CEO i Nokia-s bën thirrjen e parë telefonike gjithëpërfshirëse në botë

foto

Nokia ka bërë thirrjen e parë audio dhe video duke përdorur audio hapësinore 3D, njoftoi kompania të hënën. Ai e vendosi thirrjen përmes një rrjeti celular duke përdorur kodekun 3GPP Immersive Video and Audio Services (IVAS), duke i lejuar telefonuesit të dëgjojnë “tingullin hapësinor në kohë reale”.

foto

Kodeku IVAS është pjesë e 5G Advanced, një përmirësim i ardhshëm në rrjetet 5G që mund të ofrojë shpejtësi më të shpejta, efikasitet të përmirësuar të energjisë, pozicionim më të saktë të bazuar në celular dhe më shumë. Aktualisht, të gjitha thirrjet telefonike të bëra përmes një rrjeti celular janë monofonike, që do të thotë se audio është e ngjeshur në një kanal të vetëm. Audioja hapësinore, nga ana tjetër, e bën të duket sikur tingujt vijnë nga drejtime të ndryshme pasi ato shpërndahen përmes kanaleve të shumta.

foto

Disa aplikacione, si Apple Music, Netflix dhe Disney Plus, ofrojnë audio hapësinore për një përvojë dëgjimi më të gjallë – por vetëm në pajisjet e dëgjimit të mbështetura. Kodeku IVAS mund të mundësojë audio hapësinore në një “shumicë dërrmuese” të telefonave inteligjentë me të paktën dy mikrofona, thotë Nokia për Reuters. “Kjo tani po standardizohet … kështu që ofruesit e rrjetit, prodhuesit e çipave, prodhuesit e celularëve mund të fillojnë ta zbatojnë atë në produktet e tyre,” thotë presidentja e Nokia-s Jenni Lukander.

Nokia është vetëm një nga kompanitë që punon për të futur kodekun IVAS në 5G Advanced. Por, siç theksohet nga Reuters, ka të ngjarë që nuk do të shohim thirrje audio dhe video më gjithëpërfshirëse në rrjetet tona celulare për disa vite të tjera.