Detektori i metaleve gjen piramidën e shpatës 1400-vjeçare

foto

Një detektor metali në Angli zbuloi një artefakt të vogël në formë piramide që mund të jetë përdorur nga një luftëtar elitar në majë të kreshtës së tij.

Piramida e shpatës 1,400-vjeçare është rreth 0.24 inç (6 milimetra) e lartë dhe 0.47 inç (12 mm) e gjatë në bazën e saj.

Ajo u gjet në një vend ku nuk dihet se ekziston ndonjë vend arkeologjik.

“Nuk ka asnjë vend arkeologjik të lidhur me gjetjen,” tha Helen Geake, një këshilltare kombëtare e gjetjeve me Skemën e Antikiteteve Portative (PAS), të drejtuar nga Muzeu Britanik dhe Muzeu Kombëtar i Uellsit. “Duket se është humbur rastësisht në mes të askundit, nuk është varrosur dhe nuk është hedhur me mbeturinat në një vendbanim të mbushur me njerëz.” Detektorët metalikë inkurajohen – dhe, në disa raste, kërkohen – të raportojnë artizanatet e zbuluara në PAS.

Piramida e shpatës është bërë prej ari dhe gurë granati që mund të kenë ardhur nga India ose Sri Lanka, ka të ngjarë të arrijnë përmes rrugëve tregtare në distanca të gjata. Piramidat e shpatës janë “gjetje mjaft të rralla dhe kjo duket se është ndërtuar mjaft mirë”, tha Eleanor Blakelock, një studiuese në Institutin e Arkeologjisë në University College në Londër, e cila është një eksperte mbi metalurgjinë historike, në një email.

Piramida shpate si kjo u gjetën gjithashtu në varrimin e Sutton Hoo, i cili daton afërsisht në të njëjtën periudhë kohore. Ky varrim i anijes mesjetare – aq i përpunuar dhe misterioz saqë është krahasuar me botën e epikës së vjetër angleze “Beowulf” – ka të ngjarë të përmbante eshtrat e një individi elitar, të tillë si një mbret.

Studiuesit kanë propozuar përdorime të ndryshme të mundshme për këto piramida shpate. “Në varre, piramidat e shpatës janë gjithmonë në majë të zgavrës,” tha Geake. Një teori thotë se ata ishin një “brez paqeje” i llojit që e bëri më të vështirë për një person të nxjerrë shpatën e tij, pasi ata do të duhej të hiqnin piramidën e shpatës së pari, tha ajo.

Piramidat e shpatës “duket se kanë qenë shtylla të përdorura për të lidhur një lloj rripi mbajtës mbi koshin e shpatës, në mënyrë që të mos valëvitet shumë kur mbahen nga rripi i shpatës,” John Hines, një profesor arkeologjie në Cardiff Universiteti në Uells, tha Live Science. “Shpata në vetvete ishte një armë prestigjioze në mesin e shekullit të 7-të, kur u bë kjo piramidë,” tha Hines në një email, duke vënë në dukje se, në atë kohë, shpatat ndoshta ishin përdorur vetëm nga luftëtarë me status të lartë që kishin leja e një mbreti për të mbajtur armët.

Piramida e shpatës ishte “një artikull me status shumë të lartë, dhe unë dyshoj se me këtë artikull, një pjesë e qëllimit të saj është të nënkuptojë se sa larg ishte në shoqëri mbajtësi i saj”, tha Paul Mortimer, një studiues i pavarur që bashkë-shkroi libri “Shpata në Anglo-Sakson në Angli: nga shekulli V deri në VII” (Librat Anglo-Sakson, 2019). Piramida e shpatës “mund të tregojë anëtarësinë e një grupi të caktuar ose ndoshta të shënojë një arritje,” tha Mortimer, duke shtuar se ajo gjithashtu mund të “kishte një funksion praktik dhe të ishte pjesë e metodës që lidhte shpatën me rripin ose baldric.”

Piramida e shpatës tani po kalon procesin e thesarit të kërkuar nga ligji britanik, i cili do të përcaktojë nëse artefakti hyn në një koleksion muze atje.