Apple duhet ta bëjë iPhone-in të freskët përsëri. Sot është shansi i saj

foto

Apple nuk u ka dhënë përdoruesve një arsye të rëndësishme për të blerë një iPhone të përmirësuar për katër vjet, që kur shpërndau lidhjen 5G me iPhone 12 – një prirje shqetësuese për biznesin kryesor të gjigantit të teknologjisë. Kjo mund të ndryshojë këtë javë.

foto

iPhone solli më shumë se gjysmën e të ardhurave totale të kompanisë vitin e kaluar, por rritja e shitjeve ka ngecur pasi klientët kanë qenë më të ngadalshëm në përmirësimin e modeleve të reja. Ciklet më të gjata të përmirësimit – koha ndërmjet blerjeve të reja të telefonit të përdoruesve – aktualisht mundojnë shumë kompani të pajisjeve. Por ato kanë qenë veçanërisht të dhimbshme për Apple pasi ajo përballet me sfida të ndërlikuara që përfshijnë gjithashtu konkurrencë të madhe në tregun kyç të Kinës dhe një padi të rëndësishme antitrust.

foto

Apple pritet të shpallë veçori të reja të inteligjencës artificiale në Konferencën e saj vjetore Botërore të Zhvilluesve të hënën, e cila mund të mbingarkojë produktet e saj dhe ta kthejë Apple në konkurrencë me pjesën tjetër të botës së teknologjisë që tashmë ka ecur plotësisht përpara në AI. Dhe asnjë produkt nuk është më i rëndësishëm për Apple sesa iPhone.

Karakteristikat e reja të inteligjencës artificiale që ofrojnë një arsye bindëse për të përmirësuar kur Apple nxjerr iPhone 16 në vjeshtë, mund ta nxisin kompaninë në një moment vendimtar.

Këtu është gjëja: Pavarësisht se si do të shkojë e hëna, Apple nuk do ta humbasë statusin e saj si një fuqi e teknologjisë së shpejti. Kompania fitoi më shumë se 200 miliardë dollarë vetëm nga shitjet e iPhone vitin e kaluar, stoku i saj ( AAPL ) është rritur 9% gjatë vitit të kaluar dhe ka një biznes të shëndetshëm shërbimesh që ndihmon në balancimin e një pjese të sezonalitetit të shitjeve të pajisjeve.

Por analistët thonë se ringjallja e shitjeve të iPhone është çelësi për rritjen e vazhdueshme të Apple.

“Ky nuk mund të jetë një prezantim tjetër, ‘Oh, do të bëjmë diçka interesante më vonë’. Ata e dinë këtë”, tha analisti i DA Davidson, Gil Luria për CNN përpara WWDC. “Që aksionet e Apple të funksionojnë, që biznesi të rritet, ne duhet të dëgjojmë prej tyre pse duhet të blejmë iPhone 16.”

Investitorët po mbështeten gjithashtu te Apple për të provuar se mund të mbajë veten në garën intensive të armatimit me AI në një kohë kur shumë nga kolegët e saj kanë artikuluar shumë më qartë një strategji për valën tjetër të madhe të zhvillimit të teknologjisë.

“Koha është kritike për Apple. Nvidia sapo e kaloi atë si kompania e dytë më e vlefshme e teknologjisë pas Microsoft-it”, e cila po kërkon gjithashtu të konkurrojë më drejtpërdrejt me biznesin e pajisjeve të Apple me kompjuterë të rinj me AI , tha analisti i lartë i eMarketer Gadjo Sevilla në komentin e dërguar me email. “Çdo hap i gabuar nga Apple në këtë moment mund ta shohë atë të humbasë tërheqjen e tij si lider në teknologji. “

Apple prej vitesh ka përfshirë AI në produktet e saj në mënyra të vogla, shpesh të padukshme, që megjithatë e bëjnë jetën më të lehtë për fansat e saj. Por tani, Apple është vendosur të prezantojë përditësimet e saj më të AI deri më tani për konsumatorët.

Kompania pritet gjerësisht të njoftojë të hënën aftësitë e reja gjeneruese të AI për iOS, të cilat mund të përfitojnë veçanërisht nga asistenti i saj personal Siri. Një Siri me inteligjencë artificiale mund të kryejë detyra specifike, të tilla si kujtimi i një fotografie të bërë vite më parë në pajisje ose përgjigjja e pyetjeve të hollësishme rreth motit, lajmeve ose gjërave të vogla. Me kalimin e kohës, ai mund të mësojë preferencat dhe madje edhe personalitetin e përdoruesit dhe të përgjigjet në përputhje me rrethanat.

Bazuar në mënyrën se si konkurrentët kanë filluar tashmë të integrojnë AI gjeneruese në pajisjet e tyre, Apple mund të prezantojë gjithashtu mjete të tjera, të tilla si aftësia për të përmbledhur ose hartuar email.

Historikisht, Apple shpesh nuk është i pari që prezanton teknologjinë e re, por përkundrazi shpalos një përvojë premium më ngadalë. Tani, presioni është për gjigantin e iPhone për të mahnitur njerëzit me veçori që shkojnë përtej asaj që konkurrentët si Samsung dhe Microsoft kanë prezantuar tashmë për telefonat inteligjentë dhe kompjuterët e tyre.

Por përtej vetë veçorive, ndoshta pyetja më e madhe që hyn në WWDC është se cilët pronarë pajisjesh Apple do të jenë në gjendje t’i përdorin ato: A do të jenë të aksesueshme mjetet e reja të AI në iPhone të vjetër apo do të jenë funksionale vetëm në pajisjet e ardhshme që do të lansohen në vjeshtë , ndoshta për shkak të nevojës për çipa të rinj të fuqishëm apo procesorë më të shpejtë?

Skenari i fundit – duke supozuar se veçoritë janë bindëse – mund të nxisë ciklin tjetër të madh të përmirësimit të iPhone dhe të ketë efekte të valëzuara për të gjithë kompaninë.

Luria tha se veçoritë e reja të mërzitshme ose aftësia e AI që është në dispozicion për këdo me një iPhone më të vjetër mund të bëjë që aksionet e kompanisë të bien deri në 160 dollarë për aksion. Por teknologjia e re emocionuese që inkurajon përdoruesit të përmirësojnë në vjeshtë mund të rrisë aksionet në 240 dollarë secila. (Aksionet e Apple mbyllën ditën e premte, vetëm 197 dollarë.)

“Ky është çelësi: nëse është bindës dhe jo i përputhshëm me prapavijën, Apple do të ketë ciklin e parë të përmirësimit në katër vjet,” tha Luria. “Dhe kjo do të thotë shumë për aksionet sepse kjo ishte hera e fundit që ata patën një kërcim të madh.”