Apple duhet të na tregojë gjysmën tjetër të iPad Pro

foto

Në prezantimin e muajit të kaluar të iPad Pro M4, Tim Cook tha se ishte “dita më e madhe për iPad që nga prezantimi i tij”. Është e qartë se nuk ishte kështu: ishte një ditë e përditësimeve shumë të bukura të harduerit për një tablet që tashmë kishte më shumë fuqi sesa dinë shumica e njerëzve se çfarë të bëjnë.

foto

Por shpallja e Cook mund të jetë ende e vërtetë, të paktën në retrospektivë. Apple duhet vetëm të qëndrojë në ulje dhe të përdorë WWDC për të na treguar një sistem operativ të fuqishëm që është i denjë për harduerin e ri të iPad Pro.

Më lejoni ta largoj nga rruga përpara: iPad bazë, që përdor iPadOS-in e sotëm, është fantastik për gjërat për të cilat shumica e njerëzve përdorin një iPad. Askush nuk duhet të shpenzojë më shumë se 500 dollarë për një tabletë që do ta përdorë kryesisht për të lexuar, kontrolluar emailet dhe shikimin e gjërave, dhe sistemi operativ tashmë është i shkëlqyeshëm në këtë.

Por Apple shpenzoi shumë para duke krijuar iPad Pro me një procesor M4, ekran OLED tandem dhe një bandë RAM dhe hapësirë ​​ruajtëse. Dhe Apple ka shpenzuar shumë para duke u përpjekur t’i bindë njerëzit se është gjithashtu një kompjuter i vërtetë për të bërë punë reale – duke gërmuar në të gjithë shprehjen krijuese njerëzore, gjëra të kësaj natyre.

iPad është një kompjuter. iPad Pro veçanërisht është një kompjuter. Ju mund të zgjidhni procesorin, RAM-in dhe hapësirën ruajtëse. Ka një tastierë – tani me një tastierë dhe një rresht funksionesh – që është “më shumë si një MacBook se kurrë”. Ka një majë shkruese prej 130 dollarësh, të cilën mund ta shtrydhni dhe ta rrotulloni me fuçi . Mund të shpenzoni më shumë për të sesa një MacBook Pro i krahasueshëm. Por nëse përpiqeni ta përdorni si një kompjuter, sistemi operativ do t’ju luftojë në çdo hap të rrugës.

Ky ka qenë rasti për të gjithë jetëgjatësinë e iPad, dhe aq më tepër që nga lansimi i iPad Pro. Por ndërsa banda diskutoi në Shkence.info dhe David Pierce përmendi në rishikimet e tij për iPad Air dhe iPad Pro të ri , hardueri tani duket sikur ka shkuar aq larg sa mund të shkojë. Pa një ndryshim domethënës në iPadOS, iPad Pro nuk do të jetë gjëja që Apple dëshiron që ju të besoni se është.

Nëse nuk keni provuar kurrë të punoni në një iPad, unë jam vërtet i lumtur për ju. Po e shkruaj këtë histori në një tastierë Bluetooth të lidhur me një iPad Air M2 11 inç. Është një tastierë shumë e bukur dhe Air është një tablet shumë i bukur, por kjo do të kishte qenë shumë më e shpejtë dhe më e lehtë në një Chromebook të konvertueshëm. Dhe ende mund ta kisha parë Andorin në aeroplan.

Është ende shumë e bezdisshme të bësh çdo lloj pune në një iPad që nuk përfshin qëndrimin në një aplikacion të vetëm në ekran të plotë gjatë gjithë kohës. Edhe diçka aq e thjeshtë sa shkrimi i një postimi në blog gjatë tërheqjes së fotove dhe lidhjeve nga artikuj të tjerë zgjat më shumë dhe përfshin shumë më shumë kërcime se sa në çdo ekran tjetër të kësaj madhësie. Menaxheri i skenës ka bërë një rrugë të mesme , por ende nuk është mirë, veçanërisht pa një monitor të jashtëm. Dhe iPad ende nuk ka mbështetje të mirë me shumë dritare – nuk ka asnjë mënyrë për të këputur dritaret e aplikacioneve në pjesë të veçanta të ekranit ose për të ruajtur konfigurimet e dritareve.

Mundohuni të bëni ndonjë gjë paksa të avancuar dhe do të hasni në të gjitha llojet e çështjeve themelore. Versioni iPad i Final Cut Pro do të dështojë të eksportojë një video nëse largoheni nga aplikacioni, madje edhe vetëm në ekranin bazë, sepse sistemi operativ nuk ka mbështetjen e duhur për proceset në sfond. Nuk ka gjithashtu asnjë menaxher detyrash, asnjë menaxher të mirë skedarësh, asnjë menaxher të clipboard-it dhe asnjë mënyrë për të mbushur boshllëqet në funksionalitetin e iPadOS me aplikacione dhe shërbime të palëve të treta. Këto janë të gjitha gjërat që mund të mbështesë hardueri i shkëlqyer i iPad.

Federico Viticci në MacStories ka katalogun përfundimtar të të gjitha mënyrave se si iPadOS ende nuk ka sukses , por ju nuk duhet të jeni Federico për të marrë driftin; ju vetëm duhet të provoni të përdorni iPad si një kompjuter për 10 minuta.

Apple ka qenë e qartë që në fillim se një iPad është një iPad dhe MacBook është një MacBook, dhe nëse doni një kompjuter me ekran me prekje dhe një laptop, më mirë t’i blini të dyja. Ky argument ka kuptim për iPad-in e rregullt (dhe për raportet tremujore të të ardhurave të Apple). Por është shumë e paqartë kur iPad Pro kushton po aq sa një MacBook, funksionon në të njëjtën arkitekturë dhe ka një tastierë që Apple e prezanton si ” ashtu si përdorimi i një MacBook “.

Mund të duket sikur po kërkoj macOS në iPad . Dua të them i sigurt, po, nëse kjo është ajo që duhet, por Apple ka mundësinë në WWDC të zbulojë një iPadOS që është aq i fuqishëm dhe i aftë sa meriton hardueri, ndërkohë që është ende i ndryshëm nga macOS.

Për të mos vënë një pikë shumë të mirë, por Surface Pro është pikërisht aty. Pranojeni apo jo, por Apple e ka ndjekur Surface Pro që kur i dha iPad-it një port USB-C dhe një tastierë.

foto

Surface Pro ka një procesor të ri Arm që Microsoft pretendon se është një ndeshje me Apple Silicon. Ka një ekran OLED. Ai drejton Windows 11, i cili, me ankesat e mia mënjanë , është një sistem operativ i vërtetë, me një menaxher detyrash, menaxher skedarësh, pllaka të duhura të dritareve, procese në sfond, si të thuash. Ai gjithashtu ka një sërë veçorish të inteligjencës artificiale të përdorimit të pasigurt , ashtu si Apple pritet të shpallë në WWDC.

Ne kemi disa javë që nuk dimë nëse Microsoft e ka arritur atë, por tani ka shumë pak distancë midis pajisjes që Apple dëshiron që ju të besoni se është iPad Pro dhe asaj që Microsoft dëshiron që ju të mendoni se është Surface Pro, megjithëse ata ” vijnë nga drejtime të kundërta.

Dyshoj se shumë përdorues të iPad do të kalojnë në një makinë që funksionon Windows, pavarësisht se sa i mirë është Surface Pro. Por sa më shumë që e përplas kokën kundër kufizimeve të iPadOS, aq më mirë duket Surface Pro. Dhe njerëzit që blejnë zhurmën e Apple dhe marrin M4 iPad Pro duhet të kenë një sistem operativ që është i denjë për harduerin.