Explorer zbulon, rikrijon qytetërimet e lashta që mendohen të humbura me teknologjinë e re 3D

foto

Menjëherë nga një film i Indiana Jones, Eksploruesi i National Geographic Albert Lin është në një mision për të zhbllokuar sekretet e qyteteve të humbura nga qytetërimet e lashta.

Nga sistemet e largëta të shpellave të Omanit deri te kështjellat e harruara të Skocisë, Lin dhe ekipi i tij udhëtuan në disa nga mjediset më të paarritshme dhe armiqësore në Tokë.

foto

Në çdo vend, ai dhe ekipi i tij zbulojnë histori të patreguara të shoqërive të tëra të humbura gjatë gjithë kohës, të paraqitura në një seri të re dokumentarësh gjashtëpjesësh të National Geographic, ” Qytetet e humbura të zbuluara ” .

foto

Lin padyshim përjeton një përvojë jashtë trupit kur përshkruan atë që ekipi i tij zbuloi.

“Po e shtrëngoj veten vetëm duke ju përshkruar tani sepse nuk mund ta besoj se këto momente zbulimi mund të jenë reale,” tha Lin. “Shpresoj ta ndjeni atë magjinë që ndjej unë kur e kam atë momentin “aha”, si, çfarë?

foto
foto

Lin dhe ekipi i tij përdorën teknologjinë më të avancuar LiDAR, ose Zbulimin dhe Rangimin e Dritës , që lejon ekipin e tij të rikrijojë qytetërimet e lashta që dikur mendoheshin të humbura në rërën e historisë në modele 3D.

“Ja kjo gjë që ka munguar për mijëra vjet dhe tani po na zbulohet për të na treguar diçka, për të na treguar diçka për një mençuri të lashtë që ka humbur,” tha Lin.

foto

Ai vazhdoi duke thënë, “Mjetet në të cilat ne kemi akses tani kanë shpalosur këtë epokë të re të eksplorimit që është vërtet e thellë. Ka diçka vërtet të veçantë në këtë sepse na lejon të zbulojmë një epokë zbulimi që mund të mos e kishit kuptuar se ishte mbi ne”.