Archie, motori i parë i kërkimit, është ringjallur

foto

Ndërsa Google përdor inteligjencën artificiale gjeneruese dhe veçori të tjera për të ndryshuar mënyrën se si përdoruesit kërkojnë në internet, shumë prej tyre kanë shprehur dëshirën për të kthyer mbrapa orën në motorët e kërkimit. Falë një kanali në YouTube, përdoruesit mund të përjetojnë motorin origjinal të kërkimit, i cili ofron një portal në internet përpara World Wide Web.

foto

Operatorët e faqes së internetit Serial Port kanë ringjallur së fundmi Archie , motorin e parë të kërkimit në internet. Funksionet e tij të kërkimit dhe indeksimit FTP janë sërish të disponueshme për publikun pasi kanë mbetur në errësirë ​​për vite me radhë.

foto

Aktualisht, mjeti pret vetëm një server në krahasim me shumë që ekzistonin dekada më parë, por përdoruesit mund të gjejnë dhe shkarkojnë pothuajse 30,000 skedarë nga faqet anonime FTP. Serial Port gjithashtu pret skedarët dhe kodin burimor të Archie për të ndihmuar që kjo pjesë e rëndësishme e historisë së internetit të mos humbet përsëri. Gjetja dhe rindërtimi i motorit të kërkimit të lashtë u deshën muaj të tërë pune detektive.

Inxhinieri i sistemeve të Universitetit McGill, Alan Emtage, zhvilloi Archie në 1989 për të lehtësuar gjetjen dhe indeksimin e skedarëve në internetin e hershëm të atëhershëm kaotik. Para se të shfaqej World Wide Web, Interneti përbëhej kryesisht nga serverë FTP nga të cilët përdoruesit mund të merrnin skedarë, gjë që kërkonte njohjen e emrave të saktë të skedarëve dhe serverëve. Për shkak se nuk ekzistonte asnjë direktori e unifikuar FTP, një informacion i tillë mund të jetë i vështirë për t’u marrë, duke ngritur shqetësime se lundrimi në internet mund të bëhet gjithnjë e më i mundimshëm.

Brenda disa muajsh nga debutimi fillestar i Archie, ai u bë aq i popullarizuar saqë përdorimi i tij përbënte gjysmën e trafikut të internetit të Kanadasë. Përgjatë fillimit të viteve 1990, Archie u bë një mjet i kudondodhur për përdoruesit e FTP që transferonin të dhëna midis serverëve të shumtë në mbarë botën.

Sidoqoftë, përdorimi i tij ra pas mesit të viteve ’90 me shfaqjen e World Wide Web dhe një gjenerate të re motorësh kërkimi si Alta Vista, Yahoo dhe Google. Versioni përfundimtar i Archie, versioni 3.5, u lëshua në 1996. Zhvillimi pushoi në fund të viteve ’90 dhe Bunyip Information Systems – kompania Emtage e bashkëthemeluar për të ndërtuar dhe licencuar Archie – u shpërbë në 2003.

Në kohën kur Porti Serial filloi kërkimin e tij, dukej sikur çdo server i njohur Archie ishte mbyllur dhe kodi burimor doli i pakapshëm. Përfundimisht, doli se Universiteti i Varshavës në Poloni kishte mbajtur një server Archie për arsye arsimore deri në vitin 2023 dhe kishte ende burimin për versionin 3.5 beta.

Kjo ishte e mjaftueshme për Serial Port për të rindërtuar motorin historik të kërkimit dhe për të pritur një server të ri. Megjithëse FTP po zbehet nga interneti modern, disa mund ta shohin ende të dobishëm për shkarkimin e skedarëve të veçantë pa pasur nevojë të shfletojnë faqet e internetit. Hiperlidhjet FTP të Serial Port e bëjnë procesin më të shpejtë sesa kur Archie debutoi fillimisht.