Moderatorët e WhatsApp mund të lexojnë mesazhet tuaja

foto

Facebook vendosi flamurin e tij të privatësisë në WhatsApp, shërbimi i mesazheve të koduara nga njëra anë në tjetrën, të cilin Facebook nuk mund ta spiunojë. Në një seancë të Senatit 2018, Mark Zuckerberg deklaroi pa mëdyshje se “ne nuk shohim asnjë nga përmbajtjet në WhatsApp, është plotësisht e koduar”. Sot, me hapjen e aplikacionit, një politikë e privatësisë dhe përditësimi i ToS lexon: “Ne nuk mund të lexojmë ose dëgjojmë bisedat tuaja personale, pasi ato janë të koduara nga njëra anë në tjetrën. [theksimi i tyre] Kjo nuk do të ndryshojë kurrë. “

Kjo thjesht nuk është e vërtetë, gjen një raport i ri ProPublica mbi sistemin e moderimit të përmbajtjes të WhatsApp. Ne e dinim që moderatorët e WhatsApp ekzistojnë; që WhatsApp i dorëzon meta të dhëna zbatimit të ligjit; dhe se kompania ka ndarë prej kohësh të dhënat e përdoruesit midis ekosistemit të saj të aplikacioneve të etur për të dhëna. Ky raport jep një pamje më të qartë të praktikave të cilat, deri më tani, Facebook i ka errësuar qëllimisht në përpjekjen e tij për të shitur përdoruesit në një platformë të orientuar drejt privatësisë. WhatsApp mund të lexojë disa nga mesazhet tuaja nëse marrësi i raporton ato.

Kjo çon në shumë konfuzion në lidhje me atë që kompania do të thotë kur thotë “kriptim nga fundi në fund”-që sipas përkufizimit do të thotë se vetëm marrësi dhe dërguesi posedojnë shenja dixhitale që lejojnë një mesazh të bëhet i lexueshëm.

ProPublica vëren se të paktën 1.000 moderatorë të punësuar nga firma kontraktuese e moderatorëve të Facebook Accenture, rishikojnë përmbajtjen e raportuar nga përdoruesit që është shënuar nga sistemi i saj i mësimit të makinerisë. Ata monitorojnë, ndër të tjera, mesazhe të padëshiruara, dezinformata, gjuhë urrejtjeje, kërcënime të mundshme terroriste, materiale abuzimi seksual të fëmijëve (CSAM), shantazhe dhe “biznese të orientuara seksualisht”. Bazuar në përmbajtjen, moderatorët mund të ndalojnë llogarinë, ta vënë përdoruesin “në vëzhgim” ose ta lënë atë vetëm. (Kjo është e ndryshme nga Facebook ose Instagram e cila gjithashtu lejon moderatorët të heqin postimet individuale.) Në një artikull për Wired në fillim të këtij viti, kreu i WhatsApp Will Cathcart shkroi se kompania dorëzoi “400,000 raporte tek autoritetet e sigurisë së fëmijëve vitin e kaluar dhe njerëzit kanë është ndjekur penalisht si pasojë. ”

Shumica mund të pajtohen që imazhet e dhunshme dhe CSAM duhet të monitorohen dhe raportohen; Facebook dhe Pornhub gjenerojnë rregullisht skandale mediatike për të mos moderuar sa duhet. Por moderatorët e WhatsApp i thanë ProPublica se programi i inteligjencës artificiale të aplikacionit u dërgon moderatorëve një numër të pakufizuar postimesh të padëmshme, si fëmijët në vaska. Sapo përmbajtja e shënuar të arrijë tek ata, ProPublica raporton se moderatorët mund të shohin pesë mesazhet e fundit në një fije.

WhatsApp zbulon, në kushtet e shërbimit, se kur një llogari raportohet, ajo “merr mesazhet më të fundit” nga grupi ose përdoruesi i raportuar, si dhe “informacion mbi ndërveprimet tuaja të fundit me përdoruesin e raportuar”. Kjo nuk specifikon që një informacion i tillë, i shikueshëm nga moderatorët, mund të përfshijë numra telefoni, fotografi të profilit, llogari të lidhura në Facebook dhe Instagram, adresën e tyre IP dhe ID të telefonit celular. Dhe, vëren raporti, WhatsApp nuk zbulon faktin që grumbullon të dhënat meta të të gjithë përdoruesve, pavarësisht nga cilësimet e tyre të privatësisë.

Mbledhja e mesazheve bie në kundërshtim me publikun e madh të WhatsApp që u shfaq në fillim të këtij viti në një proces gjyqësor kundër qeverisë indiane.

Por, ngjashëm me Facebook, WhatsApp duket entuziast për ndarjen e meta të dhënave me zbatimin e ligjit amerikan, përfshirë të dhënat që kanë ndihmuar në mbrojtjen e qeverisë nga llogaridhënia. Në një çështje kundër një sinjalizuesi të Departamentit të Thesarit i cili ndau dokumente të klasifikuara me BuzzFeed, prokurorët paraqitën faktin se Natalie Edwards kishte shkëmbyer dhjetëra mesazhe me një reportere gjatë kohës së publikimit. Edvard tani përballet me një dënim me gjashtë muaj burg.

Zbatimi i ligjit mund të marrë një thirrje të urdhëruar nga gjykata për atë informacion, por WhatsApp gjithashtu mund të zgjedhë të mos i ruajë informacionet-konkurrenti i saj Signal pretendon se metadata e vetme që mbledh është informacioni juaj i kontaktit. Nëse WhatsApp ofronte funksionin e Signal për të kriptuar edhe meta të dhëna, kompania nuk do të ishte në gjendje të ndante asgjë nëse ata do të donin.

WhatsApp nuk ofroi shumë qartësi se çfarë mekanizmi përdor për të marrë mesazhe të deshifruara, vetëm se personi që prek butonin “raport” po gjeneron automatikisht një mesazh të ri midis tyre dhe WhatsApp. Duket se kjo tregon se WhatsApp po vendos një lloj funksioni copy-paste, por detajet janë ende të paqarta.

Facebook i tha Gizmodo se WhatsApp mund të lexojë mesazhe sepse ato konsiderohen një version i mesazheve direkte midis kompanisë dhe reporterit. Ata shtuan se përdoruesit që raportojnë përmbajtje bëjnë zgjedhjen e ndërgjegjshme për të ndarë informacionin me Facebook; sipas logjikës së tyre, koleksioni i Facebook i këtij materiali nuk bie ndesh me kriptimin nga njëra anë në tjetrën.

Pra, po, WhatsApp mund t’i shikojë mesazhet tuaja pa pëlqimin tuaj.