Konkurrenti i ri i Zoom nga Facebook

foto

Sot Facebook zbuloi një vështrim intrigues në planet e tij për një të ardhme bashkëpunuese në internet.

Facebook lëshoi ​​një beta falas për Horizon Workrooms, një mjet takimi “realitet i përzier” që gjiganti i teknologjisë po e quan “përvoja e tij kryesore e bashkëpunimit”. Në dukje të gatshëm për të konkurruar me platformat e tjera të komunikimit në distancë si Zoom dhe Google Meet, Workrooms ofron diçka të ndryshme: një hapësirë ​​për mbledhjen e realitetit virtual për takime biznesi dhe produktivitet të përgjithshëm, të ndërtuar rreth Oculus Quest 2.

Por dhomat e punës nuk janë dhoma juaj e zakonshme e bisedave VR.

Qëllimi i dhomave të punës është të përfshini lëvizjen natyrore dhe lehtësinë e përdorimit në rregullimin tuaj standard të punës, pastaj ta sillni atë në një mjedis ku mund të bashkëpunoni me të tjerët. Duke përdorur një aplikacion shoqërues për kompjuterin tuaj, Dhomat e Punës u lejojnë përdoruesve të pasqyrojnë desktopin ose laptopin e tyre në vendin e punës virtual; madje gjurmon disa nga tastierat më të njohura, kështu që ato gjithashtu shfaqen në hapësirë. Në thelb, ju mund ta sillni punën tuaj të krijuar në hapësirën virtuale, duke ju lejuar të përdorni kompjuterin tuaj pothuajse si zakonisht. Nuk është shumë ndryshe nga ditët para-pandemike të marrjes së laptopit tuaj në një dhomë takimesh. Përveç dhomës është virtuale, të gjithë janë karikaturë dhe përvojën jua sjell Facebook.

E gjithë kjo është në shërbim të diçkaje që një numër në rritje i kompanive po e quajnë “metaverse”, e cila është në thelb hapi tjetër i nën-përcaktuar dhe aspirues në ndërveprimin online. Ndërsa kemi kaluar nga dhomat e bisedave në thirrjet video, shumë kompani po kërkojnë mënyra të reja të pjesëmarrjes dhe bashkëpunimit ndërsa teknologjia evoluon.

Mike LeBeau, drejtor i përvojave të punës në Reality Labs të Facebook, përshëndeti përfitimet e asaj që mund të arrihet në hapësirë, por ai pranoi se potenciali i tij i plotë ende nuk është eksploruar.

“[Në një hapësirë ​​bashkëpunuese të realitetit virtual] ju mbani mend bisedat më mirë dhe mbani mend se kush i tha gjërat më mirë, sepse po përdorni më shumë nga truri juaj,” tha LeBeau në ngjarjen për shtyp, duke i krahasuar dhomat e punës me thirrjet video standarde. “Ne e dimë se do të jetë e dobishme, por nuk e dimë në çfarë mase do të jetë e dobishme.”

Zakonisht, ju luani dhe bashkëveproni me Oculus Quest 2 me kontrollues të ngjashëm me shkopinj. Dhomat e punës ju lejojnë t’i vendosni ato, duke përdorur sensorët e kufjeve për të bërë disa nga gjurmimet më mbresëlënëse të dorës që kam parë. Ju mund të përdorni gjeste të thjeshta, kryesisht të përgjegjshme, të dorës për t’u bashkuar në takime, për të krijuar dhoma ose për të thirrur ekranin e kompjuterit tuaj.

Brenda mjedisit, ju dhe të tjerët banoni në Sallat e Punës, duke u shfaqur si avatarë vizatimorë që Facebook ka integruar në ekosistemin Oculus gjatë disa viteve të fundit. Avatarët, të cilët duken si gjysma e tërheqjes për shumë hapësira sociale VR, nuk janë asgjë e re. Sidoqoftë, në Dhomat e Punës së bashku me gjurmimin e duarve, teknologjia e avatarit vjen me sinkronizim çuditërisht të mirë të buzëve. Kur dikush flet, ju pothuajse mund të lexoni buzët e avatarit.

Bëra një rrotullim të shpejtë nëpër Workrooms vetëm për të krijuar llogarinë time dhe e gjeta atë si një alternativë tërheqëse për të njëjtën hapësirë ​​pune të largët/studion e ngushtë të Bruklinit që kam përdorur për një vit e gjysmë. Por kur u ballafaqua me avatarë të tjerë lëvizës në një ngjarje të organizuar në Facebook në Workrooms, e pashë që ishte shumë shqetësuese në fillim.

Aftësia e teknologjisë për të sinkronizuar lëvizjet e dorës dhe gojës më bëri të ndihesha sikur të isha në një dhomë me mupetë të manipuluara mirë. E kapa veten duke shikuar të tjerët për të admiruar interpretimin, vetëm për të kuptuar se ata patjetër që mund të më shihnin duke qarë, e cila nuk do të ishte shumë e sjellshme – ose produktive – gjatë një takimi pune.