ByteDance dhe Broadcom janë partnerë për të zhvilluar çipa AI

foto

Kompania mëmë TikTok ByteDance po bashkëpunon me prodhuesin amerikan të çipave Broadcom për të krijuar një procesor AI, sipas burimeve të Reuters.

foto

Çipi i personalizuar 5 nanometër synon të përputhet me rregulloret e eksportit të SHBA dhe do të prodhohet nga TSMC në Tajvan. Projekti synon të sigurojë një furnizim të çipave të inteligjencës artificiale me performancë të lartë duke ulur kostot. Prodhimi është planifikuar të fillojë vitin e ardhshëm. Të dy kompanitë tashmë bashkëpunojnë në fusha të tjera.

foto

ByteDance po hulumton AI gjeneruese dhe po zbaton teknologjinë në TikTok, së fundmi me avatarë dixhitalë. Megjithatë, kufizimet politike kufizojnë aksesin e kompanisë kineze në çipat e AI në krahasim me rivalët e saj ndërkombëtarë.

Reuters raporton se ByteDance shpenzoi 2 miliardë dollarë për çipat Nvidia vitin e kaluar. Ky është një pjesë e vogël e investimit të bërë nga konkurrenti i mediave sociale Meta, një nga klientët më të mëdhenj të njohur të Nvidia së bashku me Microsoft.

Mark Zuckerberg njoftoi së fundmi se Meta planifikon të vendosë 340,000 GPU Nvidia H100 dhe rreth 600,000 GPU në total deri në fund të vitit . Nëse AI gjeneruese bëhet kritike për shërbimet e mediave sociale, ByteDance rrezikon të bjerë prapa nëse nuk ka llogaritje të mjaftueshme.

Për më tepër, konkurrentët e ByteDance jo vetëm që kanë akses më të mirë në kartat Nvidia, por gjithashtu po zhvillojnë çipat e tyre të AI. Çipi “Artemis” i Metës do të hyjë në prodhim këtë vit dhe do të përdoret në qendrat e të dhënave të kompanisë për përfundimin e modelit të AI.

Microsoft ka zhvilluar gjithashtu çipat e tij të AI , Azure Maia, dhe një CPU të bazuar në Arm, Azure Cobalt, për infrastrukturën e tij cloud.

OpenAI po shqyrton zhvillimin e çipave të vet të AI dhe po punon me RainAI, një kompani që krijon një njësi përpunimi neuromorfik (NPU) . CEO i OpenAI, Sam Altman thuhet se po planifikon të mbledhë fonde të konsiderueshme për të ndërtuar një infrastrukturë globale të çipave si një alternativë ndaj Nvidia.