Apple mund të vonojë veçoritë e AI në BE për shkak të ligjit të madh të teknologjisë

foto

Apple thotë se veçoritë e ardhshme si mjetet e tij të inteligjencës artificiale gjeneruese të Apple Intelligence, pasqyrimi i iPhone dhe ndarja e ekranit SharePlay mund të mos jenë të disponueshme në Bashkimin Evropian këtë vit, siç është raportuar më parë nga Bloomberg.

foto

Pse? Akti i Tregjeve Dixhitale (DMA), thotë Apple, duke cituar ligjin e BE-së që vendos kërkesa të rrepta për “rojtarët” që kontrollojnë platformat masive në internet për të bllokuar sjelljen antikonkurruese. Kohët e fundit, thashethemet kanë treguar se Apple dhe Meta së shpejti mund të përballen me akuza për shkelje të DMA.

foto

Sipas Apple, kërkesat e DMA që thonë se ata portierë duhet të lejojnë kompanitë e palëve të treta të ndërveprojnë me shërbimet e tyre, mund të “detyrojnë” kompromise mbi privatësinë dhe sigurinë.

Këtu është deklarata e dërguar në Shkence.info nga zëdhënësi i Apple, Fred Sainz:

Dy javë më parë, Apple zbuloi qindra veçori të reja që ne jemi të ngazëllyer t’ua sjellim përdoruesve tanë në mbarë botën. Ne jemi shumë të motivuar për t’i bërë këto teknologji të aksesueshme për të gjithë përdoruesit. Megjithatë, për shkak të pasigurive rregullatore të shkaktuara nga Akti i Tregjeve Dixhitale (DMA), ne nuk besojmë se do të jemi në gjendje të përdorim tre nga këto veçori – Pasqyrimi i iPhone, përmirësimet e ndarjes së ekranit të SharePlay dhe Inteligjenca Apple – në BE-në tonë përdoruesit këtë vit.

Në mënyrë të veçantë, ne jemi të shqetësuar se kërkesat e ndërveprimit të DMA mund të na detyrojnë të komprometojmë integritetin e produkteve tona në mënyra që rrezikojnë privatësinë e përdoruesit dhe sigurinë e të dhënave. Ne jemi të përkushtuar të bashkëpunojmë me Komisionin Evropian në një përpjekje për të gjetur një zgjidhje që do të na mundësonte t’i ofrojmë këto funksione klientëve tanë të BE-së pa rrezikuar sigurinë e tyre.

I kontaktuar në lidhje me deklaratën e Apple, zëdhënësi i BE-së Thomas Regnier u përgjigj duke thënë: “BE është një treg tërheqës prej 450 milionë përdoruesish potencialë dhe ka qenë gjithmonë i hapur për biznes për çdo kompani që dëshiron të ofrojë shërbime në tregun e brendshëm evropian. Portierët janë të mirëpritur të ofrojnë shërbimet e tyre në Evropë, me kusht që të jenë në përputhje me rregullat tona që synojnë të sigurojnë konkurrencë të ndershme.”

Çfarë shkakton në mënyrë specifike shqetësimet është e paqartë, por Apple Intelligence vetëm mbulon përmirësimet në Siri, Genmoji, menaxhimin e njoftimeve, marrjen e veprimeve të shkruara nëpër aplikacione të ndryshme, si dhe gjenerimin e tekstit dhe përmbledhjet. Sainz përsëriti gjithashtu se Apple Intelligence do të jetë në dispozicion për testim beta këtë verë, ndërsa pasqyrimi i iPhone dhe veçoritë e zgjeruara të ndarjes së ekranit të SharePlay do të shfaqen në një version beta të zhvilluesit të hënën.