India vendos njohjen e fytyrës duke vëzhguar miliona udhëtarë

AI (artificial intelligence) concept, machine learning, nanotechnologies and face recognition concept, Interactive artificial intelligence digital advertisement in event exhibition hall, CCTV camera

Hekurudhat Indiane kanë vendosur një rrjet prej gati 500 kamerash për njohjen e fytyrës për të gjurmuar miliona udhëtarë të përditshëm, sugjeroi një raport në Financial Times. Kjo vjen si pjesë e përpjekjeve të rritura të mbikëqyrjes së qeverisë indiane. Sistemi, sipas raportit të FT, është zhvilluar nga një kompani ruse e quajtur NtechLab dhe ka qenë drejtpërdrejt muajin e kaluar në rreth 30 stacione hekurudhore në shtetin e Gujarat dhe Maharashtra, përfshirë Mumbai. Treni lokal në Mumbai është transporti ditor për rreth shtatë milionë udhëtarët.

Raporti i FT thotë se India ka përshkallëzuar përdorimin e saj të mbikëqyrjes video, përfshirë njohjen e fytyrës në të gjithë vendin. Qeveria gjithashtu njoftohet se ka lëshuar një tender të hapur për një sistem qendror të integruar mbarëkombëtar të quajtur Njohja e Automatizuar Kombëtare e Fytyrës. Raporti citoi krijuesit e sistemit të njohjes së fytyrës të instaluar nga Hekurudhat Indiane të thoshin se ai mund të njihte njëkohësisht deri në 50 persona në një kornizë të vetme, përfshirë ata që mbanin maska ​​dhe sistemi do të jetë në gjendje të llogarisë trafikun e udhëtarëve në çdo kohë të caktuar. Më tej, krijuesit i thanë botimit se sistemi mund të identifikojë kriminelët, të gjurmojë njerëzit me interes përmes pamjeve të drejtpërdrejta dhe të kërkojë njerëz të zhdukur.

Kritikët kanë ngritur shqetësime në lidhje me ndikimin e sistemeve të tilla të njohjes së fytyrës në privatësinë e njerëzve dhe lirinë civile në vend. Kjo, ata kanë frikë, mund të përdoret për të gjetur protestuesit, pasi policia përdori një sistem të ngjashëm të njohjes së fytyrës të quajtur Trinetra për të gjetur dhe arrestuar më shumë se 1.000 fermerë që protestuan në një tubim antiqeveritar.

Krijuesit e sistemit të njohjes së fytyrës thonë se ky është një nga projektet më sfidues për ekipin, vetëm për shkak të vëllimit të madh të njerëzve që vijnë në fushën e shikimit të kamerës.