Efektet e pirjes së ujit të ftohtë në organizëm

foto

Njerëzit kanë shumë mendime në lidhje me pirjen e ujit të ftohtë me akull. Disa pretendojnë se pirja e ujit të ftohtë është e keqe për tretjen tuaj dhe mund të shkaktojë grumbullimin e mukusit. Të tjerë pohojnë se uji i ftohtë ju bën të digjni më shumë kalori dhe ndihmon në performancën e stërvitjes. Pra cila është e vërteta? A është mirë të shijoni një gotë ujë të ftohtë akulli në një ditë të nxehtë vere? Një histori e gjatë – po. Nuk ka dëshmi të mjaftueshme shkencore për të bërë një pohim se uji i ftohtë me akull është i keq për ju, dhe efekti kryesor i pirjes së ujit të ftohtë me akull është pikërisht ai që ju mendoni se do të ishte – për hidratimin tuaj.

Së pari, është e rëndësishme të theksohet se pirja e ujit në çdo temperaturë do të ndihmojë trupin tuaj të hidratohet. Qëndrimi i hidratuar është i rëndësishëm për rregullimin e temperaturës së trupit tuaj, mban organet tuaja të funksionojnë siç duhet, jep lëndë ushqyese në qelizat e trupit tuaj dhe madje mund të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve, sipas Harvard Health.

E megjithatë, ndërsa konsumimi i ujit në çdo temperaturë mund të ndihmojë në hidratimin e trupit tuaj, pirja e ujit të ftohtë është vërtetuar se ndihmon në mënyrë specifike duke ndihmuar në rehidratim më shumë sesa temperaturat e tjera. Një studim nga Gazeta Ndërkombëtare e Mjekësisë Klinike dhe Eksperimentale që rishikoi gjashtë atletë të ndryshëm meshkuj që konsumonin ujë në temperatura të ndryshme zbuloi se pirja e ujit në 16 gradë Celsius (~ 60 gradë Fahrenheit) me një marrje më të madhe të ujit rezultoi në më pak djersitje në krahasim me të tjerët. Studimi arrin në përfundimin se uji i ftohtë i rubinetit mund të jetë temperatura përfundimtare për qëllime të hidratimit, veçanërisht për atletët kur punoni në nxehtësi.

Së bashku me pirjen e tij, uji i ftohtë është vërtetuar se gjithashtu ndihmon atletët në rimëkëmbjen e stërvitjes. Një studim nga Human Kinetics Journal zbuloi se një dush i ftohtë 10-minutësh 20 minuta pas një seance stërvitore mund të ndihmojë në gjendjen e hidratimit. Plus, një dush i ftohtë 10 minutësh (i njohur edhe si “terapi me ujë të ftohtë”) është vërtetuar se ndihmon në rimëkëmbjen e muskujve edhe për atletët, sipas European Journal of Applied Physiology.

Edhe pse përfitojnë kaq shumë nga pirja e ujit të ftohtë, ka disa ekspertë të mirëqenies që thonë se uji i ftohtë në të vërtetë nuk është i mirë për shëndetin e trupit tuaj, në të cilin teoritë e tyre janë hedhur poshtë.

Në praktikat mjekësore ajurvedike, është deklaruar se pirja e ujit të ftohtë me akull është në të vërtetë e keqe për tretjen e përgjithshme të trupit tuaj. Ky pretendim specifik thotë se pirja e ujit të ftohtë mund të ngushtojë enët tuaja të gjakut, duke rezultuar në paaftësinë e trupit tuaj për të absorbuar ushqyes dhe vitamina të caktuara, dhe ushqim. Pirja e ujit të ngrohtë është gjithashtu një praktikë kulturore për shumë njerëz, ku pretendimi është se uji i ngrohtë mund të ndihmojë në përshpejtimin e procesit të tretjes dhe madje mund të jetë i mirë për shëndetin tuaj të zorrëve.