Apple blen kompaninë e inteligjencës artificiale me bazë në Paris, Datakalab për të forcuar teknologjinë e saj të AI

foto

Apple pritet të zbulojë një sërë veçorish të AI me iOS 18 që spekulohet të debutojë në WWDC 2024 më 10 qershor. Ka raporte që disa nga veçoritë e AI në iOS 18 do të funksionojnë në nivel lokal në një iPhone, që do të thotë se nuk do të ketë ndonjë përpunim cloud. Tani, një raport i ri sugjeron që për të forcuar veçoritë e AI, Apple ka blerë një startup francez të specializuar në AI.

foto

Sipas një raporti nga revista franceze e biznesit Challenges (nëpërmjet 9To5Mac ), Apple bleu startupin me bazë në Paris Datakalab, i cili është i specializuar në AI dhe teknologjinë e vizionit kompjuterik. Veçanërisht, blerja ishte përfunduar tashmë në dhjetor 2023, lajmet për të cilat po dalin tani.

foto

Kompania Datakalab e përkufizon veten si “ekspertë në algoritme të fuqisë së ulët, efikase në kohëzgjatjeje dhe të mësimit të thellë” që punojnë në pajisje. Para blerjes së Apple, Datakalab kishte 10-20 punonjës. Faqja zyrtare e Datakalab tani është e vdekur.

Thuhet se Apple ka marrë 100% të aksioneve në kompaninë që u themelua shtatë vjet më parë nga vëllezërit Xavier dhe Lucas Fischer. Datakalab është e njëjta kompani që bashkoi duart me qeverinë franceze gjatë COVID në maj 2020, për të ndihmuar vendosjen e mjeteve të AI në sistemet e transportit të Parisit për të analizuar nëse njerëzit mbanin maska ​​apo jo.

Startup francez ka punuar gjithashtu me Disney dhe shumë kompani të tjera në të kaluarën. Nuk ka asnjë njohje të blerjes nga Datakalab ose Apple. Megjithatë, Challenges vëren se detajet e marrëveshjes iu komunikuan Komisionit Evropian këtë muaj. Raportet thonë më tej se dy themelues nuk iu bashkuan Apple, por disa punonjës të tjerë bënë ndryshimin.

Interesi i Apple për këtë kompani të AI shkon në përputhje me planin e prodhuesve të iPhone për të vendosur veçoritë e AI në iOS 18 të ardhshëm. Dhe meqenëse Datakalab ka përvojë në teknologjinë e vizionit kompjuterik, Apple mund t’i përdorë ato aftësi për ambiciet e saj Vision Pro në të ardhmen.