Gjurmët e këmbëve në New Mexico janë dëshmitë më të vjetra të njerëzve në kontinentet amerikane

Sipas zbulimeve të reja, njerëzit arritën në Amerikë të paktën 7,000 vjet më herët sesa mendohej më parë.

Tema se kur u vendos kontinenti për herë të parë nga Azia ka qenë e diskutueshme për dekada të tëra.

Shumë studiues janë skeptikë ndaj dëshmive për njerëzit në brendësinë e Amerikës së Veriut shumë më herët se 16,000 vjet më parë.

Tani, një ekip që punon në New Mexico ka gjetur dhjetëra gjurmë njerëzore të datuara nga 23,000 në 21,000 vjeç.

Zbulimi mund të transformojë pikëpamjet se kur u vendos kontinenti. Ajo sugjeron se mund të ketë pasur migrime të mëdha për të cilat ne nuk dimë asgjë. Dhe ngre mundësinë që këto popullsi të mëparshme të mund të ishin zhdukur.

Gjurmët e këmbëve u formuan në baltë të butë në kufijtë e një liqeni të cekët, i cili tani është pjesë e Alkali Flat në Rërat e Bardha. Hulumtimi është publikuar në revistën Science.

Një ekip nga Shërbimi Gjeologjik Amerikan kreu datimin e radiokarbonit në farat e gjetura në shtresat e sedimentit sipër dhe poshtë ku u gjetën gjurmët e këmbëve. Kjo u dha studiuesve data jashtëzakonisht të sakta për vetë përshtypjet.

Bazuar në madhësinë e tyre, shkencëtarët mendojnë se gjurmët janë bërë kryesisht nga adoleshentët dhe fëmijët më të vegjël që udhëtonin mbrapa dhe me radhë – së bashku me të rriturit e rastit.

Ato ofrojnë një dritare interesante se si ishte jeta për këta banorë të hershëm të asaj që tani është SHBA -ja Jugperëndimore.

Shkencëtarët nuk e dinë me siguri se çfarë po bënin adoleshentët, por është e mundur që ata po i ndihmonin të rriturit me një lloj zakoni gjuetie të parë në kulturat e mëvonshme amerikane vendase. Kjo ishte e njohur si kërcimi i buallicave dhe përfshinte drejtimin e kafshëve mbi një skaj të cekët të shkëmbit.

Kafshët “të gjitha duheshin përpunuar në një periudhë të shkurtër kohe”, shpjegoi Dr Sally Reynolds, bashkautore nga Universiteti Bournemouth. “Ju do të duhet të ndizni zjarre, do të duhet të filloni të bëni dhjamin”. Adoleshentët mund të kishin ndihmuar duke mbledhur dru zjarri, ujë ose gjëra të tjera të domosdoshme.

Mosha e zbulimit është çelësi, sepse ka pasur pretendime të panumërta për vendosjen e hershme njerëzore në Amerikat. Por praktikisht të gjitha janë të diskutueshme në një farë mënyre.

Shpesh vjen deri te një debat nëse mjetet prej guri të gjetura në një vend të lashtë janë në fakt ato që duket se janë, apo thjesht janë shkëmbinj të thyer përmes ndonjë procesi natyror – siç është rënia nga një shkëmb.

Artefaktet e propozuara në zonat e hershme ndonjëherë janë më pak të qarta sesa pikat e shtizave të punuara në mënyrë të hollë të gjetura në Amerikën e Veriut nga 13,000 vjet më parë e tutje. Kjo e lë derën hapur për dyshime në identitetin e tyre.

“Një nga arsyet pse ka kaq shumë debate është se ka një mungesë të vërtetë të pikave të dhëna shumë të qëndrueshme dhe të paqarta. Kjo është ajo që ne mendojmë se ndoshta kemi”, tha për BBC News Profesor Matthew Bennett, autori i parë në letër nga Universiteti Bournemouth. Me

“Gjurmët nuk janë si mjete guri. Një gjurmë është një gjurmë dhe nuk mund të lëvizë lart e poshtë [në shtresat e tokës].”

Ndërsa natyra e provave fizike këtu është më e vështirë të hidhet poshtë, studiuesit duhej të siguroheshin që dëshmitë e datimit ishin – fjalë për fjalë – të papërshkueshëm nga uji.

Një ndërlikim i mundshëm i shënuar nga revista gjatë fazave të hershme të rishikimit ishte “efekti i rezervuarit”. Kjo i referohet mënyrës se si karboni i vjetër ndonjëherë mund të riciklohet në mjedise ujore, duke ndërhyrë në rezultatet e radiokarbonit duke e bërë një vend të duket më i vjetër se sa është.

