Asteroidi kaloi pranë Tokës dhe askush nuk e pa atë të vinte

foto

Një asteroid kaloi pranë Tokës javën e kaluar në vetëm 3000 kilometra larg nga sipërfaqja e planetit, por askush nuk e vuri re deri pas faktit, siç theksohet nga të dhënat e NASA-s.
I quajtur 2021 UA1, asteroidi, i cili u hodh nga Antarktida të dielën e kaluar, ishte shumë i vogël – vetëm rreth 2 metra në diametër, që është afërsisht sa madhësia e një karroce golfi. Si i tillë, nuk ka gjasa që në të vërtetë do të kishte bërë ndonjë dëm nëse do të kishte prekur planetin, pasi ka të ngjarë të digjej në atmosferë.
Por ndërsa dëmi që mund të kishte shkaktuar nëse do të kishte ndikuar ishte minimal, rreziku i vërtetë është që një asteroid iu afrua kaq shumë planetit dhe askush nuk e vuri re deri më vonë.

2021 UA1 fluturoi shumë afër planetit dhe vlerësohet të ketë qenë fluturimi i tretë më afër asteroidit i regjistruar ndonjëherë pa u ndikuar, pas QG 2020 në gusht 2020 dhe 2020 VT4 në nëntor 2020.
Me një distancë prej vetëm 3,000 kilometrash, 2021 UA1 ishte shumë më afër Tokës sesa Hëna, e cila orbiton në një distancë prej 384,400 kilometrash nga planeti. Një simulim tregon se sa afër ishte.

2021 UA1 nuk është aq afër Tokës sa Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës, i cili ka një lartësi mesatare prej 408 kilometrash. Megjithatë, është shumë më afër planetit sesa shumë nga satelitët e komunikimit të Tokës, shumica e të cilëve janë në orbitë në një distancë prej rreth 35,785 kilometrash.

Ndikimet e asteroideve janë një nga fatkeqësitë më të mëdha të mundshme që mund të prekin planetin, kjo është arsyeja pse agjencitë hapësinore në mbarë botën monitorojnë shumë prej këtyre asteroidëve, duke llogaritur madhësinë, distancën, orbitat e tyre dhe nëse ato mund të godasin planetin.
Pra, pse shkencëtarët nuk e zbuluan 2021 UA1 para se të kalonte nga planeti?
Kjo sepse erdhi nga një pikë e verbër.
Shumica e asteroidëve të zbuluar nga agjenci si NASA vijnë në Tokë nga “përpara”, që do të thotë se ata vijnë nga drejtimi i kthyer në brendësi të sistemit diellor, duke ardhur drejt Tokës dhe Diellit.
Por ka asteroidë që vijnë nga “mbrapa”, duke shkuar drejt Tokës nga drejtimi i Diellit dhe duke u nisur nga jashtë.
Prandaj është shumë e vështirë për t’i parë këto objekte ndërsa i afrohen Tokës, veçanërisht pasi ato shpesh priren të afrohen gjatë ditës kur dukshmëria është e ulët për shkak të shkëlqimit të diellit.
Në përgjithësi, koha më e mirë për të dalluar këto objekte është gjatë muzgut. Ky është rasti për të gjitha objektet në hapësirën midis Tokës dhe Diellit, siç janë planetët Mërkuri dhe Venusi.

Kjo nuk është hera e parë që një asteroid i tillë kalon planetin pa e vënë re askush: Më 16 shtator 2021 SG, një asteroid me një diametër midis 42 dhe 94 metra, fluturoi pranë planetit në rreth gjysmën e distancës midis Tokës dhe Hënës, dhe askush nuk e vuri re deri një ditë më vonë.
Me përmasat e tij të mëdha dhe me shpejtësinë 85,748 km/h (rreth 23.8 km në sekondë), asteroidi me siguri mund të kishte bërë një ndikim nëse do të godiste.
Përplasja e fundit e njohur e rëndësishme e asteroidit ishte më 15 shkurt 2013, kur një asteroid shpërtheu në ajër mbi Chelyabinsk, Rusi. Ky asteroid ishte 17 metra i gjerë, dhe ndërsa nuk rezultoi në viktima, vala goditëse nga shpërthimi shkatërroi dritaret në gjashtë qytete të ndryshme ruse dhe bëri që 1500 njerëz të kërkonin kujdes mjekësor.
Edhe ky asteroid erdhi nga “mbrapa”.
Natyra shkatërruese e asteroidëve, qoftë edhe të vegjël, është diçka e njohur për ekspertët, me agjencitë hapësinore në mbarë botën që monitorojnë për ndikime të mundshme katastrofike, si dhe hulumtojnë mjetet e mundshme për ndalimin e tyre.
Një metodë për ndalimin e mundshëm të ndikimit të një asteroidi është përmes përdorimit të devijimit, që do të nënkuptonte lëshimin e diçkaje për të ndryshuar pak rrugën e një asteroidi. Më e spikatura nga këto përpjekje është Misioni i Testit të Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART), i vendosur të nisë në nëntor, rezultat i përpjekjeve të NASA-s dhe Laboratorit të Fizikës së Aplikuar.
Në terma laikë, do të thotë të godasësh një asteroid me një raketë me shpejtësi të mjaftueshme për të ndryshuar drejtimin e tij me një fraksion të përqindjes.
Megjithatë, kjo metodë ka të metat e saj, më të theksuara në kohën. Anija kozmike e përdorur në misionin DART ka marrë një kohë dhe burime të konsiderueshme për t’u zhvilluar dhe nisur. Në rast të një përplasjeje asteroidi që duket kaq e papritur, kjo lloj kohe mund të jetë një luks që planeti nuk mund ta përballojë.
Kjo është veçanërisht e vërtetë me asteroidët që vijnë nga “mbrapa”, pasi ato janë shumë më të vështira për t’u gjurmuar.
Në fakt, NASA aktualisht nuk ka asnjë mjet për të zbuluar me saktësi asteroidët më afër Diellit.

Megjithatë, kjo mund të ndryshojë së shpejti. NASA është në mes të ndërtimit të një teleskopi të ri hapësinor që do të ndihmonte me këtë përpjekje. I quajtur teleskopi hapësinor i Objekteve të Afër Tokës (NEO), ai është vendosur të lëshohet në vitin 2026 dhe do të jetë në orbitë midis Tokës dhe Diellit, duke e lejuar atë të zbulojë më mirë këto objekte. Shpresohet se NEO Surveyor do të jetë në gjendje të ndihmojë në gjetjen e rreth 90% të asteroidëve afër Tokës me një gjerësi prej 140 metrash ose më shumë – një madhësi që mund të shkatërrojë një qytet nëse do të goditeshin.
Në mars, NASA kishte njoftuar se planeti ishte pak ose aspak rreziku i një përplasjeje asteroidi për shekullin e ardhshëm, pas llogaritjeve nga astronomët se 9942 Apophis – një asteroid masiv 340 metra – do të kalojë me siguri pranë planetit në një distancë prej nën 32,000 km. më 13 prill 2029.
Megjithatë, siç tregojnë incidente si fluturimi i afërt i 2021 UA1, rreziku i asteroidëve të papritur më afër Diellit mbetet një kërcënim i mundshëm.