Elon Musk: ‘Bezos u tërhoq për të ndjekur një punë me kohë të plotë duke ngritur padi kundër SpaceX’

foto

Elon Musk ka kritikuar shokun e tij centibilioner dhe kaubojin e hapësirës Jeff Bezos për ngritjen e padive kundër kompanisë së mëparshme të hapësirës hapësinore SpaceX.

Në fillim të këtij muaji, firma hapësinore e Bezos Blue Origin paditi NASA -n pasi humbi një kontratë kritike qeveritare për të vendosur astronautët në Hënë në SpaceX. Kjo ka pasur efektin e vonimit të punës së vetë SpaceX në projekt. Dhe tani, këtë javë, Amazon i ka kërkuar Komisionit Federal të Komunikimeve (FCC) të hedhë poshtë planet e sapo paraqitura nga SpaceX për të lëshuar një grup tjetër satelitësh për të fuqizuar shërbimin e tij të internetit satelitor Starlink.

Duke iu përgjigjur një historie në lidhje me ankesën e fundit, Musk shkroi në Twitter: “Rezulton se Besos [sic] doli në pension për të ndjekur një punë me kohë të plotë duke ngritur padi kundër SpaceX …”

Ankesa e kohëve të fundit nga Amazon nuk duket të jetë një padi formale, por një letër proteste. Dhe, teknikisht, nuk është se Amazon nuk dëshiron që SpaceX të lëshojë më shumë satelitë Starlink, por që ajo mendon se kompania duhet të jetë më e qartë në planet e saj për ta bërë këtë.

Starlink aktualisht është mundësuar nga rreth 1,740 satelitë me orbitë të ulët të tokës, të cilët i shërbejnë rreth 90,000 klientëve. SpaceX është duke u përgatitur për të nisur një pjesë prej 30,000 satelitësh të gjeneratës së dytë për të përmirësuar shërbimin, dhe kështu duhet të informojë FCC saktësisht se ku do të vendosen ata rreth Tokës. Ankesa e Amazon është se SpaceX po kërkon nga FCC të miratojë dy konfigurime orbitale krejtësisht të ndryshme që do të zgjidhen më vonë.

“Qasja e re e SpaceX për të aplikuar për dy konfigurime reciprokisht ekskluzive është në kundërshtim me rregullat e Komisionit dhe politikën publike dhe ne i kërkojmë Komisionit të hedhë poshtë këtë ndryshim,” shkruan Mariah Dodson Shuman, këshilltare e korporatës për filialin e Amazon Kuiper Systems.

Shuman thotë se përballja me dy konfigurime të mundshme “dyfishon përpjekjen teknike” me të cilën përballen operatorët e tjerë – përfshirë Kuiper System të Amazon, i cili ende nuk ka lëshuar ndonjë satelit të vetin. Këto palë do të duhet të rishikojnë “ndërhyrjen dhe shqetësimet e mbeturinave orbitale” të ngritura nga dy konfigurime të veçanta satelitore.

Preferenca e Shuman është që SpaceX duhet të zgjedhë një plan dhe t’i përmbahet atij, dhe se miratimi i dy konfigurimeve krijon një precedent të keq duke lejuar operatorët e ardhshëm satelitorë të mbrojnë bastet e tyre duke krijuar më shumë punë për të gjithë industrinë. Ajo përfundon: “Në përputhje me rrethanat, Komisioni duhet të zbatojë rregullat e tij, të hedhë poshtë Amendamentin e SpaceX dhe të ftojë SpaceX të paraqesë përsëri amendamentin e tij pasi të vendoset në një konfigurim të vetëm për Sistemin e tij Gen2.”