Ankesat për zhurmën ndihmojnë në rrëzimin e startup-it SpaceRyde

foto

Startup kanadez i lëshimit SpaceRyde ka paraqitur falimentimin vetëm disa muaj pasi ankesat për zhurmat i dhanë fund testeve të motorit të raketave.

foto

Kompania pesëvjeçare, e cila kishte zhvilluar një raketë që do të përdorte një balonë stratosferike si fazën e saj të parë, paraqiti falimentimin më 10 shkurt dhe emëroi Deloitte si administrues të besuar për të trajtuar punët e saj.

foto

SpaceRyde kishte mbledhur rreth 10 milionë dollarë nga një përzierje e investitorëve të fazës së hershme dhe çmimeve të qeverisë, por kishte nevojë për më shumë fonde përpara një objektivi për të filluar lëshimet komerciale në 2024 me një raketë 20 metra të lartë.

Plani ishte që të ngarkoheshin klientët 250,000 dollarë për dërgimin e ngarkesave nën 25 kilogramë në orbitën e ulët të Tokës (LEO) duke përdorur raketën me tre faza të SpaceRyde Ryder, e cila do të ndezte motorët pasi një tullumbace e çonte mbi pjesën më të madhe të atmosferës së Tokës.

Përveç kubezatëve, kompania kishte thënë se Ryder mund të strehonte satelitë 100 kilogramë deri në 150 kilogramë për një kosto maksimale të nisjes prej 1 milion dollarë.

Sipërmarrja kishte planifikuar të lëshonte ngarkesa testuese në nën-orbitë dhe LEO këtë vit përpara fluturimeve komerciale.

Klientët e planifikuar përfshinin Qosmosys, një sipërmarrje në Singapor që planifikon lojëra garash satelitore dhe një degë e prodhuesit holandez të Cubesat, Innovative Solutions In Space.

Më tej, SpaceRyde kishte gjithashtu plane për të fluturuar një mision demonstrues në fund të vitit 2024 në rreth hënës dhe përsëri për të zgjeruar biznesin e tij.

Është një treg sfidues për startup-et në hapësirë, pasi kushtet e vështira makroekonomike rëndojnë mbi aksesin e tyre në kapital.

Fillesat e vogla, në veçanti, duhet të përballen me kosto të larta fillestare në një treg ku SpaceX po kërkon të rrisë dominimin e tij duke ulur çmimet.

Për CEO i SpaceRyde, Sohrab Haghighat, i cili bashkë-themeloi startup-in me gruan e tij Saharnaz Safari, kishte një pengesë edhe më të madhe për të hequr.

“Çështja jonë nuk ishte mungesa e interesit,” tha Haghighat, duke shtuar se startup kishte “një produkt dhe çmim të vendosur në mënyrë perfekte”.

Në vend të kësaj, kompania u përball me një pengesë testimi vitin e kaluar që Haghighat e përshkroi si “një nga çështjet më të mëdha – ndoshta problemi më i madh që kishim”.

Ai nuk pranoi të japë më shumë detaje.

Komuna Trent Hills e Ontarios i kërkoi SpaceRyde të ndalonte testet e motorit nga një zonë rurale në rajon më 7 tetor pas ankesave për zhurmën.

Kur SpaceRyde bleu tokën, “kuptimi në atë kohë ishte se do të ishte një operacion i përkohshëm që fokusohej në mbështetjen e biznesit të testimit të teknologjisë së balonave për dërgimin e satelitëve në orbitë,” tha kryetari i bashkisë së Trent Hills, Bob Crate, gjatë një takimi të këshillit të 13 shtatorit.

Një peticion i nisur vitin e kaluar për të ndaluar testet e motorit të raketave SpaceRyde, për të cilin thotë se mund të “dëgjohet për shumë kilometra”, ka marrë më shumë se 800 nënshkrime.

Komuna e Trent Hills tha se SpaceRyde mund të vazhdojë testet nëse merr miratimin për një aplikim të ri planifikimi.

“Deri më sot, asnjë aplikim për planifikim nuk është marrë nga Komuna që propozon ndonjë ndryshim në përdorimin e zonës,” tha bashkia në një përditësim të 9 shkurtit.

Komuna tha gjithashtu se nuk kishte pasur teste të motorit të raketave në vend pasi i kërkoi SpaceRyde t’i ndalonte ato.