Gjenden në Danimarkë mbetjet e një salle vikingësh

foto

Arkeologët me Museer Nordjyske në Danimarkë kanë gjetur mbetjet e një shtëpie të madhe mijëravjeçare, që ata besojnë se mund të ketë qenë një sallë vikingësh.

foto

Mbetjet e ndërtesës janë në një parcelë në Hune, Danimarka Veriore. Në madhështinë e saj, salla ishte deri në 130 këmbë e gjatë dhe 33 këmbë e gjerë, sipas një publikimi të Nordjyske Museer. Midis 10 dhe 12 shtyllave të prera lisi do të kishin mbështetur një çati të madhe.

foto

Thomas Rune Knudsen, një arkeolog në Muzetë e Jutlandës së Veriut, tha në njoftimin se ky është zbulimi më i madh i epokës së vikingëve në llojin e tij në një dekadë.

“Ne nuk kemi parë diçka të tillë më parë këtu në Jutlandën e Veriut, edhe pse është gërmuar vetëm pjesërisht,” tha Knudsen. Ai shtoi se, përveçse një vend për aktivitete të përditshme, salla ka shërbyer ndoshta si një vend grumbullimi për takime politike midis vikingëve.

Dizajni i ndërtesës është i ngjashëm me ato të ndërtuara gjatë mbretërimit të Harald Blåtand (ose Harald Bluetooth, emri i teknologjisë moderne Bluetooth), i cili sundoi Danimarkën në fund të shekullit të 10-të.

Vikingët bredhin nëpër Evropë dhe më gjerë nga fundi i shekullit të 8-të deri në mesin e shekullit të 11-të. Ata lanë kujtime të pranisë së tyre kudo që shkuan; nga tumat e varreve përgjatë fjordeve ata lundruan te qirinjtë e dyllit të bletës që mbanin në ecjet e tyre.

Për shkak të gjurmës imponuese të ndërtesës dhe përdorimit të mundshëm komunal, Knudsen tha se ekipi dyshon se ka më shumë struktura të fshehura në afërsi të saj. Ndërtesa është vetëm gjysmë e gërmuar deri më tani, me gërmimet e planifikuara për të rifilluar në fillim të këtij viti.

Përveç punës shtesë të gërmimit, ekipi do të kryejë datimin radiokarbon të strukturës. Datimi potencialisht mund të vërtetojë datat e përafërta të nxjerra nga dizajni i ndërtesës.