Antarktida laget me ngjyra verbuese në shkëlqimin e mëpasshëm të shpërthimit të Tonga

foto

Kontinenti i madh i bardhë i Antarktidës ka qenë i mbushur me nuanca verbuese rozë dhe kumbulle, falë efektit “afterglow” të shpërthimit Tongan.

Qiejt jashtëzakonisht të zjarrtë janë raportuar tashmë në të gjithë Zelandën e Re dhe Australinë në muajin e kaluar, të cilat shkencëtarët e vlerësuan si një rritje të aerosoleve që u hodhën lart në stratosferë pas shpërthimit vullkanik Hunga Tonga-Hunga Ha’apai në janar.

Shkencëtarët që punojnë në Antarktidë e raportuan fenomenin në Institutin Kombëtar të Ujit dhe Atmosferës së Zelandës së Re (Niwa) pasi kuptuan se e njëjta gjë po ndodhte në rajonin më jugor të botës.

foto

“Zakonisht në mes të dimrit, Antarktida është pothuajse vazhdimisht errësirë, me përjashtim të një ‘mzgu detar’ të lehtë rreth mesditës, që do të thotë se horizonti është i dukshëm në kushte të mira,” tha Stuart Shaw, një teknik shkencor me Antarktidën Zelanda e Re, i cili. është vendosur në bazën Scott për dimër dhe ka kapur imazhe mahnitëse të qiellit flakërues.

“Por këtë vit, ne u prezantuam me një shfaqje mjaft të madhe, ku shumica e personelit të stacionit kapnin xhaketat dhe vraponin jashtë me kamerat e tyre për të parë ngjyrat e mrekullueshme.

“Besojeni apo jo, unë nuk i kam modifikuar as këto ngjyra, ato janë pothuajse ashtu siç i pamë ne”, tha Shaw. “Është e pabesueshme.

Të dhënat nga lidari satelitor – një radar lazer – tregojnë se ka një bollëk aerosolësh në stratosferën mbi Antarktidë, të cilat nuk ishin aty përpara shpërthimit, tha Nava Fedaeff, një parashikues në Niwa.

“Aerosolet stratosferike mund të qarkullojnë globin për muaj të tërë pas një shpërthimi vullkanik, duke shpërndarë dhe përkulur dritën ndërsa dielli zhytet ose ngrihet nën horizont, duke krijuar një shkëlqim në qiell me nuanca rozë, blu, vjollcë dhe vjollcë.”

foto

Muzgjet vullkanike njihen si “ndriçimet e pasme”, me ngjyrën dhe intensitetin e varur nga sasia e mjegullës dhe mjegullës përgjatë rrugës së dritës që arrin në stratosferë, tha ajo.

Ndërsa Antarktida është afërsisht 7,000 km nga Tonga, “ne ndajmë të njëjtin qiej”, tha Jordy Hendrikx, këshilltari kryesor shkencor i Antarktidës Zelanda e Re.

“Pjesa më e madhe e shkencës që ne mbështesim synon të kuptojë ato dinamika në atmosferë, oqeane dhe ekosisteme dhe të ndihmojë në kuptimin më të mirë të lidhjes midis Antarktidës, Zelandës së Re dhe botës më të gjerë.”