Sidoqoftë, anëtarët e ekipit thonë se ata kanë marrë parasysh këtë efekt dhe besojnë se nuk është i rëndësishëm këtu.

Prof Tom Higham, një ekspert i takimeve me radiokarbon në Universitetin e Vjenës, tha: “Ata kanë ndërmarrë disa kontrolle në datat e materialit nga afër në vendndodhjen e gjurmëve dhe zbuluan se mostrat plotësisht tokësore (qymyr druri) prodhuan mosha të ngjashme me ato të specie ujore që datonin nga më afër gjurmëve të këmbëve.

“Ata gjithashtu kanë argumentuar, mendoj me të drejtë, se liqeni duhet të ketë qenë i cekët në kohën kur njerëzit ecnin atje, duke zbutur efektin e efekteve të rezervuarëve të futur nga burimet e vjetra të karbonit.” Konsistenca e rezultateve dhe mbështetja nga një teknikë e ndryshme takimesh e aplikuar në sit, të dyja mbështetën vlefshmërinë e rezultateve, shtoi ai.

“Unë mendoj se të marra së bashku kjo është një sekuencë 21,000-23,000-vjeçare,” tha Prof Higham për BBC News.

Polemikat në arkeologjinë e hershme amerikane kanë të bëjnë shumë me zhvillimin historik të fushës.

Gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 20 -të, midis arkeologëve të Amerikës së Veriut doli një konsensus se njerëzit që i përkisnin kulturës Clovis ishin të parët që arritën në Amerikën Amerikane.

Këta gjuetarë të mëdhenj të gjahut mendohej se kishin kaluar një urë tokësore përtej Ngushticave të Beringut që lidhte Siberinë me Alaskën gjatë epokës së fundit të akullit, kur nivelet e detit ishin shumë më të ulëta.

Ndërsa ideja “Clovis First” filloi të merrte vend, raportet për vendbanimet më të lashta u hodhën poshtë si të pabesueshme dhe disa arkeologë në të vërtetë ndaluan së kërkuari shenja të pushtimit të mëparshëm.

Por në vitet 1970, kjo ortodoksi u sfidua.

Në vitet 1980, prova të forta dolën për një prani njerëzore 14,500-vjeçare në Monte Verde në Kili.

Dhe që nga vitet 2000, vendet e tjera para-Clovis janë bërë gjerësisht të pranuara-siç është Kompleksi 15,500-vjeçar Buttermilk Creek në qendër të Teksasit dhe siti 16,000-vjeçar i Cooper Ferry në Idaho.

Tani, dëshmitë e gjurmëve të këmbëve nga New Mexico sugjerojnë se njerëzit kishin arritur në brendësi të Amerikës së Veriut nga lartësia e Epokës së fundit të Akullit, kur fletët masive të akullit mbuluan pjesën më të madhe të asaj që është sot Kanadaja. Kjo do të kishte bllokuar hyrjen e njerëzve që kalonin nga Azia, ndoshta duke sugjeruar se njerëzit mbërritën edhe më herët kur rrugët nëpër akull ishin të hapura.

Gary Haynes, një profesor emeritus në Universitetin e Nevada, Reno, tha: “Unë nuk mund të gjej faj me punën që është bërë ose me interpretimet – punimi është i rëndësishëm dhe provokues.

“Gjurmët janë aq në jug të lidhjes tokësore Bering saqë tani duhet të pyesim (1) nëse njerëzit ose paraardhësit e tyre (ose njerëz të tjerë) kishin bërë kalimin nga Azia në Amerikë shumë më herët, (2) nëse njerëzit lëviznin shpejt nëpër kontinentet pas çdo kalimi, dhe (3) nëse lënë ndonjë pasardhës “.

Dr Andrea Manica, një gjenetiste nga Universiteti i Kembrixhit, tha se gjetja kishte implikime të rëndësishme për historinë e popullsisë së Amerikës.

“Unë nuk mund të komentoj se sa i besueshëm është takimi (është jashtë ekspertizës sime), por dëshmia e fortë e njerëzve në Amerikën e Veriut 23,000 vjet më parë është në kundërshtim me gjenetikën, e cila tregon qartë një ndarje të amerikanëve vendas nga aziatikët afërsisht 15 -16,000 vjet më parë, “tha ai për BBC News.

“Kjo do të sugjeronte që kolonistët fillestarë të Amerikës u zëvendësuan kur u formua korridori i akullit dhe erdhi një valë tjetër kolonizuesish. Ne nuk e kemi idenë se si ndodhi”.