Amazon ankohet se kompanitë e Elon Musk nuk luajnë sipas rregullave

foto

Përgjigja e Amazon ndaj paraqitjes së FCC të SpaceX, e cila akuzoi gjigantin e tregtisë elektronike se po përpiqej të vononte propozimet për shërbimin e saj të internetit Starlink me qëllim, është po aq e ashpër. Në një dosje të saj FCC, Amazon i tha rregullatorit se shefi i SpaceX Elon Musk tenton të injorojë rregullat dhe rregulloret e vendosura nga qeveria. Kompania tha gjithashtu se SpaceX shpesh akuzon çdo kompani “që guxon të nxjerrë në pah shkeljen e ligjeve dhe rregulloreve të saj” si “antikonkurruese”.

Siç vëren Ars Technica, Amazon i kërkoi FCC -së disa javë më parë të refuzonte një propozim nga SpaceX në lidhje me të ardhmen e shërbimit të saj të internetit Starlink. Në atë kohë, Amazon pohoi se SpaceX po propozonte “dy konfigurime ekskluzive reciprokisht” me “parametra shumë të ndryshëm të orbitës”, gjë që bie ndesh me rregulloret. SpaceX u përgjigj se ai propozoi vetëm dy konfigurime të mundshme në rast se ai që ai në të vërtetë preferon nuk funksionon. Kompania e udhëhequr nga Elon Musk i tha FCC se masa është “vetëm e fundit në përpjekjet e vazhdueshme të [Amazon] për të ngadalësuar konkurrencën”.

Nëse ju kujtohet, Blue Origin në pronësi të Jeff Bezos gjithashtu paraqiti një ankesë kundër NASA-s në Gjykatën e Kërkesave Federale të SHBA për kontratën e uljes hënore që i dha SpaceX. Blue Origin priste që agjencia hapësinore të jepte dy kontrata në vend të vetëm një dhe argumentoi se procesi i përzgjedhjes ishte i padrejtë, sepse nuk iu dha mundësia të rishikonte ofertën e saj përballë një buxheti më të vogël se sa pritej. Procesi gjyqësor e detyroi agjencinë hapësinore të vërë në pritje projektin prej 2.9 miliardë dollarësh për herë të dytë.

Kur Amazon i kërkoi FCC -së të refuzonte propozimin StarLink të SpaceX, kjo e fundit sugjeroi që Amazon, “pasi bie prapa konkurrentëve … është më shumë se e gatshme të përdorë procese rregullatore dhe ligjore për të krijuar pengesa të krijuara për të vonuar ata konkurrentë që të largohen nga ajo edhe më prapa “.