinjali i ndritshëm dhe kompakt i radios, duke pasur parasysh përcaktimin J054149.24–641813.7, u zbulua nga një ekip i udhëhequr nga Joel Balzan i Universitetit Western Sydney në Australi, zbulon një deklaratë për shtyp.

Burimet e radios emetohen përgjithësisht nga pulsarët, mjegullnajat, kuazarët dhe galaktikat radio, megjithëse disa burime radio gjatë viteve kanë qenë anormale dhe të paatribuara, duke çuar në teori se ato mund të vijnë nga qytetërime inteligjente jashtëtokësore.

Një nga shembujt kryesorë është Wow! Sinjali, i cili kohët e fundit ishte fokusi i një hetimi nga astronomi amator Alberto Caballero, i cili beson se mund të ketë gjetur burimin e tij në një yll të ngjashëm me Diellin 1800 vite dritë nga Toka.

Studiuesit e Universitetit të Sidneit Perëndimor, të cilët përvijuan gjetjet e tyre në një punim të botuar në serverin e para-printimit arXiv, nuk kanë sugjeruar që alienët janë burimi i J054149.24–641813.7. Megjithatë, ata eliminuan disa burime të zakonshme radio nga grindjet dhe thanë se nevojiten më shumë vëzhgime për të ndihmuar në zbulimin e origjinës së sinjalit misterioz.

Ekipi zbuloi burimin e radios gjatë vëzhgimit të galaktikës NGC 2082 duke përdorur Pathfinder Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), Australian Telescope Compact Array (ATCA) dhe radio teleskopin Parkes. Ata identifikuan një burim radioje me pikë të fortë 20 sekonda harku nga qendra e galaktikës. NGC 2082 ndodhet afërsisht 60 milionë vite dritë nga Toka.

Në punimin e tyre, shkencëtarët zbuluan se ndriçimi radio i J054149.24–641813.7 në 888 MHz është në një nivel prej 129 EW/Hz dhe ka një indeks të sheshtë spektral radio (rreth 0.02). Kjo, shpjeguan ata, do të thotë se burimi i radios ka të ngjarë të mos jetë një mbetje supernova (SNR) ose një pulsar dhe sugjeron se mund të jetë me origjinë termike.

Ata gjithashtu theksuan natyrën kompakte të burimit të radios dhe vendndodhjen e tij në lidhje me galaktikën e tij, duke deklaruar se ai tërhoqi krahasime me disa shpërthime të shpejta të radios (FRB).

Mundësia më e mundshme, shpjeguan studiuesit, është që J054149.24–641813.7 të jetë një burim sfondi ekstragalaktik, siç është një objekt kuazi-yjor (QSO, kuazar), radio galaktikë ose bërthama aktive galaktike (AGN). Megjithatë, nevojiten më shumë të dhëna për të konfirmuar hipotezën e tyre.