Një hartë e re e rafinuar e Zelandës e vizatuar duke përdorur studimin e mostrave të shkëmbinjve të gërmuar

foto

Një ekip i vogël ndërkombëtar gjeologësh dhe sizmologësh ka krijuar një hartë të rafinuar rishtazi të Zelandës duke përdorur të dhëna të marra nga mostrat e shkëmbinjve të nxjerra nga fundi i oqeanit. Ata raportojnë detaje në revistën Tectonics .

foto

Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se afërsisht 83 milionë vjet më parë, superkontinenti Gondwana u tërhoq nga forcat gjeologjike, duke rezultuar në fillimet e kontinenteve që ekzistojnë sot. Ai rezultoi gjithashtu në krijimin e një kontinenti tjetër që tani është zhytur në ujë. Ai kontinent, i quajtur Zelandia, besohet të jetë afërsisht 94% nën det – 6% e mbetur përbëjnë Zelandën e Re dhe ishujt përreth.

foto

Për shkak se është e zhytur nën oqean, Zelandia nuk është studiuar aq mirë sa kontinentet konvencionale, duke rezultuar në mospërputhje në formën dhe strukturën e saj të supozuar. Në këtë përpjekje të re, ekipi hulumtues u përpoq të përsosë hartat ekzistuese të Zelandës duke studiuar koleksionet e shkëmbinjve dhe mostrave të sedimenteve të nxjerra nga shtrati i oqeanit, shumica e të cilave erdhën nga vendet e shpimit – të tjerat erdhën nga brigjet e ishujve në zonë.

Ekipi më pas studioi mostrat si pjesë e një studimi dytësor që përfshinte analizimin e të dhënave sizmike për rajonin. Më pas ata krijuan një hartë më të rafinuar të të gjithë kontinentit 5 Mkm 2 Zealandia.

Studimi i mostrave të shkëmbinjve tregoi modele gjeologjike në Antarktidën Perëndimore që la të kuptohet për mundësinë e një zone zhytjeje pranë rrafshnaltës Campbell në brigjet perëndimore të Zelandës së Re. Studiuesit nuk gjetën anomali magnetike në atë zonë, megjithatë, gjë që argumenton kundër teorive që rrethojnë një rrëshqitje në gabimin Campbell.

Në vend të kësaj, ata sugjerojnë se Sistemi i Anomalive Magnetike Campbell rezultoi nga shtrirja e Gondwana-s teksa po copëtohej. Kjo shtrirje, propozojnë më tej ata, përfundimisht çoi në një thyerje, e cila rezultoi në krijimin e dyshemesë së oqeanit që përbën pjesët e poshtme të kontinentit Zealandia.

Harta e rafinuar rishtazi tregon jo vetëm vendndodhjen e boshtit të harkut magmatik të kontinentit Zealandia, por edhe karakteristika të tjera të mëdha gjeologjike.