Nvidia po bën shumë para. Tani, furnizuesi kryesor TSMC mund të ngarkojë Jensen Huang më shumë për çipat.

foto

Ngritja meteorike e Nvidia në pjesën e pasme të bumit të AI e ka bërë atë një nga kompanitë më të vlefshme në botë dhe ka rritur pasurinë e CEO Jensen Huang.

foto

Tani, furnizuesi i saj kryesor Taiwan Semiconductor Manufacturing Company duket se dëshiron të hyjë në bujë.

foto

“Unë u ankua te CEO i Nvidia Jensen Huang – ‘djaloshi tre trilionë’ – se produktet e tij janë kaq të shtrenjta,” tha CC Wei, CEO i TSMC, javën e kaluar, sipas Nikkei.

Wei i referohej vlerës së tregut të Nvidia, e cila kaloi 3 trilion dollarë javën e kaluar. Kompania, e cila prodhon çipa të inteligjencës artificiale, paraqiti një tjetër raport të fitimeve muajin e kaluar, me të ardhurat dhe të ardhurat e tremujorit të parë që tejkalojnë vlerësimet e Wall Street.

Wei shtoi se produktet e Nvidia ishin “me të vërtetë të vlefshme me siguri”, por se ai po mendonte “të tregonte edhe vlerat tona”.

Komentet e Wei kanë ndezur spekulime se TSMC – prodhuesi më i madh në botë i çipave me kontratë – po konsideron një rritje çmimi. TSMC prodhon, sipas disa vlerësimeve, 90% të çipave më të avancuar të procesorëve në botë.

TSMC u përpoq të zvogëlonte spekulimet e tregut javën e kaluar, duke u thënë mediave lokale se çmimi i kompanisë kishte qenë gjithmonë “i orientuar nga strategjia dhe jo nga mundësitë”.

Në prill, një analist pyeti nëse TSMC po korrte përfitimet e bumit të AI dhe se si CEO po mendonte për çmimet.

“Ne jemi të lumtur që klientët tanë po ecin mirë. Dhe nëse klientët bëjnë mirë, TSMC bën mirë,” u përgjigj Wei.

Huang i Nvidia nuk duket se e ka mendjen për një rritje çmimi nga TSMC.

Ai u tha gazetarëve në Tajvan javën e kaluar se kontributi i TSMC në industri ishte “me të vërtetë i madh”.

“Rritja e çmimeve, mendoj se është në përputhje me vlerën që ato ofrojnë. Kështu që unë jam shumë i lumtur që i shoh ato të kenë sukses,” tha Huang.

Analistët e Morgan Stanley shkruajtën javën e kaluar se menaxhimi i Nvidia ndoshta e njohu besueshmërinë e TSMC.

“Ne besojmë se nëse NVIDIA pranon rritje të çmimeve, mund të pasojnë klientët e tjerë kryesorë gjysmë të inteligjencës artificiale”, shkruan analistët në një shënim.

Ata vlerësuan se Nvidia do të përbënte 10% të të ardhurave të TSMC për vitin 2024.

Nuk është hera e parë këtë vit që TSMC ka sinjalizuar një rritje çmimi.

Në prill, Wei tha se kompania planifikoi të tarifonte më shumë klientët nëse dëshironin që çipat e tyre të prodhoheshin jashtë Tajvanit.

” Nëse klienti im kërkon të jetë në një zonë të caktuar, atëherë patjetër, TSMC dhe klienti duhet të ndajnë koston shtesë,” tha CEO në thirrjen e fitimeve të tremujorit të parë të TSMC. “Në mjedisin e sotëm të fragmentuar të globalizimit, kostot do të jenë më të larta për të gjithë, duke përfshirë TSMC, klientët tanë, konkurrentët tanë dhe të gjithë industrinë e gjysmëpërçuesve.”

Tajvani gjithashtu rriti tarifat e energjisë elektrike për përdoruesit e mëdhenj industrialë në prill, gjë që do të ndikonte në fundin e TSMC. Wei tha se inflacioni dhe energjia elektrike po çonin në kosto më të larta.

“Ne presim që klientët tanë të ndajnë disa nga kostot më të larta me ne dhe ne kemi filluar tashmë diskutimin tonë me klientët tanë,” tha ai, duke refuzuar të fliste specifika rreth strategjive të çmimeve në thirrjen e fitimeve.

I përdorur në çdo gjë, nga qendrat e të dhënave te telefonat inteligjentë, prodhimi i çipave tani është një shqetësim gjeopolitik pasi prodhimi i çipave në botë është i përqendruar në Tajvanin e qeverisur në mënyrë të pavarur – të cilën Kina e pretendon si territorin e saj.

Ekziston frika se një pushtim kinez i Tajvanit mund të ndikojë negativisht në ekonominë globale dhe të lejojë Pekinin të kapë objektet e TSMC.

TSMC po diversifikon prodhimin me objekte të reja në Arizona, Japoni dhe Gjermani

Wei tha javën e kaluar se TSMC kishte diskutuar zhvendosjen e disa fabrikave të çipave jashtë Tajvanit, por se ishte e pamundur të zhvendosej i gjithë prodhimi jashtë ishullit.

Aksionet e TSMC në Tajvan u mbyllën 1.7% më të ulëta në 879 dollarë të rinj Tajvanë secila të premten dhe janë rritur me 48% nga viti në ditë. Tregu Tajvanez është i mbyllur të hënën për një festë publike.

Aksionet e Nvidia u mbyllën me 0,1% më të ulëta në 1,208,88 dollarë secila të Premten pasi fituan mbi 140% nga viti në ditë – përpara një ndarjeje 10 për 1 të aksioneve pas ziles së mbylljes.

TSMC nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment nga Business Insider.