Gruaja nga Arizona akuzohet se ka ndihmuar koreano-veriorët të gjejnë punë në distancë në IT në 300 kompani

foto

legal computer judge concept, cyber gavel,3D illustration

Një grua nga Arizona është akuzuar se ka ndihmuar në gjenerimin e miliona dollarëve për programin e raketave balistike të Koresë së Veriut duke ndihmuar qytetarët e atij vendi të gjejnë punë në IT në kompanitë Fortune 500 me bazë në SHBA.

foto

Christina Marie Chapman, 49 vjeç, nga Litchfield Park, Arizona, mblodhi 6.8 milionë dollarë në skemë, thanë prokurorët federalë në një aktakuzë të pavulosur të enjten. Chapman dyshohet se i ka dërguar paratë në Departamentin e Industrisë së Municioneve të Koresë së Veriut, i cili është i përfshirë në aspekte kyçe të programit të armëve të Koresë së Veriut, duke përfshirë zhvillimin e raketave balistike.

foto

Një pjesë e skemës së supozuar përfshinte Chapman dhe bashkëkomplotistët që komprometonin identitetin e më shumë se 60 njerëzve që jetonin në SHBA dhe përdornin informacionin e tyre personal për të marrë punë të TI-së për koreano-veriorët në më shumë se 300 kompani amerikane.

Në aktakuzë, prokurorët shkruan:

Komploti kreu një mashtrim marramendës në një mori industrish, në kurriz të kompanive dhe personave përgjithësisht të panjohur amerikanë. Ai ndikoi në më shumë se 300 kompani amerikane, komprometoi më shumë se 60 identitete të personave amerikanë, shkaktoi përcjelljen e informacionit të rremë në DHS në më shumë se 100 raste, krijoi detyrime tatimore false për më shumë se 35 persona amerikanë dhe rezultoi në të paktën 6.8 milionë dollarë të ardhura që do të krijohen për punonjësit e huaj të IT-së. Punonjësit e huaj të IT-së punuan në kompani amerikane të teknologjisë blu, duke përfshirë një kompani të rrjeteve televizive dhe mediave kombëtare të top 5, një kompani teknologjike kryesore të Silicon Valley, një prodhues të hapësirës ajrore dhe mbrojtjeje, një prodhues ikonë amerikane të makinave, një zinxhir të lartë të shitjes me pakicë, dhe një nga kompanitë më të njohura të mediave dhe argëtimit në botë, të cilat ishin të gjitha kompanitë e Fortune 500.

Si një pjesë tjetër e konspiracionit të supozuar, Chapman operoi një “fermë laptop” në një nga rezidencat e saj për t’u dhënë punëdhënësve përshtypjen se punonjësit e IT të Koresë së Veriut po punonin nga brenda SHBA-së; laptopët janë lëshuar nga punëdhënësit. Duke përdorur proxies dhe VPN, punëtorët jashtë shtetit dukej se po lidheshin nga adresat IP me bazë në SHBA. Chapman gjithashtu mori pagat e punonjësve në shtëpinë e saj, thanë prokurorët.

Prokurorët federalë thanë se Chapman dhe tre punonjës të IT-së nga Koreja e Veriut – duke përdorur pseudonimet e Jiho Han, Chunji Jin, Haoran Xu dhe të tjerë – kishin punuar që të paktën nga viti 2020 për të planifikuar një skemë pune në distancë. Në mars të atij viti, thanë prokurorët, një individ i dërgoi mesazh Chapman-it në LinkedIn dhe e ftoi atë të “bëhej fytyra e SHBA” e kompanisë së tyre. Nga gushti deri në nëntor të vitit 2022, punonjësit e IT të Koresë së Veriut dyshohet se grumbulluan udhëzues dhe informacione të tjera në internet të krijuara për të trajnuar koreano-veriorët se si të shkruajnë letra motivuese dhe rezyme efektive dhe të falsifikojnë Kartat e Rezidentit të Përhershëm të SHBA.

Sipas skemës së supozuar, punëtorët e huaj zhvilluan “persona fiktive dhe profile në internet për të përmbushur kërkesat e punës” dhe dorëzuan dokumente të rreme në Departamentin e Sigurisë Kombëtare si pjesë e një kontrolli të përshtatshmërisë së punësimit. Chapman dyshohet se diskutoi gjithashtu me bashkëpunëtorët për transferimin e parave të fituara nga puna e tyre.

“Akuzat në këtë rast duhet të jenë një thirrje zgjimi për kompanitë amerikane dhe agjencitë qeveritare që punësojnë punonjës të IT-së në distancë,” tha Nicole Argentieri, kreu i Divizionit Kriminal të Departamentit të Drejtësisë . “Këto krime përfituan nga qeveria e Koresë së Veriut, duke i dhënë asaj një fluks të ardhurash dhe, në disa raste, informacion pronësor të vjedhur nga bashkëkomplotistët.”

Aktakuza erdhi së bashku me një kallëzim penal që akuzon një ukrainas për kryerjen e një skeme të ngjashme shumëvjeçare. Oleksandr Didenko, 27 vjeç, nga Kievi, Ukrainë, dyshohet se ka ndihmuar individët në Korenë e Veriut të “tregtojnë” veten si punonjës të largët të IT.

Chapman u arrestua të mërkurën. Nuk dihej menjëherë se kur ajo ose Didenko ishin planifikuar të dilnin për herë të parë në gjykatë. Nëse shpallet fajtor, Chapman përballet me 97.5 vjet burg dhe Didenko deri në 67.5 vjet.