Arkeologët gjejnë skelet dhe pasqyrë në sarkofagun romak 1800-vjeçar

foto

Një sarkofag i lashtë prej guri është zbuluar në Francën verilindore, që daton mijëra vjet më parë në epokën romake dhe përmban disa thesare të papritura.

Zbulimi u bë në Reims më 19 shtator, në një nekropol që u zbulua në fund të vitit 2022, sipas një deklarate nga Inrap (Instituti Kombëtar për Kërkime Arkeologjike Parandaluese).

Sarkofagu u zbulua se ishte prej guri gëlqeror dhe ka përmasa 3.3 këmbë të larta, 5.4 këmbë të gjatë dhe 2.6 këmbë të gjerë, me një kapak 1700 paund të mbajtur në vend nga kunja hekuri të mbyllura me plumb. Arkeologët fillimisht bënë rreze X në sarkofag, më pas përdorën një kamerë endoskopike. Ata gjetën një skelet të një gruaje brenda , së bashku me një numër objektesh të tjera, duke përfshirë një pasqyrë.

“Është shumë e jashtëzakonshme, është hera e parë që ne kemi gjetur një varr të paprekur dhe që nuk është grabitur. Ai u vulos nga tetë kapëse hekuri dhe ne ishim të parët që e eksploruam,” Agnès Balmelle, zëvendës drejtoreshë shkencore dhe teknike në Inrap Grand Est, tha për lajmet lokale Le Parisien.

“Skeleti zinte të gjithë hapësirën e rezervuarit, individi duhet të ketë qenë rreth 40 vjeç dhe të kishte një status të veçantë. Katër llamba vaji u gjetën pranë këmbëve dhe shpatullave të saj, si dhe një pasqyrë e vogël, një unazë qelibar dhe një krehër”, shtoi Balmelle.

“Një pjesë e kësaj mobilie tregon se varrimi është bërë në shekullin II pas Krishtit. Mostrat e sedimentit të pranishëm në eshtra dhe në fund të rezervuarit duhet të bëjnë të mundur përcaktimin nëse ka mbetje bimore ose produkte të lidhura me trajtimin e trupit. Émilie Jouhet, menaxhere shkencore e Inrap, tha për France 3 Grand Est.

foto

ADN-ja nga dhëmbët e skeletit do të krahasohet gjithashtu me mostrat në një bazë të dhënash për të përcaktuar gjenealogjinë e gruas.

Ajo mendohet të ketë qenë një punëtore e një forme, për shkak të dëmtimit të gjetur në skeletin e saj.

foto

“Ajo nuk është boshe, sepse shenjat e osteoartritit, vetëm në njërën anë, tregojnë përsëritjen e një gjesti, të një qëndrimi,” tha për France 3 Grand Est antropologia Sandrine Thiol, një arkeologe në Inrap.

Sarkofagu shënon zbulimin më të fundit në nekropolin në Rue Soussillon, i cili vazhdon të zbulojë thesare nga e kaluara, me arkeologët që shpresojnë të gjejnë më shumë artefakte që i shpëtuan plaçkitjes dhe shkatërrimit gjatë shekujve.