Fotoja e re e Marsit zbulon të kaluarën e lashtë e Planetit të Kuq

foto

Anija kozmike Mars Express e Agjencisë Evropiane të Hapësirës kapi një pamje të re mahnitëse të gjeologjisë komplekse të sipërfaqes së Planetit të Kuq.

foto

Imazhi i ri, i marrë duke përdorur kamerën stereo me rezolucion të lartë (HRSC) të orbitës, fokusohet në krahët e një pllajë të madhe vullkanike të quajtur Thaumasia Planum. Frakturat e thella të sipërfaqes dhe luginat e gdhendura në ujë rrjedhin poshtë anës së këtij rajoni vullkanik, duke ofruar të dhëna për të kaluarën e lashtë të Marsit.

foto

Tiparet sipërfaqësore në këtë rajon duken shumë të ndryshme, me majat më të larta që ngrihen me një lartësi të madhe 14,763 këmbë (4,500 metra) mbi zonat më të ulëta të rrafshnaltës. Të formuara gati katër miliardë vjet më parë, këto maja dhe lugina kanë pësuar shumë pak ndryshime, kjo është arsyeja pse ato ofrojnë njohuri se si ishte Marsi në atë kohë.

Sipas një deklaratë nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA).

“Kjo kohë ishte e turbullt, me shumë nga tiparet e spikatura të Marsit sapo kanë filluar të formohen,” thanë zyrtarët e ESA në deklaratë. “Vullkanet Tharsis, disa nga më të mëdhenjtë në sistemin diellor, ndodhen pranë Thaumasia Planum; ngarkesa dhe stresi i formimit të këtyre vullkaneve mund të ketë shtyrë këtë rajon të fillojë të thyhet, përpara se këto vullkane të përmbytin zonën me lavë.”

Në atë kohë, planeti ka të ngjarë të ketë përjetuar tektonikë aktive, duke bërë që toka të zhvendoset dhe të lëvizë. Nga ana tjetër, ndërsa llava rridhte mbi sipërfaqe dhe më vonë ftohej dhe ngurtësohej, toka e paqëndrueshme krijoi “kreshta rrudhash” ndërsa korja e planetit u ngjesh dhe shtrihej.

“Një nga kreshtat më thelbësore shihet në fund të djathtë të qendrës [të imazhit] si një vijë diagonale e paqëndrueshme e shënuar në sipërfaqe,” thanë zyrtarët e ESA në deklaratë.

Tektonika aktive do të kishte shkaktuar gjithashtu strese të konsiderueshme në koren e planetit, duke rezultuar në thyerjet e thella të sipërfaqes që shohim sot. Të njohura si Nectaris Fossae, këto fraktura shtrihen në qendrën e imazhit të ri dhe besohet se janë formuar në lidhje me sistemin e kanionit Valles Marineris – më i madhi në sistemin diellor – i vendosur në veri të Thaumasia Planum.

Përveç tektonikës dikur aktive, besohet gjithashtu se uji ka rrjedhur nëpër sipërfaqen e Marsit rreth 3.8 miliardë vjet më parë, duke prerë në shkëmb dhe duke gdhendur kanale të thella që ne i njohim sot si Luginat e Protva. Këto kanale variojnë nga luginat e gjera dhe sipërfaqësore deri te luginat e gërryera thellë, si copëza e dendur e kapur në fund të djathtë të imazhit të ri.

Megjithatë, “origjina e këtyre rrjedhave ujore mbetet e paqartë; ato duket se dalin në lartësi të ndryshme, duke nënkuptuar se uji mund të ketë depërtuar nëpër shtresat nëntokësore të Marsit”, thanë zyrtarët e ESA në deklaratë.