CEO i Anthropic thotë se të ardhurat bazë universale nuk janë të mjaftueshme për të adresuar humbjet e vendeve të punës në AI

foto

Shumë parashikojnë se revolucioni i inteligjencës artificiale do të prishë shoqërinë dhe vendin e punës në një mënyrë të paprecedentë. Potenciali i tij për të lënë kaq shumë njerëz pa punë, ndërsa gjithashtu përqendron fuqinë në duart e atyre që mund të jenë trilionerë, ka çuar në thirrje për të ardhura bazë universale (UBI), por Dario Amodei, CEO i startup-it të inteligjencës artificiale Anthropic, mendon një plan të tillë ende nuk do të mjaftonte.

foto

Ne kemi dëgjuar më parë CEO i OpenAI Sam Altman të fliste për një UBI për të ndihmuar në adresimin e problemeve të shkaktuara nga ndikimi i AI gjeneruese në tregun e punës. Bosi antropik Amodei pajtohet se diçka duhet bërë, por shqetësohet se duhet të jetë më shumë se thjesht një UBI.

foto

“Unë sigurisht mendoj se është [UBI] më mirë se asgjë. Por unë do të preferoja shumë një botë në të cilën të gjithë mund të kontribuojnë,” tha Amodei për revistën Time. “Do të ishte një lloj distopie nëse do të ketë këta pak njerëz që mund të bëjnë triliona dollarë, dhe më pas qeveria t’ua shpërndajë të gjitha masave të palara,” tha ai, duke shtuar, “Është më mirë sesa të mos i shpërndash, por unë. mendoni se nuk është vërtet bota që duam të synojmë.”

Amodei punonte për OpenAI përpara se të lansonte Anthropic me motrën e tij dhe pesë kolegë të tjerë OpenAI në vitin 2021. Qëllimi i kompanisë është të zhvillojë sisteme dhe modele gjuhësore të përgjithshme “të përgjegjshme” të AI, një ambicie që e ndihmoi atë të tërheqë një investim prej 4 miliardë dollarësh nga Amazon.

Amodei foli gjithashtu për mundësinë që AI të bëjë gjithçka më mirë se njerëzit dhe çfarë do të thotë kjo për botën. “Unë besoj se nëse [shkalla e përparimit të AI] eksponenciale është e drejtë, sistemet e AI do të jenë më të mirë se shumica e njerëzve, ndoshta të gjithë njerëzit, në bërjen e shumicës së gjërave që bëjnë njerëzit,” tha ai.

“Unë mendoj se në planin afatgjatë, ne me të vërtetë do të duhet të mendojmë se si ta organizojmë ekonominë dhe si mendojnë njerëzit për jetën e tyre? Një person nuk mund ta bëjë këtë. Një kompani nuk mund ta bëjë këtë. Kjo është një bisedë mes njerëzimit dhe shqetësimi im i vetëm është, nëse teknologjia shkon shpejt, ne do të duhet ta kuptojmë shpejt.

Shefi i OpenAI, Sam Altman, ishte aq i shqetësuar për mënyrën sesi AI do të ndikojë në shoqëri dhe punë, saqë ai kreu eksperiment në 2016 duke treguar se si një UBI mund të mohonte disa nga këto çështje. Ai program u dha nga 50 deri në 1000 dollarë në muaj më shumë se 3000 të regjistruar.

Kohët e fundit, Altman tha se pyeste veten nëse e ardhmja dukej më shumë si llogaritje bazë universale sesa të ardhura bazë universale, në të cilën të gjithë marrin një pjesë të llogaritjes së GPT-7 që mund ta përdorin, rishesin ose dhurojnë. Është një propozim që nuk ka marrë shumë mbështetje.

Elon Musk, kompania e të cilit për inteligjencën artificiale xAI kohët e fundit tha se do të mblidhte 6 miliardë dollarë në raundin e saj të financimit të Serisë B, ka bërë gjithashtu thirrje për një “të ardhura të larta universale”. Ai tha vitin e kaluar se do të vijë një pikë ku nuk ka nevojë për punë pasi AI do t’i japë fund kërkesës për punësim njerëzor.

Në lajmet lidhur me këtë, Anthropic lançoi modelin e tij Claude 3.5 Sonnet AI javën e kaluar, duke pretenduar se ai tejkalon GPT-4o në disa teste.